Guvernul a tăiat din cheltuielile instituțiilor publice

Autoritățile publice locale și centrale trebuie să taie 30% din fondurile de protocol, nu mai au voie să încheie contracte cu firme de avocatură dacă au structuri juridice proprii și nu au voie să comande studii de prefezabilitate și de fezabilitate pentru proiecte fără finanțare.

 

O ordonanță de urgență aprobată miercuri de Guvernul României, la propunerea lui Florin Georgescu, ministru de Finanțe și vicepremier, prevede limitarea contractării de servicii juridice, pornind de la constatarea Curții de Conturi, care a identificat, în perioada 2008-2010, după controlul a doar 3% din entitățile publice din administrația românească, că s-au cheltuit 135 de milioane de euro cu serviciile juridice. Contractele cu firme de avocatură vor fi permise doar în cazul în care instituțiile publice sînt confruntate cu anumite procese mai complicate, care privesc sume importante, pentru apărarea intereselor statului. La fel se va proceda și în cazul auditului intern. Ordonanța de urgență nu mai permite contractarea de servicii privind auditul public intern.

În ceea ce privește cheltuielile de protocol, acestea au fost reduse cu 30%. La fel se procedează și în cazul cheltuielilor cu deplasările în străinătate. În plus, delegația care reprezintă în străinătate autoritatea publică trebuie să aibă maxim două persoane.

Ordonanța mai interzice instituțiilor publice să efectueze cheltuieli pentru achiziționarea și elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate și a altor studii aferente obiectivelor de investiții, dacă în ultimii cinci ani au fost întocmite și înregistrate în contabilitate studii avînd același obiect sau dacă obiectivul de investiții publice nu va putea fi inclus în programul de investiții publice în anul bugetar următor. În acest caz, sînt exceptate studiile întocmite în vederea accesării de fonduri externe nerambursabile.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • un cetatean 6 ani

    Foarte bine ! Pe studii de prefezabilitate si fezabilitate pentru proiecte fara finantare, care s- au facut pana acum ,s-au cheltuit degeaba, sume enorme din banii publici!