Hectare de vegetaţie, distruse de curăţenia de primăvară

Dimensiune text

De la 1 martie, în zona Romanului au ars peste 14.000 de metri pătraţi de vegetaţie. Cei care au vrut să cureţe miriştile au dat foc în condiţii de vînt şi nici nu au supravegheat arderea.

 

 

Statistica incendiilor din ultimii ani arată că, în perioada februarie-iulie, în România se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate, ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor de vegetaţia uscată. În unele cazuri, cetăţenii ard miriştile, resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, în lipsa măsurilor de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vînt ori amplasînd grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrîndu-se pagube mari.

În primul trimestru al acestui an, pompierii de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au participat la 109 intervenţii de stingere a incendiilor de vegetaţie. Doar în zona de intervenţie a Detaşamentului de Pompieri Roman, de la data de 1 martie au fost peste 14 hectare de de vegetaţie uscată arse. Pompierii au acţionat zeci de ore, în cadrul a 13 intervenţii, iar pe lîngă hectarele de vegetaţie distruse au fost înregistrate şi pagube colaterale, cum ar fi anexe gospodăreşti afectate de foc sau alte bunuri distruse.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor şi să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vînt, să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de zece metri faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure).

Este important ca arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate. Cetăţenii se vor interesa la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii, iar arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a miriştilor se va face numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă. De fiecare dată, arderea trebuie supravegheată permanent, iar jarul trebuie stins.COMENTARII

WORDPRESS: 0