Prima paginăEducatie

Grupul de Acțiune Comunitară Văleni aduce copiii la școală

Dimensiune text

Asociația a lansat proiectul local de prevenire a absenteismului școlar în rîndul elevilor din comuna Văleni.

 

 

Grupul de Acțiune Comunitară (GAC) Văleni a lansat proiectul local de prevenire a absenteismului școlar intitulat „Back 2 School!”. Proiectul a avut ca punct de plecare o analiză făcută de Școala Văleni, la sfîrșitul anului școlar 2011-2012, cînd au fost înregistrate 7.637 de absențe nemotivate la cei 134 de elevi înscriși la începutul anului școlar trecut. Cele mai multe absențe au fost înregistrate la elevii din clasa a IV-a (837) și clasa a VI-a (1996).

Principalul motiv al absenteismului l-a constituit lipsa de supraveghere a copiilor de către părinți și o mentalitate nesănătoasă vizavi de educație în rîndul familiilor de etnie rromă. „Considerăm că este importantă readucerea acestor copii la școală, pentru a putea avea acces la educație și pentru a reduce actele antisociale săvîrșite de aceștia”, spune agent șef adjunct Cristian Cocea, șeful Postului de Poliție Văleni, unul dintre partenerii proiectului.

Ca urmare, Postul de Poliție Văleni a propus lansarea proiectului local „Back 2 School!”, care urmărește prevenirea și combaterea absenteismului școlar, precum și reducerea numărului minorilor care comit infracțiuni sau devin victime, prin activități desfășurate împreună cu membrii GAC Văleni.

Unul dintre obiectivele proiectului este sprijinul pe care partenerii proiectului – Postul de Poliție, Școala Văleni, Primăria, Centrul Comunitar de Resurse și GAC – vor trebui să-l acorde la crearea unei legături permanente între școală, familie, poliție, primărie și centrul comunitar de resurse, în vederea facilitării comunicării interinstituționale, în interesul minorilor incluși în grupul țintă, aflați în risc de absenteism școlar, precum și al familiilor acestora.

Grupul țintă îl reprezintă 42 de elevi cu probleme școlare și de comportament, identificați de conducerea școlii. Proiectul este prevăzut să se desfășoare în perioada 29 octombrie – 14 iunie 2013.

GAC Văleni funcționează din 2008, cu scopul asigurării unui climat sporit de siguranță în rîndul membrilor comunității. Structura a apărut ca o componentă locală în cadrul Proiectului de Prevenire în Sistem Integrat a Criminalității din Mediul Rural, derulat de Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț în cadrul programului național „Sate fără criminalitate”. Aceasta s-a format inițial din postul de poliție, Consiliul Local și Primăria Văleni, biblioteca comunală și consiliile parohiale, școala, cabinetul medical și două societăți comerciale din comuna Văleni. Acțiunile GAC au fost centrate în special pe ajutorarea familiilor nevoiașe cu alimente, îmbrăcăminte și asigurarea lemnului de foc.COMENTARII

WORDPRESS: 0