Fumătorii din Spitalul Roman, amendați de angajați din Piatra

Dimensiune text

La Spitalul Municipal de Urgenţă Roman există, în continuare, persoane care fumează pe holuri. Spitalul nu are voie să dea sancţiuni, iar cei autorizaţi, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, ajung prea rar în control.

Legea care interzice fumatul în spitale a fost adoptată încă din 2002, iar conform acesteia, persoanele care se aventurează să fumeze în aceste unităţi medicale riscă o sancţiune de la 100 la 500 de lei. Cu toate acestea, există, în continuare, foarte mulţi fumători care nu ţin cont de acest lucru şi care nu se sfiesc să aprindă o ţigară chiar în incinta Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Sancţiunile pot fi acordate numai de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ. Însă, cum instituţia nu are angajaţi suficienţi, controale se fac rar, iar în restul timpului tot mai multe persoane sunt văzute fumând chiar şi pe holurile spitalului.

„Degeaba se face campanie împotriva fumatului. Este nevoie de implementarea efectivă a unor măsuri de sancţionare a celor care  sunt prinşi că fumează în spital. Degeaba avem puse afişe peste tot, pentru că ele, oricum, sunt ignorate. Problema este că sancţiunile trebuie acordate de către DSP, întrucât noi nu avem posibilitatea legală de a face acest lucru. Spitalul nu are dreptul să taie chitanţă şi să sancţioneze o persoană care a fost prinsă fumând. Normal ar fi să facem echipe combinate de control cu DSP, iar în momentul în care cineva este prins în fapt, sancţiunea să existe cu adevărat. Suntem conştienţi că există şi pacienţi care fumează, şi cadre medicale, şi aparţinătorii celor internaţi”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, directorul general al spitalului.

DSP Neamţ recunoaşte că există o problemă cu fumătorii, însă consideră că şi spitalul ar trebui să ia măsuri. „DSP are 14 angajaţi, care nu pot face permanent controale în toate spitalele din judeţ pentru a amenda fumătorii. La ultimul control, din 2013, care a fost făcut la Spitalul Roman, au fost sancţionate şase persoane, cu câte 100 de lei, pentru că au fost prinse fumând. Ca soluţie, asistentele şefe ar trebui să fie cele care, atunci când observă pe cineva fumând, să anunţe direcţiunea, iar aceasta să dispună măsuri de sancţionare a celor prinşi în fapt, indiferent de natura lor”, a spus medicul Dan Morenciu, directorul DSP Neamţ.

Până se va găsi o soluţie reală pentru sancţionarea persoanelor care sunt prinse fumând în Spitalul Roman, în luna martie, concomitent cu controlul care va avea loc asupra condiţiilor igienico-sanitare, reprezentanţii DSP vor face controale şi pentru a-i surprinde pe cei care nu respectă legea şi îndrăznesc să îşi aprindă o ţigară în incinta spitalului.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Va veni o zi…și nu e departe, când spitalul nu va mai primi fumători,pe motivul-adevărat-că nu garantează însănătoșirea…