Prima paginăPolitica

Ghinion: viceprimarul Lucian Micu, declarat incompatibil

Ghinion: viceprimarul Lucian Micu, declarat incompatibil

Dimensiune text

 

Lucian MicuViceprimarul Romanului a fost găsit, de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), în stare de incompatibilitate. Lucian Micu este, în opinia celor de la ANI, incompatibil „începând cu 30 august 2012, întrucât deţine simultan funcţia de viceprimar şi funcţia remunerată de membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) şi k) din Legea nr. 161/2003”.

Incompatibil pentru venituri de 509 lei

Mai exact, legea spune că: „Funcţia de primar şi viceprimar […] este incompatibilă cu […]; funcţia de […] administrator, membru al consiliului de administraţie […] la societăţile comerciale, […] precum şi la instituţiile publice; k) orice alte funcţii publice sau activităţi remunerate, în ţară sau în străinătate, cu excepţia funcţiei de cadru didactic sau a funcţiilor în cadrul unor asociaţii fundaţii sau alte organizaţii neguvemamentale”.

Lucian Micu a încasat, conform declaraţiei de avere pe anul trecut, ca membru  în Consiliul de Administraţie (CA) al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman suma de 509 lei. Viceprimarul a contestat decizia Agenţiei Naţionale de Integritate: „Din 2014, am fost informat în  legătură cu declanşarea procedurii de verificare a unei sesizări făcute de o persoană fizică la ANI. Din mai multe aspecte verificate, ANI a reţinut starea de incompatibilitate pentru că am fost membru în CA la Spital. În apărare, am precizat faptul că eu sunt reprezentantul Consiliului Local în CA şi nu o persoană fizică de pe stradă. Nu mi s-a luat în calcul acest argument şi aştept răspunsul final de la ANI, după care, dacă acesta va fi tot nefavorabil, mă voi adresa instanţei de judecată, mai ales că, în situaţii similare, cei care au contestat au primit decizii favorabile”, a declarat Lucian Micu.

Din CA de la Spitalul Roman mai face parte şi consilierul local PSD Iulia Havrici, dar aceasta nu se află în stare de incompatibilitate. Cei doi au fost aleşi de Consiliul Local să facă parte din CA, iar mandatul le expiră pe 25 iulie, când forul legislativ va face propuneri, Spitalul fiind în subordonarea Consiliului.

Dacă da şi dacă nu

Există precedente în cazul deciziilor ANI de incompatibilitate în care aleşii şi-au păstrat funcţiile. Un exemplu este cel al fostului preşedinte de Consiliu Judeţean, Emilia Arcan, declarată şi ea la începutul anului incompatibilă, şi care a câştigat procesul la prima instanţă.

În principiu, atât timp cât Lucian Micu va formula o contestaţie la decizia ANI, aceasta nu se va aplica până când procesul nu se va finaliza cu o decizie definitivă. În cazul în care va pierde în instanţă, cariera politică a lui Lucian Micu va lua o întorsătură complicată.

Conform reglementărilor, „persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Cu alte cuvinte, Lucian Micu s-ar putea să nu mai poată candida peste patru ani, deşi, la acest moment, este dat ca favorit pentru a prelua frâiele oraşului din mâinile primarului Laurenţiu Leoreanu, care a declarat că este la ultimul mandat de primar şi se va concentra pentru găsi persoana potrivită pentru a-i lăsa cheile municipiului.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0