Furtună la CJ: au fost 31 și au votat 41

Dimensiune text

Sistemul electronic a dat rateuri la Consiliul Județean, în cadrul unei ședințe furtunoase. Consilierii s-au certat zeci de minute pe un proiect care a fost votat de trei ori și a picat la vot. Unul din proiectele de pe ordinea de zi a fost votat cu un alt președinte de ședință.

 

Consilierii județeni și-au dat din nou în stambă, în ședința extraordinară care a avut loc marți. Deși pe ordinea de zi au fost doar zece proiecte de hotărâre, situația a fost conflictuală de mai multe ori. Prima dată, aleșii județului s-au certat un sfert de oră din cauza unor proiecte suplimentare care, până la urmă, au fost introduse pe ordinea de zi.

Pe alocuri au fost și momente relaxante și chiar amuzante, atunci când Radu Tudorel a anunțat că și-a dat demisia din cadrul Adunării Generale a Acționarilor (AGA) de la Neamț Turim, iar după câteva minute a fost ales de colegii săi pe o funcție similară la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Urbtrans.

Spiritele s-au încins atunci când consilierii PDL au cerut ca  societății Troleibuzul să i se ofere anumite trasee de transport județean prin atribuire directă și  nu prin licitație. Proiectul de hotărâre, inițiat de consilierul PDL Claudiu Stafie, a fost aprobat cu 20 de voturi, dar Daniela Soroceanu, secretarul județului Neamț, a precizat că va face obiecțiuni la acest proiect. Aleșii județului nu s-au înțeles cu privire la forma și conținutul proiectului privind programul de transport public județean de persoane, cei din PDL cerând ca hotărârea anterioară să fie întărită printr-un amendament explicit la acest proiect. Până la urmă, votul pe proiect s-a repetat de trei ori, din cauză că prima dată au fost exprimate doar 24 de voturi din 31 de consilieri prezenți, iar a doua oară au fost anunțate 41 de voturi, moment în care reprezentanții presei i-au aplaudat pe consilieri, după ce inițial le-au atras atenția cu privire la eroare. Într-un final, proiectul a căzut cu 22 de voturi împotrivă, ceea ce face aproape obligatorie o nouă ședință extraordinară, întrucât hotărârea Consiliului Județean cu privire la regulamentul și programul de transport județean trebuie transmisă Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională până cel târziu 27 octombrie.

Un alt proiect sensibil a fost schimbarea lui Gabriel Vișan din funcția de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EcoNeamț. Inițiatorii proiectului nu au motivat de ce doresc acest lucru, dar Culiță Tărâță a spus că toate licitațiile cu privire la managementul deșeurilor din județ se vor realiza cu participare internațională și că nu va accepta jocuri de interese. Apoi, aceasta a părăsit sala, spunând că nu dorește să blocheze proiectul european prin schimbarea, încă o dată, a președintelui ADI EcoNeamț. Precizăm că schimbarea presupune o hotărâre judecătorească și semnarea documentelor de toți primarii din județ, iar managerul de proiect a precizat că și acum sunt primari care semnează documentele prin care Gabriel Vișan a fost validat ca președinte al ADI Eco Neamț. Președintele CJ Neamț a fost urmat de consilierii UNPR, cei ai PNL și consilierul PC. Rămași în sală, consilierii PSD, PDL și PPDD l-au ales președinte pe ședință pe vicepreședintele Dan Manoliu, apoi au aprobat revocare din funcție a lui Gabriel Vișan și numirea, în loc, a lui Mircea Pintilie.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0