Frauda de la bacalaureat: trei dascăli au fost demişi

Dimensiune text

Este măsura luată în cazul fraudei de la bacalaureat, înregistrat în luna iulie, la Liceul „Vasile Conta” din Tîrgu Neamţ. 20 de dascăli au fost sancţionaţi cu tăieri salariale de 15%, pe o perioadă cuprinsă între două şi cinci luni. Patru dascăli vor primi „pedeapsa” la întoarcerea din concediu. 

Trei profesori au fost sancţionaţi cu desfacerea contractelor de muncă şi alţi 20 cu tăieri salariale de 15%, pe o perioadă cuprinsă între două şi cinci luni, în cazul fraudei de la bacalaureat, înregistrat în luna iulie la Liceul „Vasile Conta” din Tîrgu Neamţ.

Pe 10 iulie, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECŞ) a depistat un caz de fraudă la bacalaureat la Liceul „Vasile Conta” din Tîrgu Neamţ, de unde au fost eliminaţi din examen aproape 20 de candidaţi.

„În urma analizei comisiei de anchetă organizată potrivit metodologiei de organizare a examenului de bacalaureat, articolele 82 – 86, s-a ajuns la concluzia că 27 de cadre didactice au încălcat această metodologie şi că trebuie sancţionate potrivit faptelor săvârşite. Din cele 27 de cadre didactice s-au prezentat în faţa comisiei doar 23, patru dascăli aflându-se în concediu de odihnă în ţară sau în străinătate. În urma analizei dovezilor – probele video -, dar şi a probelor aduse în apărare, comisia a decis pentru trei cadre didactice sancţionarea cu desfacerea contractului de muncă, iar pentru 20, sancţiunea de diminuare salarială cu un procent de 15% pe diferite perioade de timp, potrivit metodologiei. La întoarcerea din concediu a celor patru cadre didactice, comisia îşi va relua lucrările şi va decide potrivit faptelor săvârşite de aceştia”, a precizat profesor Viorel Stan, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ.

Cazuri similare fuseseră depistate în timpul bacalaureatului şi la Colegiul „Unirea” din Ştei (judeţul Bihor) şi Liceul „Traian Vuia” din oraşul Făget (judeţul Timiş). Dascălii din Bihor şi Timiş care au călcat strâmb au fost sancţionaţi. „Sunt abateri de la metodologia examenului de la bacalaureat, abateri suficient de grave pentru a desface contractul de muncă pentru nouă profesori din Bihor şi nouă din Timiş”, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu.COMENTARII

WORDPRESS: 0