Gustarea elevilor costă 12 milioane de lei

Cornul, laptele și merele elevilor înseamnă un efort bugetar de peste 12 milioane de lei într-un an școlar. Banii se duc acum „pe apa sîmbetei”, fiindcă multe produse se aruncă.

 

În fiecare an, din bugetul țării se repartizează consiliilor județene sume importante pentru ca preșcolarii și elevii să primească produsele aferente programului „Cornul și laptele”. Începînd cu anul școlar 2009-2010, Uniunea Europeană dă bani pentru ca eleviii din clasele I-VIII să poată mînca în fiecare zi cîte un măr. Cele două programe naționale aplicate nivelul județului Neamț înseamnă cheltuirea a 12.208.473,45 lei într-un an școlar. Suma reprezintă merele, laptele și cornurile pe care copiii de grădiniță și elevii din școlile generale din Neamț le consumă în anul școlar 2011-2012.

Firmele care au cîștigat aceste contracte trebuie să furnizeze produsele către unitățile de învățămînt. Contra sumei de 985.617,19 lei fără TVA, SC Trust Atudorei SRL Bălțătești livrează mere la școli, începînd cu luna decembrie. Elevii primesc mere pe o perioadă de 93 de zile de comercializare, începînd cu data de 5 decembrie 2011.

Produsele lactate și de panificație sînt livrate în județ prin cinci firme. Astfel, SC Tipotrans a cîștigat un contract cu Consiliul Județean Neamț în valoare de 3.124.028,70 lei, SC Cibibon trebuie să livreze produse de panificație în valoare de 2.076.044,49 lei, SC Panamarom are un contract de 2.453.860,89 lei, SC Complex Agroalimentar primește pentru serviciile prestate 550.418,31 lei, iar SC Magnus Impex a luat de la Consiliul Județean 3.018.504,06 lei.

Contractele însumează 11.222.856,45 lei, în condițiile în care suma alocată pe zi unui elev este de 1,17 lei, inclusiv TVA.

Dincolo de inițiativa lăudabilă, care pune în prim plan alimentația sănătoasă a copiilor, părinții spun că multe dintre produsele pe care le primesc copiii la școală sînt folosite în alt scop. La țară, unele dintre produse fac parte din „meniul zilei” al animalelor domestice. La oraș, unele produse ajung la coșul de gunoi fără a fi măcar desfăcute.

„În vară, cu biscuiții pe care copilul meu i-a primit la grădiniță am hrănit lebedele din Parcul Municipal. Unele dintre produse sînt de o calitate îndoielnică, cum este brînza topită, iar copilul meu mănîncă la grădiniță ceea ce-i pun eu la pachet”, a spus o mămică din Roman.

„Oricît de bune ar fi produsele, un copil acceptă greu să mănînce în fiecare zi același lucru. Măsura este bună, fiindcă banii nu ajung în mîna unor părinți iresponsabili, dar trebuie gîndit un context mai eficient de cheltuire a acestor sume, deoarece acum pierderile sînt mari. Gîndiți-vă că, într-o clasă, cel puțin doi copii aruncă produsele primite. Este o pierdere zilnică de 2,34 lei”, a completat un părinte.

Dacă banii cheltuiți prin acest program național ar completa alocația lunară a minorului, fiecare preșcolar sau elev ar primi o alocație lunară majorată cu aproximativ 25 lei.


COMENTARII

WORDPRESS: 0