Prima paginăSanatate

Ibuprofenul, în doze mari, provoacă hipertensiune arterială

Dimensiune text

Specialiştii în medicamente vor declanşa o acţiune de testare a medicamentelor care conţin ibuprofen, pentru a vedea la ce riscuri se expun pacineţii care îl iau în cantitate mare, timp îndelungat.

 

Agenţia Naţională a Medicamentului va organiza o acţiune de evaluare a medicamentelor care conţin ibuprofen, cu scopul de a evalua riscurile cardiovasculare asociate dozelor mari, administrate pe termen lung. Medicamentul ibuprofen este unul dintre cele mai răspândite pentru tratamentul durerii şi inflamaţiei şi are un profil de siguranţă binecunoscut, în special la dozele uzuale.

Medicii cardiologi susţin, însă, că, într-adevăr, există riscul ca pacienţii care iau acest medicament pentru orice durere, timp îndelungat, să fie predispuşi la hipertensiune arterială. „Dozele mari de ibuprofen, acest medicament antiinflamator, dacă sunt luate pe termen lung, provoacă hipertenisune arterială, poate chiar şi insuficienţă renală şi alt gen de afecţiuni. În mod normal, ibuprofenul se administrează numai la nevoie, şi nu în cantitate mare, însă există pacienţi care cred că pot lua acest medicament pentru a trata orice durere, şi aici apar riscurile asupra sănătăţii”, a precizat medicul cardiolog Alina Țubucanu.

Riscurile cardiovasculare supuse testului privesc dozele mari de ibuprofen (2.400 de miligrame pe zi), administrate regulat şi pe termen lung. Medicamentul ibuprofen se administrează, de obicei, în doze mai reduse şi pe termen scurt. Prin urmare, până acum nu s-a sugerat posibilitatea de apariţie a unor riscuri cardiovasculare similare care să se asocieze cu administrarea medicamentului ibuprofen în condiţiile utilizării la nivelul majorităţii covârşitoare a pacienţilor.COMENTARII

WORDPRESS: 0