Prima paginăActualitateNeamt

Haine periculoase pentru copii

Dimensiune text

Comisarii de la Protecţia Consumatorului Neamţ au confiscat haine periculoase pentru copii și adulţi, deoarece aveau o componenţă neexplicată.

În conformitate cu programul tematic al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în perioada 7 – 11 aprilie, inspectorii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Neamţ au desfăşurat o acţiune de control privind respectarea prevederilor legale, conformitatea şi modul de etichetare a produselor textile. Au fost cuprinşi în acţiunea de verificare 15 operatori economici, cu activitatea de comercializare en-detail, constatându-se abateri de la prevederile legale la toţi.

La nouă operatori economici s-au constatat abateri privind denumirea, marcarea şi etichetarea compoziţiei fibroase. De exemplu, s-au identificat bluze pentru femei, treninguri copii şi adulţi sau pantaloni pentru copii şi bărbaţi, de provenienţă China, Polonia sau Turcia, la care nu erau ataşate etichete textile care să conţină informaţii privind compoziţia fibroasă a produsului, sau nu se preciza procentul pentru fiecare fibră din componenţa firului din care era confecţionat produsul în sine. La 14 operatori economici s-a constatat faptul că nu erau prezentate informaţiile din marcarea originală a producătorului şi în limba română. De asemenea, în reţeaua de comercializare au fost identificate produse din categoria confecţiilor textile pentru copii cu vârste mici (până în 6-7 ani), care au în zona glugii, a gâtului şi în talie, şnururi şi/sau cordoane glisante, unele prevăzute la capete cu diverse accesorii metalice, pentru care s-a dispus măsura de oprire definitivă de la comercializare.

„Ca urmare a constatărilor făcute, s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare pentru produse în valoare totală de 1.860 de lei; oprire temporară de la comercializare pentru produse în valoare totală de 31.820 de lei şi s-au dat zece avertismente şi zece amenzi contravenţionale, în valoare de 23.000 de lei”, a declarat economistul Vlad Ciurea, comisar şef adjunct al CJPC Neamţ.

COMENTARII

WORDPRESS: 0