Prima paginăRoman

Gheorghe Colescu, omul care aduce viață pe scenă

Dimensiune text

De peste 60 de ani, Gheorghe Colescu pune în scenă piesele trupei de teatru „Vasile Alecsandri”, care funcționează pe lângă Cercul Militar Roman.

 

 

După un spectacol bun, drumul din sală până acasă va fi întotdeauna mai scurt. Un spectacol de teatru care nu transmite un mesaj nu este o creație: o vezi, o asculți și te întorci acasă fără niciun mesaj„, mărturisește regizorul romașcan Gheorghe Colescu, omul care, din 1974, ține vie și rodnică activitatea teatrală a Romanului.

Iubitor de teatru, cu preocupări multiple pe linia activității artistice, Gheorghe Colescu și-a început activitatea la Casa de Cultură din Darabani, ca metodist. A făcut cursuri de specialitate la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani și Teatrul Național din Iași. „Am moștenit dragostea pentru teatru de la mama și bunicul meu, care s-au implicat în mișcarea teatrală în vremea în care au trăit. Am adunat o experiență de peste 60 de ani pe tărâmul teatrului. Îmi continui și astăzi activitatea în cadrul formației de teatru «Vasile Alecsandri» de pe lângă Cercul Militar Roman, o instituție cu un bogat palmares pe linia activității cultural-artistice și educative din municipiul Roman„, spune Gheorghe Colescu.

 

Gheorghe Colescu, un fin observator al realității

 

În 1974, Gheorghe Colescu se stabilește la Roman. „În cadrul Cercului Militar, trebuia să organizez activități cultural-artistice cu cadrele militare. Am reușit să încheg colectivul dramatic al Armatei cu acele persoane care s-au făcut remarcate la manifestările organizate. Prima piesă pusă în scenă a fost «Pasiune plus rațiune», de Alexandru Mirodan. Odată cu acest spectacol am reușit să trezesc și interesul altor cadre militare și al familiilor acestora, care s-au alăturat trupei de teatru. Oamenii erau doriți să vină la spectacole, atât persoane din rândul armatei, cât și civili. Sala de spectacol a Cercului Militar era întotdeauna neîncăpătoare, mai ales că spectacolele noastre erau gratuite„, povestește regizorul.

În repertoriul formației, Gheorghe Colescu a ales piese numai din dramaturgia românească: Aurel Baranga („Sfântul Mitică Blajinul”), Ion Luca Caragiale („Conu’ Leonida față cu reacțiunea”), Vasile Alecsandri („Piatra din casă” și „Arvinte și Pepelea”), Costache Negruzzi („Muza de la Burdujeni”), Victor Eftimiu („Inspectorul broaștelor”), Victor Ion Popa („Deșteapta pământului”), Dumitru Radu Popescu („Mama”), Radu F. Alexandru („Fuga”) și alții. Aceste spectacole au fost prezentate pe scena Cercului Militar din Roman, precum și în orașele Piatra Neamț, Câmpulung Mldovenesc, Botoșani, Craiova, Timișoara. „A fi regizor, pentru mine înseamnă a fi un bun psiholog, un fin observator al realității pe care trebuie s-o aduc pe scenă cu mijloacele specifice teatrului. De aici, concluzia că sunt pentru teatrul celor mulți. Teatrul, actorul adevărat, trebuie să aducă pe scenă viața reîntrupată artistic„, spune Gheorghe Colescu.

Au luat cunoștință cu bagheta regizorală a lui Gheorghe Colescu, romașcanii Georgel Ciortan, Andreea Condurache, Cornel Foghel, Constantin Grigoraș, Gheorghiță Iancu, Mariana Levărdă, Luminița Mera, Elena Stanciu Mintenaș, Alexandra Nechifor, Mihai Păduraru și Dorina Pintilie. Cel mai tânăr actor al trupei are 40 de ani, iar cel mai experimentat, 80 de ani.

 

Trupa de teatru „Vasile Alecsandri” din Roman, pe scena Teatrului „Masca” din București

 

Fără participarea la competiții, o formație de teatru de amatori nu-și poate arăta valoarea. „Am participat la diverse festivaluri-concurs de teatru, de unde formația de teatru «Vasile Alecsandri» s-a întors întotdeauna cu rezultate deosebite și cu premii individuale de interpretare, cum ar fi festivalurile «Yorik» și «Zimbrul de piatră» de la Piatra Neamț, precum și la festivalurile de la Craiova și Timișoara„, a spus regizorul Colescu.

La reușita prezentării acestor spectacole, trupa de teatru „Vasile Alecsandri” a primit un sprijin deosebit din partea Garnizoanei Roman și a unor societăți din Roman: Hidroconstruct SRL, Bega Construct SRL, Restaurantele „Bradul” și „Say Food”, Mihăiță Transporter SRL, E 85 Impex, Danitcos Com SRL, Asociația cadrelor militare în rezervă și în retragere, filiala Roman. Alături de artiști au mai fost romașcanii Eugen Răileanu, Maricica Herlea și Ion-Iulian Cloșcă. Acestora li se adaugă col (r) Miluță Aniculăesei și Maria Condurache, a căror activitate vizează regia tehnică, respectiv costumația actorilor.

Prestația actoricească a unora dintre membrii trupei a determinat mari personalități ale scenei românești – actorii Draga Olteanu – Matei și Eusebiu Ștefănescu – să acorde premii individuale actorilor amatori: Elena Stanciu Mintenaș și Luminița Mera (premiul „Draga Olteanu-Matei” la Piatra Neamț), Cornel Foghel, Georgel Ciortan, Luminița Mera și Elena Stanciu Mintenaș, la festivalurile de la Craiova și Timișoara, precum și regizorului Gheorghe Colescu, pentru întreaga activitate (premiu de excelență acordat de Ministerul Apărării Naționale).

Ca o apreciere a calităților interpretative, Teatrul «Masca» a invitat trupa de teatru «Vasile Alecsandri» din Roman să susțină spectacolul «Piatra din casă» pe scena teatrului bucureștean. Totodată, spectacolul «Sfântul Mitică Blajinul», de Aurel Baranga, a fost transmis de TVRM, iar cu ocazia Festivalului de teatru de la Timișoara, instituțiile de cultură din localitate ne-au adresat o invitație pentru un turneu de trei zile în Banatul sârbesc, cu piesa «Deșteapta pământului», de Victor Ion Popa„, spune regizorul Colescu.

 

Succes în comuna Poienari cu spectacolul „Deșteapta pământului”

 

Spectacolele trupei de teatru „Vasile Alecsandri” din Roman au fost prezentate și oamenilor din comunele limitrofe orașului Roman. Unul dintre spectacole – „Deșteapta pământului”, de Victor Ion Popa, a avut recent un succes deosebit. Piesa prezintă povestea unui băiat cam mototol, pe care părinții vor să îl însoare cu o fată bogată, dar fără „sare și piper”. Băiatul nu știe cum să se opună voinței părinților și se lasă purtat de destin până când apare Neaga, o fată dezghețată și veselă, care îi întoarce pe toți pe degete, oprind o căsătorie nefericită. „Unul dintre personaje întreabă: «L-ați văzut pe băiat …?», dar sătenii prezenți la spectacol, surprinși de întrebare, nu au mai așteptat replica personajului și au răspuns cu toții într-un glas: «Da, l-am văzut…», transformând jocul actorilor într-un spectacol interactiv„, povestește regizorul Gheorghe Colescu.

COMENTARII

WORDPRESS: 0