„General” al culturii, profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu a primit „Virtutea Literară”

Distincţia a fost oferită de Liga Scriitorilor Români, filiala Iaşi. Activitatea profesorului Ciobanu dedicată apărării limbii române prin literatură este consemnată în volumul 45 al unei enciclopedii a culturii româneşti.

Profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu a fost premiat de Liga Scriitorilor Români (LSR), filiala Iaşi – Moldova, cu distincţia „Virtutea Literară”. Medalia aniversară „Virtutea Literară” se acordă membrilor care au publicat mai mult de zece volume de literatură, din Neamţ fiind răsplătiţi profesorul Gheorghe A. M. Ciobanu şi doctorul Virgil Răzeşu. Poetei romaşcane Natalia Rusu i-a fost conferit Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate literară.

distinctie2„Este încă o recunoaştere a meritelor pe tărâm cultural ale domnului Gheorghe A.M. Ciobanu, patriarhul culturii romaşcane, autor a peste 2.000 articole, a 15 cărţi şi peste 3.000 de conferinţe. Am participat la acest deosebit eveniment cu o profundă emoţie, de editor şi prieten, cu satisfacţia muncii împlinite în echipa eseistului romaşcan, ţinând seama că, începând cu anul 2003, volumele publicate de domnia-sa au fost editate de Editura Muşatinia: «Primii fiori» (2004), «Mioriţa -Mit triadic» (2005), cele trei volume ale ciclului «Mileniul III pe portativ», «Portrete printre rame», «Teodorescu – Mecena medic misionar» (2013)”, a mărturisit Emilia Țuţuianu, scriitor şi director al Editurii Muşatinia, prezentă la eveniment.

Doctorul chirurg Virgil Răzeşu, animator al vieţii ştiinţifice, scriitor şi publicist, a primit această distincţie ca urmare a publicării a peste 24 volume. Debutul publicistic l-a cunoscut în anul 1997.

„Limba română este în pericol, ca urmare a globalizării, iar singura formă de apărare este limba scrisă, literatura. Eu am vorbit şi am scris despre acest pericol, şi la Iaşi am repetat un SOS pentru apărarea limbii române. Faptul că mi s-au acordat şi încă primesc premii şi diplome mă onorează, este semn că munca pe altarul culturii este recunoscută”, a apreciat profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu, un „general” sau „prinţ” al culturii, dacă ţinem seama şi despre nota memorialistică în care face consemnarea evenimentului distinsul eseist romaşcan. „Dacă mi-aş prinde în piept toate distincţiile primite, aş semăna cu cel care era văzut pe străzile Romanului în copilăria mea, Finichi, erou în luptele de la Turtucaia, din 1877, cu pieptul plin de medalii. Un alt simbol al Romanului post belic, prinţul Ghica, făcea notă distinctă prin atitudine, ţinută aristocratică şi medaliile pe care le purta cu mândrie”, rememorează profesorul Ciobanu.

Activitatea prodigioasă pe altarul culturii i-a rezervat locul într-o adevărată enciclopedie a culturii româneşti, realizată de scriitorul Constantin Toni Dârţu, preşedinte al filialei Iaşi a Ligii Scriitorilor Români. Cele 55 de masive volume ale enciclopediei, cu multe informaţii şi foarte multe fotografii, au o mare valoare documentară.

„Liga Scriitorilor Români este o asociaţie care îşi desfăşoară activitatea în paralel cu Uniunea Scriitorilor din România. Diferenţa dintre cele două entităţi este că Liga Scriitorilor este formată din creatori în domeniul literaturii, în vreme ce Uniunea Scriitorilor este destinată maeştrilor condeiului”, a precizat profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Maria Rugina 5 ani

    Cele mai calde felicitări Maestrului GHEORGHE A. M. CIOBANU pentru adăugarea unei noi ,,VIRTUȚI” la strălucitul palmares care îl situează alături de cele mai mari personalități ale culturii noastre.