Prima paginăCultural

Hanul de la Șerbești va fi reabilitat cu fonduri europene

Hanul de la Șerbești va fi reabilitat cu fonduri europene

Dimensiune text

 

 

Hanul de la Șerbești, din comuna Ștefan cel Mare din județul Neamț, ctitorit de domnitorul Vasile Lupu și parte a patrimoniului cultural și istoric al județului, va fi redat circuitului turistic. Conform reprezentanților Consiliului Județean Neamț, joi, 28 februarie, a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor de reabilitare, cu o valoare de peste 2,5 milioane de lei. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, iar termenul de finalizare este de 24 de luni.

„Conducerea comunei Ștefan cel Mare intenționează să realizeze un muzeu cu obiecte tradiționale ale zonei, precum și o expoziție permanentă a artistului popular Vasile Ciocîrlan. Odată restaurat, Hanul de la Șerbești va fi un reper istoric important și pentru generațiile viitoare. Grija pentru patrimoniul neprețuit al Neamțului este una dintre prioritățile mele. Voi încuraja și susține fără ezitare inițiative care apără și pun în valoare monumentele, pe care le consider comorile județului”, a transmis președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.

Conform prezentării de pe site-ul monumentelor județului Neamț, Hanul de la Șerbești, situat în localitatea cu același nume din comuna Ștefan cel Mare, a fost construit în a doua jumîtate a secolului al XVII-lea, în perioada domniei lui Vasile Lupu, avand dimensiuni mici, și se numără printre puținele construcții de acest gen care și-au păstrat forma originală.

Hanul servea drept loc de popas pentru drumeții ce se îndreptau spre Iași, spre Suceava sau Târgul Pietrei. Aceștia luau masa într-o încăpere de formă dreptunghiulară, de dimensiuni medii. Pe o scară de lemn se ajungea la încăperile de la etaj, iar jos existau alte camere mari cu plafon susținut de bârne masive. Curtea interioară adăpostea căruțele și animalele de tracțiune.

În timpul primului război mondial, acoperișul hanului a ars, dar a fost refăcut după aceea. Hanul de la Șerbești a funcționat până la instaurarea regimului comunist și naționalizarea proprietăților. După naționalizare, hanul a fost transformat în magazie a CAP-ului, el fiind, ulterior, abandonat și lăsat să se ruineze.

 

Foto: CJ Neamț, http://monumenteneamt.ro.

 COMENTARII

WORDPRESS: 0