Gură de oxigen pentru proprietarii de iazuri

Dimensiune text

Proprietarii de iazuri îşi vor putea moderniza exploataţiile piscicole cu bani europeni. Sunt puse „la bătaie” peste 168 de milioane de euro.

Proprietarii de iazuri au un motiv de bucurie, deoarece noul Program Operaţional pentru Pescuit (POP) 2014 – 2020 ar putea fi deschis spre finalul verii. Fondurile de care vor beneficia cei cu afaceri în piscicultură sunt de peste 168 de milioane de euro. Anunţul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) George Turtoi. Mai mult, potrivit sursei citate, evaluarea proiectelor pe noul POP nu va mai fi externalizată, cum s-a realizat pe programul actual, ceea ce a generat numeroase întârzieri şi probleme, mai ales în absorbţia fondurilor europene.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au anunţat că noul Program Operaţional pentru Pescuit este structurat tot pe cinci axe, ca şi cel actual, iar acvacultura va rămâne una dintre măsurile importante, cu 50% din fondurile alocate întregului program, iar celelalte fonduri vor fi orientate către reamenajarea porturilor de pescuit sau dezvoltarea comunităţilor locale.

Datele statistice arată că românii consumă între patru şi cinci kilograme de peşte pe an, adică de cinci ori mai puţin decât media înregistrată în ţările Uniunii Europene, iar importurile de peşte reprezintă peste 80% din consum. În acelaşi timp, în Uniunea Europeană, consumul mediu anual de peşte este 20 de kilograme pe locuitor.


COMENTARII

WORDPRESS: 0