HomeActualitate

Hoții atacă în plină zi, în zone centrale, dar legea nu-i atinge

Tot mai mulţi romaşcani cad victime infractorilor fără răspundere penală. Aceştia nu mai acţionează după lăsarea întunericului sau în zone periferice, ci în plină zi, în centrul oraşului. Autorităţile ridică din umeri şi dau vina pe cei care au făcut legile.  

 

Marţi, 12 august, în jurul orei 11.00. O mămică tânără coboară pe panta special amenajată pentru cărucioare, de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”. Merge liniştită cu căruciorul, este atentă la cel mic, dar şi la geanta a cărei toartă a fost pusă peste mânerul căruciorului. Din sens opus vin trei copile, de 10-12 ani. Nu aleg să urce pe scări, ci tot pe panta special amenajată. La un moment dat, mama se agită şi ridică tonul: „Ai încercat să-mi umbli în geantă! Nu ţi-e ruşine?!”. Femeia se uită şocată după cele trei copile al căror tupeu este mult mai mare decât vârsta pe care o afişează. Ele pleacă mai departe râzând şi glumind una cu cealaltă, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. În jur, oamenii încep să comenteze. Prima întrebare a fost legată de o eventuală pagubă. Nu a fost cazul. Apoi se fac aprecieri cu privire la noua generaţie şi cu privre la modul în care autorităţile îşi fac treaba. O oră mai târziu, pe strada Tineretului era parcată o maşină a Poliţiei. Dar reprezentanţii Poliţiei municipiului Roman au spus că nu cunosc incidentul şi, probabil, prezenţa maşinii de Poliţie nu are de-a face cu tentativa de furt. Ce-i drept, în zonă este şi o gogoşerie.

Din păcate, asemenea situaţii au fost prezentate aproape zilnic în presă, mai ales după ce noul Cod Penal a îmblânzit pedepsele pentru infractorii care au sub 18 ani. Unele sunt recunoscute de oamenii legii şi apar în buletinul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.

Spre exemplu, luni, în jurul orei 12.00, doi puşti – de 12 şi 13 ani – au fost prinşi în flagrant când au furat portofelul unei femei. „O patrulă de siguranţă şi ordine publică din cadrul Poliţiei municipiului Roman, în timp ce acţiona pe bulevardul Republicii, a surprins în flagrant doi minori, de 12 şi 13 ani, în timp ce sustrăgeau un portofel din poşeta unei femei, care se deplasa pe trotuarul străzii. Minorii au încercat să fugă, însă au fost imobilizaţi de către poliţişti la circa 100 de metri de la locul comiterii faptei, fiind recuperat portofelul persoanei vătămate, o femeie de 30 de ani, din Roman. Poliţiştii continuă cercetările, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, urmând a sesiza instituţiile abilitate pentru asistenţă socială şi de protecţie a copilului”, se arată în comunicatul de presă al Poliţiei.

Cazul este unul dintre puţinele în care prejudiciul a fost recuperat în totalitate. Chiar şi aşa, hoţii minori sunt protejaţi de lege şi poliţiştii nu le pot face nimic, în afara unui istoric infracţional care să conteze odată ce copilul împlineşte vârsta de la care devine responsabil penal. Pe de altă parte, victimele nu fac plângere – fie pentru că furtul sau tâlhăria a eşuat, fie pentru că prejudiciul este prea mic şi „nu merită”, iar micii hoţi scapă basma curată. Unii agresori sunt de etnie rromă, după cum îi descriu victimele. Însă liderii comunităţii de rromi din oraş consideră că problema este autorităţilor, nu a lor şi dau vina pe infractorii „de import”, care vin la Roman, comit infracţiuni, după care se întorc în localităţile de baştină.

 

Trebuie reînfiinţate centrele pentru minori

 

În luna martie a acestui an, după ce mai multe furturi şi tâlhării din judeţ au fost înregistrate cu autori sub vârsta pentru răspundere penală, prefectul Vlad Angheluţă a convocat o întrunire la Prefectura Neamţ, cu toţi factorii implicaţi: Poliţie, Direcţia pentru Protecţia Copilului, administraţii locale. Concluzia a fost aceea că trebuie reînfiinţate centrele pentru minori, dar legea care prevede acest lucru nu are, nici după zece ani, norme de aplicare. După întrunire, Instituţia Prefectului a înaintat un memoriu către Guvernul României, pentru a semnala problemele din teritoriu şi pentru a cere publicarea normelor de aplicare pentru legea care reînfiinţează centrele pentru minori.

După câteva luni a venit şi un răspuns de la autorităţile centrale, care îl asigură pe prefectul Angheluţă că problema este în atenţia ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale şi că se lucrează la elaborarea acelor norme de aplicare a legii.

Dar, până când se va rezolva situaţia, ce pot face cetăţenii de bună credinţă? „Să meargă cu grijă, să fie atenţi la ce se întâmplă în jur şi, mai ales, să fie atenţi la genţi, poşete şi portofele. În sezonul cald se întâmplă mai multe tâlhării, bijuteriile fiind la vedere. Până acum am avut probleme la Piatra Neamţ, dar, în ultimul timp, s-a înregistrat o creştere a infracţiunilor cu autori minori în zona Romanului”, spune comisarul şef Paul Tablan, inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Saracia si lipsa educatiei duce la astfel de intamplari nefericite. E trist ce se intampla.

  • CETATEAN INGRIJORAT 10 ani ago

    Ca cetateam am si eu o intrebare: d-nul primar a afirmat foarte vehement ca daca soferii vor parca fie si pentru 5 minute in fata la magazinul Profi, vor fi amendati de politia comunitara, dar UNDE ESTE POLITIA COMUNITARA CAND ZIUA MARE PE CENTRU, PE B-DUL ROMAN MUSAT, E PLIN DE AUROLACI, SI DE ACEEA FAMILIE CU COPIL, CATEL, ETC CARE SE URINEAZA SI SE DROGHEAZA PE BANCILE DIN PARCULET??????