Prima paginăSanatate

Gravidele, obligate să se testeze pentru HIV

Dimensiune text

Testarea femeilor însărcinate pentru depistarea virusului HIV va fi obligatorie.

 

 

Testarea era gratuită încă din 1998, dar nu şi obligatorie.

Ministerul Sănătăţii va emite, luna viitoare, un ordin care va prevedea ca femeile însărcinate să fie investigate obligatoriu pentru depistarea virusului HIV. Testarea e inclusă din 1998 în programele naţionale de sănătate, dar nu era obligatorie, ci se reducea la consilierea femeilor de către ginecolog sau medicul de familie. Problema majoră în procesul privind depistarea timpurie a virusului HIV îl constituie lipsa acestor teste în spitalele din ţară. În anul 2011, au fost înregistrate în România 16 cazuri de transmitere a bolii de la mamă la copil, iar în primele nouă luni ale acestui an au fost înregistrate 12 astfel de cazuri. În judeţul Neamţ s-au înregistrat două cazuri.

„Până acum, medicul de familie trebuia să consilieze femeile însărcinate şi să le convingă să facă testul. În plus, puţini ştiu că testările în laboratoarele direcţiilor de sănătate publică sunt gratuite. La alte unităţi private, femeile trebuie să scoată bani din buzunar. În principiu, este o idee bună, însă, ca şi în cazul vaccinărilor obligatorii, ce se întâmplă dacă o femeie refuză acest test? Medicul nu o poate obliga, altfel ar încălca drepturile pacienţilor. Cum va fi ea sancţionată? Dacă nu se vor prevedea şi sancţiuni, atunci măsura nu poate fi aplicată”, a apreciat medicul de familie Angela Bica, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • prostul satului 8 ani

    Domnule Emilian Pal va rog sa o intrebati pe doamna Angela Bica care sunt acele vaccinuri obligatorii de care spunea dumneaiei? Deoarece pana in momentul de fata eu nu am gasit legea prin care sa fie obligat cineva, inclusiv bebelusii. Singura lege care prevede schema de vaccinare spune negru pe alb ca e doar RECOMANDATA si nu obligatorie.

    Conform DEX obligatoriu nu este sinonim cu recomandat

    Va multumesc