Fumătorii din parcuri vor primi amendă de 6.000 de lei

Dimensiune text

Legislația europeană interzice fumatul în universități, taxiuri și parcuri.

 

 

La începutul acestui an a intrat în vigoare o nouă directivă europeană care înăsprește legislația împotriva fumatului.
Astfel, de la 1 ianuarie, în toate statele membre ale Uniunii Europene a fost interzis fumatul în universități, taxiuri și parcuri, iar cuantumul amenzilor a fost majorat la 5.000 de lei.
Potrivit juristului Nicoleta Bălțătescu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, pentru ca această directivă să aibă efect va trebui ca Parlamentul să elaboreze o nouă lege, care să includă și aceste prevederi. Până atunci, măsurile împotriva fumatului sunt prevăzute, în legislația românească, de Legea 349/2002. Conform acesteia, au dreptul de a aplica amenzi persoanele acreditate de Ministerul Sănătății, respectiv direcțiile județene de sănătate publică și comisariatele pentru protecția consumatorilor.

Chiar dacă legea este în vigoare de mai mulți ani, inspectorii sanitari s-au dovedit mai indulgenți în aplicarea ei, lucru care reiese din numărul mic de amenzi aplicate. Astfel, în cursul anului trecut, DSP Neamț a aplicat 18 avertismente și 12 amenzi, în valoare totală de 6.000 de lei vechi, pentru abateri de la legislația privind fumatul în spațiile publice.COMENTARII

WORDPRESS: 0