Generalul Traian Moşoiu, comandantul Diviziei 7 Infanterie „Roman”, artizanul eliberării Transilvaniei în Războiul pentru Întregirea României

Generalul Traian Moşoiu, comandantul Diviziei 7 Infanterie „Roman”, artizanul eliberării Transilvaniei în Războiul pentru Întregirea României

Luptele purtate de Divizia 7 Infanterie „Roman” pentru eliberarea Transilvaniei, în octombrie 1944
100 de ani de la moartea căpitanului poet Nicolae Vulovici
Mari personalităţi înrolate în Divizia 7 Infanterie „Roman” în Primul Război Mondial

 

Anul acesta, la data de 15 august, se împlinesc 100 de ani de la intrarea ţării noastre în Primul Război Mondial. Unităţile militare din subordinea Diviziei 7 Infanterie „Roman” au avut un rol extrem de extrem de important în realizarea şi apărarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Din păcate, tributul de sânge al ostaşilor din această mare unitate romaşcană a fost foarte mare. Istoricul Sorin Grumuş vă propune, prin intermediul Ziarului de Roman, o serie de materiale privind contribuţia ostaşilor care au încadrat această mare unitate de elită a Armatei române, pentru realizarea acestui deziderat naţional: „România Mare”.

Generalul Trian Mosoiu 02Generalul Traian Moşoiu s-a născut la data de 2 iulie 1868, în localitatea Tohanul Nou din fostul judeţ Făgăraş. A absolvit clasele primare în localitatea natală şi, ulterior, prestigiosul Liceu „Andrei Șaguna” din Braşov. În ianuarie 1889, Traian Moşoiu şi-a finalizat cursurile Școlii Militare „Wiener Neustadt”, pe care a absolvit-o cu gradul de sublocotenent în armata austro-ungară, fiind repartizat la un regiment din garnizoana Sibiu.

După aproximativ doi ani, demisionează din armata austro-ungară, trece munţii şi este primit în cadrele active ale Armatei Române, fiind repartizat la Regimentul 9 Infanterie din Râmnicu Sărat. Traian Moşoiu a publicat, în 1909-1910, două lucrări de teorie şi strategie militară privind infanteria: „Spiritul ofensiv al infanteriei” şi „Instructorii recruţilor de infanterie”.

A participat la Campania militară din Bulgaria în cel de-Al Doilea Război Balcanic, îndeplinind funcţia de comandant de baterie în cadrul Regimentului 30 Infanterie. La 15 august 1916, data intrării României în Primul Război Mondial, colonelul Traian Moşoiu ocupa funcţia de comandant al Regimentului 2 Vâlcea, calitate în care participă la Campania militară din anul 1916, desfăşurată de Armata I română pe Valea Oltului. După reorganizarea armatei române din anul 1917, datorită calităţilor militare şi organizatorice dovedite, Traian Moşoiu a fost înaintat la gradul de general de brigadă.

La data de 1 iunie 1918, generalul de brigadă Traian Moşoiu este numit comandant al Diviziei 7 Infanterie „Roman”, mare unitate aflată în subordinea Corpului IV Armată. După înfăptuirea „Marii Uniri”, Marele Cartier General al Armatei Române a înfiinţat, la data de 24 decembrie 1918, un comandament unic al trupelor din Transilvania, a cărui comandă a fost încredinţată generalului de brigadă Traian Moşoiu. Misiunea noului comandament era aceea de a coordona acţiunile de luptă ale marilor unităţi române din Transilvania, în scopul apărării „Marii Uniri” proclamată la 1 decembrie 1918. Postul de comandă al noului comandament a fost instalat la Sibiu, în scopul conlucrării strânse cu Consiliul Dirigent, instituit de Adunarea de la Alba Iulia, care îşi avea reşedinţa în acelaşi oraş.

La 12 aprilie 1919, generalul de divizie Traian Moşoiu a fost numit comandant al „Grupului Nord”, structură militară care contribuit în mod decisiv la eliberarea părţii de vest a ţării. După pătrunderea Armatei Române în Budapesta, la data de 3 august 1919, generalul Traian Moşoiu a fost numit comandant al Garnizoanei Militare Budapesta şi guvernator militar al teritoriului de la vest de Tisa.

În luna decembrie 1919, trece în rezervă la cerere şi intră în Partidul Naţional Liberal, fiind numit ministru de război, la data de 2 martie 1920, în guvernul condus de Alexandru Vaida-Voevod. În întreaga activitate militară, a fost decorat cu următoarele ordine şi medalii: Cavaler al Ordinului „Coroana României”, Medalia Jubiliară „Carol I”, „Semnul Onorific de Aur pentru serviciul militar de 25 de ani împliniţi”, „Ordinul „Mihai Viteazul” clasa a III-a şi „Legiunea de onoare franceză”

S-a stins din viaţă la data de 15 august 1932, la Bucureşti, şi a fost înmormântat în Cimitirul Militar Bellu. La data de 12 august 2007, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la moarte, în Parcul Central din Bran a fost dezvelită o statuie a generalului Traian Moşoiu.

Regele Ferdinand I primește raportul generalului Traian Moșoiu în localitatea Careii Mari

Regele Ferdinand I primește raportul generalului Traian Moșoiu în localitatea Careii Mari

Generalul Traian Mosoiu 04

Bustul generalului Traian Moșoiu din localitatea Bran, judeţul Brașov

Bustul generalului Traian Moșoiu din localitatea Bran, judeţul Brașov

 

Bibliografie:
– Kiriţescu, Constantin, Istoria războiului pentru întregirea României 1916-1919 vol. III, Bucureşti, 1922;
– Enciclopedie, Miniştrii Apărării Naţionale, Editura Centrului Tehnic- Editorial al Armatei, Bucureşti, 2012.

_________________________________

Material realizat de Sorin Grumuş, istoric.
Sorin Grumuş este romaşcan. După absolvirea Liceului Teoretic „Roman-Vodă”, a urmat cursurile Institutului de Intendenţă şi Finanţe de la Sibiu, pe care le-a finalizat în 1983. Ulterior, a urmat cursurile Facultăţii de Relaţii Internaţionale. A scris numeroase articole în reviste militare.

Din aceeaşi serie:
– 100 de ani de la moartea căpitanului poet Nicolae Vulovici
Sublocotenent de rezervă Petru Popescu, erou al Războiului pentru Întregirea României
– Unităţi din subordinea Diviziei 7 Infanterie „Roman” decorate cu Ordinul „Mihai Viteazul” în primul război mondial
– Mari personalităţi înrolate în Divizia 7 Infanterie „Roman” în Primul Război Mondial

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!