Hram şi administrarea Mirului, la Adjudeni

Toată suflarea din Adjudeni a fost, zilele acestea, în mare sărbătoare. Duminică, 8 iunie, s-a celebrat hramul bisericii, „Coborârea Sfântului Duh”, iar luni a avut loc administrarea Sfântului Mir pentru 295 de copii din Adjudeni.

Sărbătoarea hramului este prilej de bucurie în fiecare an, fiind momentul în care rudele plecate în străinătate se întorc acasă, fiecare locuitor îşi pregăteşte casa cu săptămâni înainte pentru a-şi primi oaspeţii aşa cum se cuvine, iar autorităţile locale pregătesc un spectacol deosebit, cu invitaţi speciali şi foc de artificii.

adjudeni 02În ziua hramului, sărbătorit în fiecare an de Rusalii, toţi sătenii, împreună cu invitaţii lor, participă, mai întâi, la liturghia solemnă. Anul acesta, la liturghia de la ora 11 au luat parte 25 de preoţi, atât din comună, cât şi din parohiile învecinate, şi sute de credincioşi. După slujbă, localnicii se întorc la casele lor, acolo unde petrec la o masă festivă alături de invitaţi.

Cu ocazia hramului, localitatea îmbracă haine de sărbătoare. Nu este gospodar care se respectă care să nu îşi fi revopsit porţile, tuns iarba sau văruit podeţele din faţa porţii. Autorităţile locale pregătesc din timp această sărbătoare. Fac curăţenie pe străzile din comună, pregătesc un spectacol de muzică populară, cu invitaţi speciali, fac tot ce le stă în putinţă pentru ca sătenii să petreacă frumos cea mai importantă sărbătoare a satului din an.

adjudeni 03Zona cea mai populată din sat, în aceste zile, a fost cea în care s-a organizat iarmarocul. Și în acest an, comercianţii au început încă de vineri să îşi instaleze tarabele, iar punctele de atracţie pentru cei mici şi tineri au rămas, în continuare, acele maşinării care sunt cunoscute în special pentru senzaţiile tari oferite, care cresc nivelul de adrenalină şi scad resursele din portofelele părinţilor. Trenuleţe, umbreluţe, toboganele gonflabile, maşinuţele „tamponabile”, măsurarea forţei pumnului sau a îndemânării la tras cu puşca s-au „luptat” pentru clienţi.

Duminică, aglomeraţie foarte mare a fost permanent în jurul unui bărbat care vindea renumita „îngheţată la căruţă”. Chiar dacă, în acea zi, magazinele din sat şi alţi comercianţi vindeau sortimente dintre cele mai felurite de îngheţată, cea adusă cu ocazia hramului rămâne unică şi preferată de toţi. Este vorba despre îngheţata de culoarea galben-pai, făcută din ouă, lapte şi zahăr, puse laolaltă într-o cadă mare, care se amestecă după un meşteşug anume, până ce totul ajunge la consistenţa dorită şi care este, apoi, vândută dintr-un butoi special, adus cu căruţa, în general, de aceeaşi persoană, de ani buni.

adjudeni 04Seara, a avut loc hora satului, iar toată suflarea a asistat la spectacolul pregătit cu această ocazie, care s-a desfăşurat pe o scenă special amplasată în apropierea bisericii. Invitaţii speciali au fost membrii formaţiei Elyass din Piatra Neamţ. La final, un impresionant foc de artificii a pus capăt zilei, spre bucuria celor prezenţi.

295 de copii l-au primit pe Duhul Sfânt

Sărbătoarea a continuat în sat şi luni, 9 iunie, atunci când a avut loc administrarea Sfântului Mir. 295 de copii din Adjudeni l-au primit pe Sfântul Duh la liturghia solemnă care a avut loc la ora 10.30. Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, împreună cu Preasfinţitul Aurel Percă, episcop auxiliar, alături de 30 de preoţi, au celebrat liturghia solemnă. Cei 295 de copii au fost pregătiţi de 20 de animatori, care şi-au adus contribuţia ca manifestarea să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.


COMENTARII

WORDPRESS: 0