Hramul Bisericii „Precista Mică”

Slujba va fi oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi condus de PS Ioachim Băcăuanul.

Biserica de pe strada Sucedava, cunoscută romaşcanilor sub numele de „Precista Mică” sau „Precista de Sus”, îşi va serba hramul miercuri, 20 noiembrie, la orele 17.00. Slujba va fi oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi condus de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. La eveniment sunt aşteptaţi primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu și alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Ctitorie a Doamnei Ruxandra, soţia lui Alexandru Lăpuşneanu, lăcaşul de cult a avut, până în anul 1850, hramul „Adormirea Maicii Domnului”. După acest an, biserica a luat hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, pe care îl păstrează în continuare. Pe locul în care este înălţat astăzi acest lăcaş de cult a existat o biserică de lemn, ale cărei începuturi sunt necunoscute, din cauza lipsei de documente.

Biserica a fost renovată în mai multe rânduri. Avariile suferite de turla bisericii în urma cutremurului din 1977 au fost remediate prin îngrijirea preotului paroh Raul Rojniţă şi a unui grup de consilieri. La 21 noiembrie 1989 a avut loc slujba resfinţirii acestui lăcaş, de către PS Episcop Eftimie Luca, după alte câteva lucrări. Actualii preoţi ai lăcaşului de cult – Mihăiţă Popovici şi Constantin Rotaru – încearcă să găsească resursele financiare necesare pentru restaurarea acestuia.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • reteanu toma 6 ani

    Confundati ctitorii cu cei ai bisericii Precista Mare