Ghid pentru congelarea alimentelor. Frigider sau combină?

HomeAdvertorial

Ghid pentru congelarea alimentelor. Frigider sau combină?

 

 

Dacă ai o familie mare și obișnuiești să faci cumpărături voluminoase care trebuie congelate sau doar dacă îți place să faci provizii pentru mult timp, ar trebui să știi care sunt metodele cele mai bune pentru a congela alimentele și ce ar fi mai potrivit să cumperi: un frigider sau o combină frigorifică?

Sunt numeroase feluri prin care poți conserva fructele și legumele, dar și alte alimente. Murăturile, gemurile sau compoturile sunt delicioase, dar prepararea lor implică un efort destul de mare. Însă poți câștiga timp și poți păstra gustul și calitățile nutriționale ale alimentelor congelându-le. Este recomandat să faci acest lucru, mai degrabă, deoarece alimentele congelate își vor menține valoarea nutritivă.

Frigider sau combină frigorifică?

Când ai nevoie de un spațiu nou de depozitare și păstrare a alimentelor, prima întrebare pe care ți-o pui este dacă ai nevoie de un frigider sau de o combină frigorifică. Pentru a răspunde la această întrebare, va trebui totuși să îți pui înainte alte întrebări. De cât spațiu de depozitare am nevoie? Cât spațiu am în casă? De ce funcții am nevoie?

De exemplu, dacă ai nevoie de un spațiu mai mare de congelare, având o familie mare sau având mereu oaspeți pe care îi inviți la masă, este de preferat să te orientezi către o combină frigorifică. Aceasta are un congelator mai mare decât al unui frigider obișnuit, astfel că vei putea depozita o grămadă de alimente.

De asemenea, dacă locuiești într-o zonă în care nu există multe supermarketuri și drumul lung până la magazin devine o corvoadă, vei avea nevoie de mult spațiu de depozitare, pentru că vei putea face cumpărături mai rar, pentru o perioadă mai lungă de timp.

Cum congelez alimentele

Producătorul de electrocasnice Beko îți prezintă câteva din motivele care să te convingă să apelezi cu încredere la conservarea prin congelare:

  • Alimentele congelate își păstrează calitatea și textura.
  • Fructele și legumele congelate sunt ușor de preparat, în multe cazuri nemaifiind necesară dezghețarea acestora.
  • Scade riscul de a arunca alimentele. Folosești atât cât consumi, iar restul se păstrează în siguranță.
  • Poți mânca anumite fructe și legume pe tot parcursul anului, nu doar când este sezonul lor.

Congelarea alimentelor este un proces foarte simplu. În principiu, congelatorul sau combina frigorifică va duce greul. Tot ce ai tu de făcut este să ai în vedere câteva reguli, pentru a te asigura că totul decurge fără probleme și alimentele tale sunt în siguranță.

Congelează numai alimente foarte proaspete

Prospețimea este unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vrei să congelezi un aliment. Când acesta întrunește toate condițiile privind calitatea, este momentul cel mai bun pentru a fi congelat. De exemplu, dacă ne referim la fructe și legume, trebuie să ai în vedere ca acestea să fie perfect coapte. În cazul în care au fost culese prea devreme sau prea târziu, fie nu dețin cel mai bun aport nutrițional deoarece nu au ajuns la maturitate, fie pierd din nutrienți pentru că intră într-un proces de degradare. Așa că, atunci când cumperi legume și fructe special cu scopul de a le congela, este foarte bine să apreciezi prospețimea acestora.

Vezi ce alimente se pretează pentru congelare

Putem congela o gamă foarte largă de alimente: fructe, legume, carne, pește, lactate și mâncăruri gătite, însă există și câteva excepții de la regulă, precum:

  • Fructele și legumele cu un conținut mare de apă: salata verde, pepenele verde, castraveții.
  • Cartofii gătiți, care își schimbă textura în timpul congelării.
  • Anumite produse lactate: iaurt, smântână, lapte.
  • Maioneza.
  • Sucurile acidulate.

Răcește alimentele înainte de congelare

Această regulă se aplică în cazul mâncărurilor preparate termic. Apelând la congelare, poți găti în avans mesele de pe parcursul unei săptămâni sau poți conserva porțiile suplimentare. Însă nu te grăbi să muți mâncarea direct de pe aragaz în congelator. Atunci când punem alimente calde în congelator, poate crește temperatura din interiorul acestuia, iar cele aflate în vecinătate se pot dezgheța ușor, fiindu-le afectate gustul și textura. Așa că lasă mâncarea să se răcească înainte de a o porționa și congela.

Împachetează corect și etichetează

Este foarte important să depozitezi alimentele în recipientele potrivite atât pentru a se păstra bine, cât și pentru a folosi cât mai judicios spațiul dintr-un congelator sau dintr-o combină frigorifică. O împachetare bună te va ajuta să ai acces mai ușor la alimente și să le identifici la nevoie.

Respectă perioada de stocare

Congelarea face posibilă păstrarea alimentelor mai mult timp, însă nu pe o perioadă nedeterminată. De exemplu, carnea proaspătă poate fi ținută un interval de timp cuprins între 6 luni și un an, peștele până la 6 luni, fructele și legumele între 8 și 12 luni, iar mâncarea gătită maxim 3 luni.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0