Prima paginăSocialEducatie

Halloween versus Toţi Sfinţii

Dimensiune text

Elevii de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” au pus în balanţă obiceiurile străbune cu sărbătorile de import, în cadrul celei de-a doua ediţii a dezbaterii „Halloween versus Toţi Sfinţii”.

sfinti 02Miercuri, 28 octombrie, elevii Colegiului Tehnic „Miron Costin” au fost invitaţi să pună în balanţă tradiţiile şi sărbătorile româneşti cu cele de import. Evenimentul, intitulat „Halloween versus Toţi Sfinţii”, a fost iniţiat de catedra de religie din cadrul Colegiului Tehnic „Miron Costin”, coordonat de profesoara Mihaela Dana Rusu, care a colaborat cu Mihaela Ciobanu, Vlad Măndăşescu şi Anda Murariu. Au fost prezenţi aproape 200 de elevi, de la clasele X-a A, a X-a B, a XII-a A, a XII-a B şi a XII-a F. Aceştia au urmărit filmul documentar „Halloween – invazia păgână” şi prezentarea „Halloween versus Toţi Sfinţii”, apoi au participat la dezbateri.

„Atunci când am organizat această activitate, nu ne-am propus să-i împiedicăm pe copii să participe la toate manifestările organizate de Halloween. Am dorit doar ca ei să ştie că avem şi noi tradiţii frumoase, care sunt, însă, prea repede date uitării şi înlocuite de obiceiuri importate, dar mult prea intens promovate. În această perioadă este în calendarul catolic o sărbătoare numită Toţi Sfinţii, când ar trebui să ne gândim la cei dragi plecaţi dintre noi şi să aprindem o lumânare. Mai potrivit ar fi ca, în preajma acestei zile, să sărbătorim lumina, şi nu întunericul. Sunt sărbători şi tradiţii care au dat sens vieţii străbunilor noştri şi care se sting, încet, încet, sub avalanşa de măşti şi pesonaje groteşti, demne mai degrabă de un film de goază, şi nu de o sărbătoare”, a precizat profesoara Mihaela Dana Rusu.

Aceasta a fost cea de-a doua ediţie a dezbaterii „Halloween versus Toţi Sfinţii” de la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, după ce dezbaterea de anul trecut a fost considerată extrem de utilă de toţi participanţii.COMENTARII

WORDPRESS: 0