Fumatul i-a îmbătrînit plămînii cu 111 ani

Dimensiune text

Un tînăr de 30 de ani a aflat că vîrsta estimativă a plămînilor săi este de 111 ani. Rezultatul este efectul fumatului excesiv. Un alt fumător a aflat că plămînii săi sînt de trei ori mai bătrîni decît el.

 

Pentru cei mai mulți dintre noi nu mai reprezintă nici o noutate faptul că tutunul dăunează grav sănătății. Cu toate acestea, un număr însemnat de oameni își riscă viața conștient, cu fiecare țigară aprinsă. La un simplu control, care ar fi trebuit să fie doar de rutină, cîțiva romașcani au avut surpriza să descopere cît de bătrîn este organismul lor, îmbătrînire produsă de fumat.

 

La 30 de ani, plămîni de 111 ani

 

În perioada 7-10 mai, Asociația Piatra Soarelui, din Roman, a organizat o testare gratuită pentru depistarea insuficienței respiratorii. Testarea a fost organizată pentru a marca Ziua Internațională a Astmului, iar romașcanii au avut posibilitatea de a-și afla capacitatea respiratorie a plămînilor, pe baza analizelor făcute cu un aparat numit spirometru. În anumite cazuri, însă, acolo unde vîrsta cronologică a pacientului nu a coincis cu vîrsta ideală dată de computer, s-a stabilit și vîrsta estimativă a plămînilor. Iar surprizele au fost de proporții, mai ales la persoanele fumătoare.

Potrivit medicului pneumolog Gabriela Popovici, șeful secției Pneumologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman și membru fondator al Asociației Piatra Soarelui, la campania de testare gratuită au participat 134 de persoane, din care șase au fost din mediul rural. Din numărul total de pacienți testați, 53 nu au avut probleme, 46 au avut disfuncționalități ușoare, 28 au fost depistați cu disfuncționalități medii, în sensul că plămînii nu funcționau la capacitate maximă, iar șapte au fost diagnosticați cu disfuncționalități severe, pentru care s-au recomandat tratament și investigații suplimentare.

De asemenea, în cazul a 13 persoane a trebuit să calculăm vîrsta estimativă a plămînilor, pentru că diferențele dintre vîrsta reală a pacientului și cea ideală afișată de computer erau foarte mari. Procedura este foarte simplă, iar computerul nu poate fi înșelat. În computer se introduce vîrsta pacientului, sexul, înălțimea și dacă este fumător sau nu. Pe baza măsurătorilor se stabilește apoi vîrsta estimativă a plămînilor. Diferențele au fost foarte mari. De exemplu, un tînăr de 30 de ani, fumător înrăit, a aflat că vîrsta estimativă a plămînilor săi este de 111 ani. Un alt bărbat, de 57 de ani, care a declarat că fumează în jur de trei pachete de țigări pe zi, a aflat că plămînii săi au 186 de ani. Un fumător de 30 de ani a aflat că vîrsta plămînilor este de 106 ani. Acest lucru dovedește că cei mai mulți tratează superficial problema fumatului. În continuare, fumatul reprezintă o problemă extrem de gravă. Cei care au viciul fumatului trebuie să înțeleagă faptul că trebuie să renunțe înainte ca orice tratament să devină tardiv. De asemenea, trebuie acționat cu mai multă hotărîre pe partea măsurilor preventive, ca să determinăm fumătorii să se lase de fumat, iar pe cei care nu fumează să-i conștientizăm cu privire la riscurile la care se expun„, a apreciat medicul pneumolog Gabriela Popovici.COMENTARII

WORDPRESS: 0