Prima paginăNeamt

Fraudă cu fonduri europene de peste 300.000 de euro

Dimensiune text

Patru persoane au fost trimise în judecată de către procurori, fiind acuzate de o fraudă de proporții cu fonduri europene. Prin prezentarea de acte false, o societate cooperativă a încasat ilegal echivalentul a peste 330.000 de euro, fonduri europene, pentru modernizarea unui complex turistic din județ.

 

 

Cele patru persoane sunt acuzate, printre altele, de folosire sau prezentare de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la fals în înscrisuri și fals în înscrisuri în formă continuată.

 

Complex comercial sub sechestru, pentru recuperarea pagubei

 

Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în cursul anului 2008, inculpatul Gavril Florescu, în calitate de președinte al Supercoop Societate Cooperativă Tîrgu Neamț, a solicitat Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord Est fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional, pentru punerea în practică a proiectului „INTURIS – componentă importantă a modernizării infrastructurii regionale de turism istoric în Județul Neamț – Modernizare și extindere motel Casa Arcașului din Tîrgu Neamț”. Autoritatea de Management a respins acordarea finanțării, pe considerentul că, la data depunerii cererii, imobilul menționat pentru realizarea investiției era ipotecat. În acest context, la data de 28 ianuarie 2010, Gavril Florescu a depus mai multe înscrisuri care atestau, în mod eronat, că, la data formulării cererii de finanțare, imobilul nu mai era afectat de nicio ipotecă. Ca urmare, finanțarea a fost acordată, iar Supercoop SC Tîrgu Neamț a încasat pe nedrept suma de 1.424.729,67 lei (echivalentul a aproximativ 339.221 euro), provenită din Fondul European de Dezvoltare Regională.

În demersul său, Gavril Florescu a fost ajutat de Elena Codiță, registrator coordonator al Biroului de Carte Funciară Tîrgu Neamț, care, în perioada ianuarie – februarie 2009, a eliberat un certificat de carte funciară antedatat și fals, în care a consemnat în mod eronat că ipoteca a fost radiată, și a transmis aceleași date greșite Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Neamț. De asemenea, în cursul lunii martie 2012, Elena Codiță a transmis Serviciului Teritorial Bacău al DNA o chitanță falsă din dosarul referitor la radierea ipotecii.

De asemenea, în cursul lunii august 2012, inculpatul Ioan Crișan, în calitate de președinte al Centrocoop România, uniune din care face parte și Supercoop SC Tîrgu Neamț, l-a ajutat pe Gavril Florescu să îngreuneze urmărirea penală, prin acțiuni de influențare a funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, în scopul ca aceștia să elibereze un document care să confirme legalitatea cererii de finanțare depusă de Supercoop SC și prin care să nu se mai constituie parte civilă în prezenta cauză penală.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului s-a constituit parte civilă în cauză, cu suma de 1.424.729,67 lei, reprezentând suma achitată Supercoop SC din Fondul European pentru Dezvoltare Regională. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra imobilului „Complex Comercial Zimbrul” aparținând Supercoop SC. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Piatra Neamț.

COMENTARII

WORDPRESS: 0