Prima paginăCultural

Galerie de portrete la birou

Dimensiune text

Oamenii de afaceri romaşcani obişnuiesc să-şi decoreze biroul cu tablouri care îi înfăţişează, semnate de artişti celebri.

Tablouri cu propriul chip, care să împodobească pereţii biroului, eventual semnate de artişti care şi-au făcut deja un nume, reprezintă o modă în rândul oamenilor de afaceri romaşcani. Atât timp cât bugetul le permite să-şi comande propriul bust sau propriul tablou, artiştii consacraţi nu refuză comanda. Cu condiţia ca „modelul” să nu se amestece în partea ce implică ochiul, mâna şi simţul artistic al autorului.

„Am avut numeroase comenzi venite de la romaşcani care au dorit să le fac portretul sau un bust. O comandă e o comandă, atât timp cât cel care plăteşte îmi lasă mie, ca artist, posibilitatea de a mă exprima în acea lucrare. M-am confruntat şi cu situaţii în care cei care au comandat lucrarea au venit şi cu sugestii care ar fi tras lucrarea mai degrabă în zona kitsch-ului decât a artei. Pe cei mai mulţi am încercat şi am reuşit să-i lămuresc că nu au dreptate. Pe un bust alb, frumos realizat, nu poţi să pui «puţină culoare», să pictezi cu roz, cu puţin albastru, să pui trandafiraşi pe poale, ca la statuetele din bazar. Acolo unde nu am reuşit să le explic care este diferenţa dintre artă şi kitsch, am renunţat la comandă”, a spus sculptorul Florin Zaharescu.

Romaşcanii cer lucrări trăsnite

Imaginaţia şi dorinţa iubitorului de artă pot depăşi, câteodată, capacitatea de creaţie a artistului. „Mi s-a întâmplat să vină la atelier persoane care să dorească să cumpere o lucrare a mea sau să comande una, dar care să se plieze pe anumite cerinţe ale lor. Dacă unele dintre cerinţele lor se rezumau doar la dimensiunea lucrării, întrucât aveau de acoperit un perete din hol sau din sufragerie, altele vizau direct tema lucrării sau modul de realizare. Am dat pe uşă afară, cu ceva ani în urmă, unul din oamenii cu bani din oraş care mi-a cerut să-i pictez ceva care să le facă copiilor poftă de mâncare. Nu am făcut niciodată compromisuri în lucrările mele. Am încercat să le explic celor care au venit cu solicitări mai ciudate că eu sunt un artist şi că ei au nevoie, de fapt, de un decorator. Eu nu fac lucrări «la metru»”, a spus pictorul Iosif Haidu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Fie că e vorba de lucrări la comandă sau de vânzări pe piaţa liberă, artiştii romaşcani consacraţi sunt de părere că se poate trăi din artă. Dar nu la Roman. „Da, se poate trăi din artă. Eu din asta trăiesc. Dar cele mai multe dintre lucrările mele nu se cumpără în oraş, ci în afara oraşului şi în străinătate. Nu am mai avut de foarte mulţi ani o expoziţie personală la Roman, pentru că, în ultimii ani, am văzut că există mai mult interes pentru kitsch decât pentru artă”, a spus artistul plastic Iosif Haidu.

COMENTARII

WORDPRESS: 0