Prima paginăActualitateNeamt

Haine murdare şi nesortate la magazinele second hand

Dimensiune text

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Neamţ (CJPC) a verificat, în perioada 16 – 30 martie, respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea articolelor de îmbrăcăminte şi a articolelor textile purtate sau uzate.

Principalele abateri constatate au fost nerespectarea cerinţelor de introducere pe piaţă a unor textile uzate, aflate la comercializare fără a fi supuse operaţiunilor de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie, neefectuarea sortării lunare obligatorii şi lipsa evidenţei lunare a intrărilor şi ieşirilor produselor.

La magazinele de tip second hand din Neamţ au fost descoperite haine şi căciuli din blană, de provenienţă din Germania, dar şi alte haine uzate care nu erau însoţite de documente care certifică realizarea operaţiunilor de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie.
Operatorii economici care introduc pe piaţă, comercializează sau distribuie gratuit articole de îmbrăcăminte şi articole textile purtate sau uzate sunt obligaţi să realizeze sortarea lunară a acestora, în funcţie de gradul de uzură, însă la mai mulţi operatori economici din judeţ s-a constatat că această regulă nu este respectată.

Această acţiune de verificare a fost desfăşurată, concomitent, la nivel naţional. Pentru toate neregulile constatate, s-au aplicat 571 de sancţiuni, dintre care 296 de amenzi contravenţionale, în valoare de 603.200 de lei, şi 275 de avertismente. De asemenea, s-au dispus 92 de măsuri de oprire temporară de la comercializare, pentru îmbrăcăminte şi articole textile uzate nesortate, în valoare de 500.739 de lei.

COMENTARII

WORDPRESS: 0