Prima paginăEconomie

Hoția și smecheria ne lasă flămînzi: Sistemele de irigații de pe 6.000 de hectare au fost furate

Dimensiune text

În județul Neamț, , pînă în 1994, 6.000 de hectare de terenuri au fost dotate cu sisteme de irigații. Distrugerea sistemelor de irigații și împărțirea terenurilor în suprafețe prea mici au transformat agricultura nemțeană în una dependentă de ploaie. Instalațiile de irigat au fost furate și transformate în burlane sau stîlpi de gard.

 

În timp ce prognozele meteo anunță că, în următoarea perioadă, nu vom avea parte de ploi, ci doar de temperaturi extreme, agricultorii speră ca seceta să nu le afecteze grav culturile. În urmă cu 20 de ani, aproape 6.000 de hectare de terenuri agricole erau, încă, dotate cu sisteme de irigații.
Dispariția întreprinderilor agricole de stat (IAS) și împărțirea terenurilor agricole în suprafețe prea mici, dar, mai ales, distrugerea cu bună știință a sistemelor de irigații, au transformat agricultura din județ în una ce depinde exclusiv de condițiile meteo.
Conform Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, la finalul lunii iulie, în județul Neamț nu mai existau sisteme de irigații gestionate de această instituție.
Recordul în materie de suprafețe agricole pe care se realizează irigații în mod sezonier sau multianual îl deține județul Brăila, cu 101.534 de hectare.

În perioada comunistă, județul Neamț nu reprezentase o prioritate în ce privește irigarea terenurilor agricole, considerîndu-se că, în această zonă, clima este prielnică pentru culturi.
Au fost aproximativ 6.000 de hectare de teren cu sisteme de irigații, dar acele sisteme nu mai sînt funcționale din anii 1992-1994. Au ținut cît au rezistat și IAS-urile. Apoi, deținătorii terenurilor agricole au distrus aceste sisteme de irigații. În plus, împărțirea terenurilor agricole în suprafețe mici făcea oricum imposibilă udarea terenurilor. Ca să miști o aripă de udare trebuia să intri pe lotul de teren al altui proprietar. În timp, echipamentele mobile de udare au «dispărut», iar comenzile privind efectuarea de irigații au scăzut, inclusiv pentru că statul nu a mai subvenționat, din anul 2004, costul energiei electrice utilizate de aceste echipamente„, a explicat inginerul Constantin Ciobanu Jescu, directorul filialei Neamț a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).

Filiala județeană a ANIF avea, în anii 1990, 140 de salariați care se ocupau inclusiv de irigații, desecări și măsuri de combatere a eroziunii solului. La ora actuală, filiala Neamț a ANIF mai are doar șapte salariați.
Conform surselor noastre, în județ nu mai sînt utilizate astfel de sisteme de irigații. Singurele excepții sînt reprezentate de cîteva sute de hectare de teren gestionate de agenți economici, care nu au contracte cu ANIF pentru udarea suprafețelor respective. Singura soluție ce putea fi aplicată încît să avem în județ sisteme de irigații funcționale era aceea ca proprietarii de terenuri agricole să se asocieze, astfel încît să poată folosi sistemele de udare împreună. Nemțenii nu au vrut să se asocieze, iar noi am pierdut personal de specialitate pe care ne-ar fi aproape imposibil să îl formăm acum. Meseriașii din domeniu au ieșit la pensie„, a mai spus Constantin Ciobanu Jescu.

În timp ce nemțenii au preferat să transforme componentele instalațiilor de irigații în burlane și garduri pentru locuințele proprii, instituțiile au ajuns la concluzia că, dacă în zonă se înregistrează o perioadă de secetă prelungită de cinci ani, este acceptabilă pierderea culturilor într-un an din cinci, decît investirea unor sume enorme în mijloace de irigații care sînt folosite rar de „gospodarii” din agricultură.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • namor 8 ani

    ce spuneti dvs. domnule Alex, am adus la cunostinta primariei(si primarului) din acea perioada… nimeni, dar nimeni… nu au vrut sa auda…. despre aceste conducte de irigatii… dar de ce sa-i acuzam numai pe cei care stau la bloc, si au folosit aceste conducte drept burlane… faceti un tur prin oras, SI, o sa vedeti spre surprinderea dvs…. ca aceste conducte de irigatii au mai fost folosite, ca drept burlane… si la unele cladiri mai cu pretentii!…. pe baza unei legi, si aprobata de CL Roman, ar trebui recuperat cat se mai poate…. nimeni nu poate justifica, cu acte, provenienta acestor conducte