Prima paginăRural

Iarna nu-i ca vara, cu utilajele primăriilor

Dimensiune text

Iarna a luat pe nepregătite autoritățile județene și locale, și în acest an.

 

 

Unii dintre edilii comunelor, gospodari și responsabili, și-au cumpărat utilaje din vreme, alții au ignorat anotimpul friguros, bazîndu-se pe relațiile de prietenie cu primarii din comunele vecine. Față în față cu iarna dezlănțuită, chiar și cei care au avut un parc auto bine echipat s-au văzut depășiți de situație. și unii, și ceilalți și-au arătat nemulțumirea față de modul cum SC Drupo SA a gestionat situația.

 

 

Deszăpezire fără utilaje

În comuna Bîra, deszăpezirea s-a făcut cu un singur utilaj. În ajutor  a sărit primarul din comuna vecină Boghicea, Eugen Mihai, care a desfundat drumul dintre Boghicea și Bîra, în lungime de cinci kilometri, cu utilajele din dotare. „L-am ajutat pe colegul de la Bîra, pentru că el nu are utilaje. Drumul Boghicea – Bîra, pe o distanță de doi kilometri, a fost  predispus  la înzăpezire, fiind situat în cîmp, sub nivelul acestuia. Ne ajutăm reciproc, pentru că și el dispune de o autospecială de pompieri care intervine la noi în comună, în cazul producerii de incendii„, a spus Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Drumul drumului județean DJ 207 A, care traversează comuna Bîra, este acum practicabil, dar nu este normal să desfundăm tot noi drumurile județene, cînd ar trebui să facă acest lucru Drupo. Ar trebui să schimbe această modalitate de gestionare a drumurilor județene, printr-o intervenție rapidă și eficientă asupra acestora„, a spus Dănuț Pietraru, primarul comunei Bîra. Aceeași nemulțimire o au și alți primari din zona Roman, care s-au văzut nevoiți să desfunde singuri drumurile județene, pe kilometri întregi, pînă la intervenția drumarilor.

Nu putem să mulțumim pe toată lumea. Consider că ne-am făcut datoria, dovadă că nu am avut drumuri închise timp de mai multe zile. Oricîte nemulțumiri ar exista privind promptitudinea intervențiilor noastre, efortul acestor zile a fost imens„, a precizat inginer Ionel Ana, șeful Drupo Roman.

 

 

Depășiți de situație, cu trei utilaje proprii

Deși ninsoarea a încetat de luni, edilii comunei Stănița încă se luptă cu zăpada și viscolul. Toate cele trei utilaje aflate în proprietatea primăriei – un tractor, un buldoexcavator și un autogreder – au fost puse să desfunde drumurile. Fără nici un rezultat. „De trei zile lucrăm la degajarea zăpezii. Tot ce am îndepărtat s-a așezat înapoi. Două dintre utilaje au cedat și le-am dus în service. Lucrăm numai cu unul și nu face față. La nivelul comunei, avem de întreținut 60 de kilometri de drum, fără să mai pun la socoteală și ulițele. Nici oamenii care lucrează pe utilaje nu mai rezistă. S-a lucrat zi și noapte. Sînt nevoit să-i plătesc din buzunarul propriu, pentru că legea nu îmi permite să-i angajez„, a spus Laurențiu Bebi Todireanu, primarul comunei Stănița.

 

Îndepărtarea troienelor cu utilaje de închiriat

Cu trei utilaje au lucrat în acțiunea de deszăpezire și edilii comunei Făurei. Primarul Vasile Gherghel spune că bugetul local nu a fost suficient de mare cît să pună bani deoparte pentru achiziționarea de utilaje, dar a întocmit un proiect pentru dotarea primăriei cu utilaje, a cărui finanțare se lasă, însă, așteptată. „Am depus un proiect pentru înființarea unui parc auto la primărie, dar zace de vreo cinci ani în sertarele vreunui birou al Ministerului Dezvoltării„, a spus Vasile Gherghel, primarul comunei Făurei. Pentru ca localnicii să nu rămînă iarna prizonieri în propria comună, autoritățile locale din Făurei încheie, la începutul fiecărui an, contracte cu SC Drupo SA Piatra Neamț și SC Andalex Transcom SRL Ruginoasa, pentru închirierea a trei utilaje.

Articol mai nou
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0