Prima paginăActualitateNeamt

Ghirlandele din China nu respectau protecția consumatorilor

Dimensiune text

Comisarii CJPC Neamţ au descoperit că au fost comercializate, de sărbători, ghirlande electrice care nu respectau legislaţia privind protecţia consumatorilor. Pentru aceasta, au fost aplicate amenzi de 12.000 de lei. 

În perioada 8 -12 decembrie 2014, lucrătorii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) au verificat respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea ghirlandelor electrice. Au fost controlaţi 18 operatori economici, cu calitatea de vânzători, atât în mediul urban, cât şi în rural, şi la toţi au fost descoperite abateri de la legislaţia specifică în vigoare. Marfa controlată a constat în 683 de ghirlande, în valoare de 18.106 lei. Toate produsele verificate erau de provenienţă China, astfel încât exista obligativitatea identificării importatorului din Uniunea Europeană. La 16 operatorii economici verificaţi s-au constatat abateri privind aplicarea în mod vizibil şi lizibil pe ambalajul ghirlandelor a denumirii şi adresei importatorului din UE. A fost identificat şi un operator economic care nu acorda niciun fel de garanţie la produsele comercializate. Cei mai mulţi vânzători ofereau garanţie pe baza bonului de casă oferit cumpărătorului.

S-a mai constatat că, pentru multe dintre produsele comercializate, informaţiile menţionate pe ambalaj nu erau traduse în limba română.

„Ca urmare a controalelor efectuate, s-a dispus oprirea temporară de la comecializare a 548 de ghirlande cu probleme, în valoare de 8.368 de lei, au fost aplicate cinci amenzi contravenţionale, în valoare totală de 12.000 de lei, şi 14 avertismente”, a declarat Natalia Hruşcă, comisar şef adjunct al CJPC Neamţ.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0