Prima paginăSocialReligie

Greva enoriaşilor împotriva preotului acuzat că iubește băutura

Dimensiune text

Preotul Ionel Teodorescu

Preotul Ionel Teodorescu

Preotul Ionel Teodorescu, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Poeniţa, comuna Poienari, este alungat din sat, spun localnicii, din cauza problemelor cu băutura. Până la soluţionarea situaţiei, la biserica din Poeniţa va sluji preotul Cristian Apetrei, din Parohia Poienari.

Sărbătoarea Schimbarea la faţă de marţi, 6 august, nu va aduce un preot nou la Biserica „Sfântul Dumitru” din Parohia Poeniţa, comuna Poienari, şi nici preotul Ionel Teodorescu, acuzat de enoriaşi că este mai aproape de pahar decât de cele sfinte, nu se întoarce vindecat la locul de muncă.

Conflictul dintre enoriaşi şi preotul Ionel Teodorescu durează de mai bine de o săptămână. „Părerile sunt împărţite. Unii dintre localnici spun că preotul Teodorescu are probleme cu băutura. O altă parte îl susţine pe preot şi spune că a făcut treabă bună în comună. Cea care poate să analizeze conduita preotului Teodorescu este numai Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului”, a spus Vasile Emil Dascălu, primarul comunei Poienari.

Conflictul s-a mutat din curtea bisericii în curtea Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, deoarece enoriaşii au decis că …paharul s-a umplut. Cum preotul Teodorescu nu este la prima abatere, reprezentanţii Arhiepiscopiei i-au interzis să se mai prezinte la post.

Astfel, duminică, 4 august, uşile Bisericii „Sfântul Dumitru” erau închise, iar localnicii au fost nevoiţi să se roage în intimitatea casei lor. „Preotul Ionel Teodorescu a greşit, dar nu mi s-a părut corectă nici atitudinea localnicilor. Nu oamenii trebuie să bată preotul, să închidă biserica şi, în final, să decidă soarta acestuia. Din start, oamenii au arătat că sunt rebeli. Nu sunt de acord cu intervenţia în forţă, cu o «grevă a creştinilor» în Poeniţa. Este adevărat că preotul trebuie să fie un model pentru comunitate, dar şi preotul este un om supus greşelii. În ceea ce-l priveşte pe părinteleTeodorescu, el va fi judecat de Consistoriul Disciplinar”, a precizat preotul Florin Aurel Țuscanu, protopop la Protoeria Roman.

Primarul Dascălu neagă faptul că preotul ar fi fost bătut de enoriaşi şi că acuzaţia acestuia a fost de natură să se victimizeze în faţa superiorilor.

Numirea unui nou preot la Biserica „Sfântul Dumitru” este întârziată deoarece şi în sistemul clerical există prezumţia de nevinovăţie, preotul Ionel Teodorescu având dreptul de a se apăra în consistoriu.

Cel mai probabil, în Parohia Poeniţa va fi numit un alt preot. „Până la soluţionarea situaţiei, preotul Cristian Apetrei, din Parohia Poienari, va sluji la Biserica «Sfântul Dumitru» din Poeniţa”, a precizat preotul Constantin Gherasim, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Având în vedere că în Poienari a existat, înaintea preotului Apetrei, un slujitor al altarului alungat de enoriaşi pentru aventurile bahice, localnicii îşi pun nădejdea în reprezentanţii Arhiepiscopiei că nu vor transforma comuna în batalion disciplinar şi că le vor trimite un preot la fel de iubit şi apreciat precum cel din Poienari.

COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • Alfonso 8 ani

    Stimate parinte Tuscanu „oamenii” au batut preotul, au inchis biserica si au facut „greva” pentru ca sfintia ta nu poti sa faci ordine repede, exemplar si fara discutii suplimentare.Uite cam asa se duce de rapa autoritatesa Bisericii, de la scandaluri dintr-astea marunte care, in pofida evidentei, nu pot fi niciodata rezolvate, asa incat „oamenii” simt nevoia sa aplice firesc macar Legea Bunului Simt.E clar?

  • geo 8 ani

    De fapt cine-l reclama? Poate trebuie testat cu fiola inainte de intrarea in serviciu? Haideti sa fim seriosi.

  • nana 8 ani

    Din pacate alcoolul distruge multe vieti,daca preotul Teodorescu are aceasta patima atunci trebuie ajutat cu tratament de specialitate, in primul rand si apoi luate masurile disciplinare ce se impun de catre cei in drept. Nu trebuie minimalizat rolul preotului in comunitate si nici scuzate si acoperite lipsurile.Preotul ar trebui sa reprezinte un reper moral, un exemplu demn de urmat, nu sa vorbesti despre morala si sfintenie in fata altarului si apoi sa te comporti ca ultimul om.Se pare si nu as vrea sa vorbesc cu pacat ca una propovaduim, alta credem si alta facem.Banii vorbesc…nu exista mila, nu exista iubire..nu exista altruism ci doar interes.Un preot divortat de doua ori nu mai poate vorbi despre virtutile morale.Doamne lumineaza-le mintea celor ce vorbesc in numele Tau !