Prima paginăActualitateNeamt

Fraudă de 9.301.227 de lei la proiecte cu bani europeni

Dimensiune text

22 de firme din judeţul Neamţ, care au primit fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea de microîntreprinderi în agricultură, trebuie să returneze peste nouă milioane de lei.

Prefectura Neamţ a cerut Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dar şi Agenţiei Naţionale de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) o situaţie referitoarele la proiectele cu probleme derulate în judeţul Neamţ prin Programul Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) în 2013.

Situaţia ieşită la iveală este alarmantă. Din 25 de proiecte verificate, 22 sunt cu probleme foarte mari. Aceste firme care au cerut sprijin de la Uniunea Europeană pentru a dezvolta microîntreprinderi în agricultură trebuie să returneze suma de 9.301.227,37 de lei. „S-a demarat procedura de recuperare a ajutorului financiar nerambursabil, întocmindu-se procese verbale de constatare şi de stabilire a creanţelor bugetare, prin care s-a propus recuperarea integrală a sumelor decontate şi rezilierea contractelor de finanţare”, se precizează în răspunsul primit de către Prefectura Neamţ.

Aceste 22 de firme au beneficiat de finanţare, începând cu anul 2009, prin măsura 3.1.2. în cadrul căreia se oferă „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi”. Finanţările date de structurile europene prin măsura 3.1.2 se încadrează în Axa III – „Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale” şi are ca obiectiv general dezvoltarea durabilă a economiei rurale prin încurajarea activităţilor non-agricole, în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi a veniturilor adiţionale.

Obiectivele principale se referă la crearea şi menţinerea locurilor de muncă în spaţiul rural, creşterea valorii adăugate în activităţi non-agricole, crearea şi diversificarea serviciilor pentru populaţia rurală prestate de către microîntreprinderi.

Din cei 22 de beneficiari, 19 au depus contestaţii împotriva acestor titluri de creanţă, care au fost soluţionate prin menţinerea sau diminuarea debitului. Acestea sunt societăţile Agrobin Prest, Agrogena Prest, Agroanna Prest, Taragro Prest, Vanmar Prest, Agrovas Prest, Ianagro Consulting Prest, Agroeli Consulting Prest, Agrotel Prest, Agroba Prest, Agrociv Prest, Elba Agroconsulting, Grimagro Prest, Costagro Prest, Lia Agrocip, Agronar Prest, Agronilia Prest, Agrodin Prest şi Instalmar.

18 dintre cei 22 de beneficiari la care s-au descoperit nereguli au procese aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti. În cazul unui alt beneficiar, procesul a fost încheiat, decizia definitivă obligându-l să plătească restanţa, iar alţi trei – PF Florin Ionuţ Apostoae, Comuna Hangu şi SC Ecstatic SRL nu au depus contestaţii, societatea din urmă intrând, între timp, în insolvenţă.

Totodată, dintre cele 22 proiecte pentru care s-au întocmit titluri de creanţă, la 18 dintre ele sunt suspiciuni de fraudă care au fost transmise, în vederea efectuării de investigaţii suplimentare, la Departamentul pentru Lupta Antifraudă şi Direcţia Naţională Anticorupţie.

COMENTARII

WORDPRESS: 0