Prima paginăRoman

Fură meserie de la medicul veterinar

Dimensiune text

Oana Spătariu (foto), elevă a Colegiului Național „Roman-Vodă”, face practică în cabinetul medicului veterinar Bura. Ea a ales această meserie pentru că iubește animalele.

 

Mulți tineri își aleg facultatea pe care o vor urma abia în ultimii ani de liceu. Prea puțini încearcă să vadă, încă din liceu, latura practică a profesiei pentru care se vor pregăti în anii studenției. În acest sens, un exemplu este Oana Spătariu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Roman-Vodă” din Roman. Dragostea pentru animale a Oanei vine din copilăriei. Crescută la bloc, Oana a prins drag de animale numai în vacanțele petrecute la bunici. „Mi-au plăcut animalele de cînd eram mică. Mă emoționează suferința animalelor provocată din neglijența oamenilor, modul brutal în care sînt tratate, uneori„, spune Oana Spătariu.

Fiindcă locuiește la bloc, într-un apartament cu două camere, singurul prieten necuvîntător pe care îl are Oana este un porcușor de Guineea. Atașamentul pentru animale a fost și motivul pentru care Oana s-a înscris în liceu la profilul științe naturale. „Nu există vreo tentație spre medicina umană. Am știut de la început din ce motiv vreau să urmez profilul științe naturale„, a spus Oana Spătariu.

Pînă la absolvirea liceului, Oana mai are doi ani. Din această vară s-a decis să fie voluntar în cabinetul doctorului veterinar Adi Bura, din Roman. Ca un ucenic dornic de a învăța cît mai mult, Oana sosește cu mult înainte de deschiderea cabinetului. La puțin timp, sosește și doctorul Bura, care se pregătește pentru o operație de sterilizare la o pisică. Dacă nu ai ști că te afli într-un cabinet veterinar, ai crede că pacientul este om și nu o pisică. „Vin de zece zile la cabinetul domnului doctor Bura. Practica este o experiență necesară pentru un tînăr care își dorește să urmeze această meserie. Dorința de a urma acest domeniu a devenit convingere, participînd la aceste ore de asistență. Am văzut cum se fac operații. De exemplu, am văzut o operație făcută la o pisică pentru eliminarea unei pietre pe uretră. Este o experiență interesantă„, explică viitoarea studentă.  Ea a început să completeze practica informîndu-se de pe internet.

Oana Spătariu nu a fost, de-a lungul anilor, singurul voluntar din  cabinetul doctorului Bura. „Sînt încă mulți tineri interesați de această meserie„, ne liniștește doctorul Bura.

COMENTARII

WORDPRESS: 0