Prima paginăRoman

Ger-record la Roman

Dimensiune text

Dimineața de miercuri, 8 februarie, a fost pentru romașcani cea mai geroasă din această iarnă. Termometrele Centrului Meteo Roman au înregistrat, la ora 5 dimineața, -26,6 grade Celsius. Luînd în considerare și alți factori de mediu – umiditatea, viteza vîntului -, romașcanii au simțit, de fapt, -40,7 grade Celsius.

 

 

Conform specialiștilor de la Centrul Meteo Roman, temperatura medie pentru luna februarie este -2,1 grade Celsius, dar, de-a lungul anilor, s-au înregistrat și excepții, cum o medie de -10 grade Celsius sau una de 3,6 grade Celsius. Extremele acestei luni s-au atins în 1954, cînd la Roman s-au înregistrat -33,2 grade Celsius, și în 1990, cînd luna februarie a fost lună de primăvară veritabilă, atingîndu-se 21,5 grade Celsius.

Specialiștii avertizează că, în fiecare an, în luna februarie există două perioade de răcire accentuată, una la începutul lunii, între 5 și 9 februarie, iar cea de-a doua în jurul datelor de 15-19 februarie.
Media multianuală a numărului de zile ale lunii februarie în care solul este acoperit cu zăpadă, la Roman, este de 18, iar grosimea medie a stratului de zăpadă măsurat este de 8 centimetri.

În ceea ce privește cantitatea de precipitații căzute, datele statistice centralizate de Stația Meteorologică din Roman demonstrează că, în fiecare an, luna februarie este luna cea mai săracă în precipitații, media multianuală înregistrată fiind de 16,9 litri pe metru pătrat. „Valoarea este mai mică decît cea care se înregistrează, tot în luna februarie, în puncte aflate la distanță relativ mică de noi. Astfel, la Iași se înregistrează 26 de litri pe metru pătrat, la Fălticeni – 24 de litri pe metru pătrat, la Cotnari – 21 de litri pe metru pătrat, la Pașcani – 22 de litri pe metru pătrat, la Strunga – 24 de litri pe metru pătrat, iar la Vaslui – 30 de litri pe metru pătrat. În ceea ce privește maxima absolută legată de cantitatea de precipitații căzute în luna februarie, în cursul unui singur eveniment, aceasta s-a petrecut în 12 februarie 1967, cînd, la o singură ninsoare, s-au adunat 40 de litri pe metru pătrat„, a spus șeful Stației Meteo Roman, Nicolae Radu.

Ninsorile de la acest început de februarie au ridicat cantitatea de precipitații căzute în Roman, socotite începînd cu luna august 2011, la 140,8 litri pe metru pătrat. Cantitatea rămîne, însă, mică, dacă o comparăm cu media multianuală a precipitațiilor înregistrate de obicei în perioada august-februarie, care este de 222,7 litri pe metru pătrat.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0