Găuri în bugetul spitalului, din cauza cardului de sănătate

Dimensiune text

Serviciile medicale acordate persoanelor care nu prezintă cardul de sănătate la externare riscă să nu fie decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate. Autorităţile din domeniu analizează posibilitatea introducerii obligativităţii utilizării cardului de sănătate inclusiv la Centrele de Primiri Urgenţe.

Există numeroşi pacienţi care se prezintă la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, cu o anumită problemă medicală, iar apoi necesită spitalizare pe mai multe zile. Dacă, în timpul în care au stat în spital, pacienţii nu pot prezenta cardul de sănătate pentru a putea fi validate serviciile medicale care le-au fost oferite, Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ are posibilitatea de a refuza decontarea acelor servicii, astfel că ele sunt decontate din bugetul propriu al spitalului.

În aceste zile, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) analizează posibilitatea utilizării cardului de sănătate pentru validarea serviciului şi în cazul urgenţelor, dar la externare, cu excepţia asiguraţilor în stare foarte gravă sau în comă.

„Cardul ne-a făcut şi în continuare ne face probleme, din mai multe motive, în special pentru că pacientul nu are asupra lui cardul în momentul în care se prezintă în Centrul de Primiri Urgenţe. Dacă acel pacient este transferat ulterior în spital, fără a avea cardul la el, iar noi nu reuşim să găsim un aparţinător care să îi aducă acel card, ne este foarte greu să recuperăm documentul pentru a respecta regulile de contractare cu CAS, respectiv în 72 de ore de la externare să facem raportarea serviciului. Sperăm ca, în cursul anului 2016, aceste probleme să fie din ce în ce mai rare”, a declarat Leonard Achiriloaei, directorul financiar al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Preşedintele CNAS a declarat că, tocmai în ideea de a preveni aceste situaţii, caută o variantă prin care pacienţii să fie obligaţi să prezinte cardul de sănătate inclusiv atunci când ajung la centrele de primiri urgenţe. „Casa Naţională de Asigurări de Sănătate analizează cu specialiştii posibilitatea utilizării cardului de sănătate şi pentru asiguraţii care ajung la spital ca urgenţă medicală. Nu vorbim de asiguratul cu politraumatism, de cel în comă sau în stare foarte gravă, adică de urgenţă majoră de cod roşu. Vorbim de acele urgenţe mai mici, cum ar fi o durere de spate, de stomac sau de bilă”, a explicat preşedintele CNAS.

În cazul acestor asiguraţi internaţi în urgenţă, cardul va fi utilizat la externare. „După ce pacientul fost tratat şi urmează să fie externat, la plecarea din spital va fi utilizat cardul, astfel încât, dacă omului i-a fost rău şi nu s-a mai gândit la cardul de sănătate, luându-şi cu el doar buletinul, pentru că fără un act de identitate nu poate fi internat, la externare, cineva să-i poată aduce cardul la spital şi să fie validat serviciul. Este o analiză pe care o facem acum pentru anul 2016”, a mai spus Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.COMENTARII

WORDPRESS: 0