Prima paginăActualitate

Grup infracțional de trafic de persoane și proxenetism în Neamț

Grup infracțional de trafic de persoane și proxenetism în Neamț

Dimensiune text

 

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Neamț au destructurat un grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. Grupul de persoane, din care făceau parte și femei, a acționat din 2015 și până acum în Piatra Neamț, exploatând sexual tinere, majore și minore, care proveneau din familii dezorganizate sau din centre de plasament. Fetele erau amenințate cu bătaia dacă refuzau să se prostitueze. Unii clienți cădeau și victime ale grupului, fiind furați de bunuri.

Anunțuri în ziare sau direct pe centură

Vineri, 11 noiembrie, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ au dispus reţinerea, pentru o perioadă de 24 de ore, a inculpaţilor: Lăcrămioara Lupu, Ioan Vlăduţ Lupu, Alisa Vitan, Addin Abbas Shams, Gabriel Zmeu şi Edera Maria Darandoi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2015 şi până în prezent, pe raza municipiului Piatra Neamţ, a fost constituit un grup infracţional specializat în exploatarea sexuală a unor tinere, majore şi minore, provenite din familii dezorganizate sau din centre de plasament. Minorele şi majorele erau cazate în locaţii închiriate de către membrii grupării în vederea practicării prostituţiei, fie prin anunţurile din ziarele locale, fie de pe şoseaua de centură a municipiului Piatra Neamţ”, se arată în comunicatul DIICOT.

Procurorii spun că grupul infracţional organizat era coordonat de Lăcrămioara Lupu, iar în perioada 2015 – 2016 la grupare au aderat mai multe persoane, Ioan Lupu, Alisa Vitan și Abbas Shams Addin, zis „Turcu”, aceștia având ca atribuţii racolarea, supravegherea, transportul şi cazarea persoanelor de sex feminin dispuse să practice prostituţia.

„În cursul anului 2015, inculpata Lupu Lăcrămioara a determinat-o pe inculpata Vitan Alisa să practice prostituţia în beneficiul său şi, totodată, să racoleze şi alte persoane de sex feminin provenite din centre de plasament, care să practice prostituţia sub coordonarea lor. În baza acestei înțelegeri, inculpatele Vitan Alisa şi Lupu Lăcrămioara au racolat mai multe minore pe care le-au transportat în zona unui magazin de pe şoseaua de centură a municipiului Piatra Neamţ şi obligate să racoleze clienţi cu care să întreţină relaţii sexuale”, mai spune procurorii.

Ori prostituție, ori bătaie

Reprezentanții DIICOT spun că minorele erau determinate, prin amenințări și violențe fizice, să stea pe șoseaua de centură circa 8 – 10 ore, indiferent de condițiile meteo, pentru a obține o sumă minimă de bani. Fetele erau puse să-și fure clienții sau să-i ducă în locuri izolate, unde erau tâlhăriți de membrii grupării.

„În condițiile în care minorele nu realizau sumele stabilite de către inculpata Lupu Lăcrămioara, acestea erau amenințate cu acte de violență, acte ce urmau a fi exercitate de către Lupu Ioan Vlăduț sau Abbas Sahm Addin. În timpul practicării prostituţiei, minorele erau supravegheate de către membrii grupului, iar tarifele pe care acestea le solicitau clienţilor erau stabilite de către inculpata Lupu Lăcrămioara. În cazul în care victimele nu reuşeau să realizeze un venit minim, erau certate, ameninţate cu acte de violenţă sau agresate fizic de către inculpata Lupu Lăcrămioara şi ceilalţi membri ai grupării. Totodată s-a reţinut că faptul că inculpata Lupu Lăcrămioara şi ceilalţi membri ai grupului le solicitau în mod repetat victimelor să sustragă bunuri sau sume de bani de la persoanele cu care acestea întreţineau relaţii sexuale, să îşi atragă clienţii în zone izolate unde să poată fi tâlhăriţi de către ceilalţi membri ai grupării, motivând faptul că aceşti nu vor depune plângere penală pentru a nu se face de ruşine”, mai spun procurorii.

Vineri, Lăcrămioara, Vlăduț, Alissa și Addin vor fi prezentaţi Tribunalului Neamţ cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Față de inculpaţii Zmeu Gabriel şi Darandoi Edera Maria, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamț. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. La activităţi au participat și polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0