Gunoaiele din tot județul pot fi duse la Depozitul de la Girov

Dimensiune text

Investiţia a fost testată de faţă cu oficialităţile. Serviciul de specialitate din CJ Neamţ va încheia contracte cu operatorii de salubritate. Investiţia de la Girov se ridică la 20 de milioane de lei, iar Proiectul Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Neamţ are o valoare totală de 150 milioane de lei. 

girov 02Marţi, 1 iulie, autorităţile judeţene au participat la deschiderea oficială a depozitului de deşeuri de la Girov. Acest depozit este cel în care vor ajunge gunoaiele din tot judeţul, toate celelalte gropi provizorii urmând a fi închise.

„Astăzi suntem la finalul rezolvării unei probleme destul de delicate la nivelul judeţului Neamţ. Cred că este proiectul care a fost cel mai discutat, atât în Consiliul Judeţean (CJ), cât şi ca piedici care s-au ivit pe parcursul implentării lui. În urma analizei ofertelor depuse după ce am scos la licitaţie administrarea acestui obiectiv, s-a considerat că niciunul din cei care au participat nu au îndeplinit condiţiile. Acest lucru a fost contestat în instanţă, însă contestaţia a fost respinsă, iar licitaţia va fi reluată. În acest timp, toţi oamenii implicaţi în proiect au căutat soluţii. Ca să vezi cât de greu este să găseşti o soluţie pentru aşa ceva, toată corespondenţa – cu ministerele de resort, cu instituţiile guvernamentale, inclusiv cu instituţii de la Bruxelles – a durat patru luni. S-a ajuns la concluzia că soluţia legală este înfiinţarea unui serviciu care să administreze acest depozit, până la desemnarea unui operator. A fost o implicare foarte mare a reprezentanţilor CJ pe durata întregului proiect”, a afirmat Dan Manoliu, vicepreşedintele CJ Neamţ.

„În prezent, tariful la groapa de gunoi este sub ce se află în caietul de licitaţii, pentru că serviciul nu plăteşte redevenţă Consiliului Judeţean. Deocamdată, tariful include cheltuielile de salarizare şi cheltuielile de depozitare şi, de asemenea, o cotă parte din acest tarif este pentru mentenanţa şi conservarea echipamentelor, în aşa fel încât viitorul operator să poată să preia această instalaţie şi tot ce este aici, fără probleme sau defecţiuni”, a spus Mihaela Popa, managerul de proiect.

girov 07„Ciclul tehnologic este foarte simplu. Autogunoierele, camioanele care vor transporta deşeurile, vor intra pe poartă, vor ajunge la cântarul-basculă, maşina va fi cântărită, apoi va merge direct pe celulă pentru a fi descărcate gunoaiele. Acolo vor fi şi utilaje – autocompactor şi încărcător frontal. Apoi, camioanele vor veni înapoi, la cântărire, în gol, diferenţa reprezentând gunoiul adus la depozit. Cantitatea de deşeuri va fi trecută pe un bon ce va fi semnat de şofer. După aceea, camioanele vor fi spălate pe anvelope, se va face o igienizare a utilajelor, după care vor pleca”, a explicat Claudiu Pădure, directorul Serviciului de specialitate din cadrul CJ Neamţ.

La acest depozit ar trebui să ajungă o cantitate de deşeuri reziduale cât mai mică, dacă nemţenii s-ar obişnui foarte repede cu colectarea selectivă, întrucât o cantitate mică depozitată la Girov va însemna costuri mai mici pentru operatori şi, implicit, pentru cetăţeni.

Prima celulă a depozitului de la Girov are o capacitate de 980.000 metri cubi, iar capacitatea totală a depozitului este de 4.000.000 metri cubi. Operatorul care va câştiga licitaţia şi va administra acest obiectiv are obligaţia, prin proiect, să dezvolte încă două celule în care se vor depozita deşeurile. Durata de viaţă a primei celule nu va fi, însă, mai mică de cinci ani.

Proiectul ”Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Neamţ” are o valoare totală de 150 milioane lei, din care 2.154.000 lei reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean, reprezentând 2% din valoarea totală a proiectului. Amenajarea depozitului ecologic de la Girov – care include şi o staţie de biogaz – a costat 20.000.000 lei.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • ionut 5 ani

    Girov este mai aproape decât Cordunul???Cine imi spune???