[FOTO] Sărbătoarea educației nemțene

Dimensiune text

Sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț a găzduit, vineri, un eveniment de excepție, dedicat performanței în învățămînt.

 

 

Cea de-a doua ediție a Galei Excelenței în Educație s-a desfășurat sub semnul simbolurilor naționale, culturale și istorice care patronează începutul fiecărui an: aniversarea lui Mihai Eminescu – devenită, din acest an, și Ziua culturii române -, sărbătorirea lui Caragiale, care se va desfășura pe tot parcursul anului 2012, și Ziua Unirii.

Manifestarea și-a propus evidențierea celor mai bune rezultate obținute de elevii și profesorii nemțeni în cursul anului 2011, dar și răsplătirea tuturor celor care au fost mereu aproape de educația nemțeană.
Evenimentul a fost onorat de prezența unor personalități marcante ale vieții culturale și științifice din România, precum academicienii Solomon Marcus, un prieten al învățămîntului nemțean, care nu s-a aflat pentru prima dată la Piatra Neamț, Alexandru Cumpănașu, directorul Asociației pentru Implementarea Democrației, Vasile Timiș, secretar de stat în Ministerul Culturii, nemțeni ajunși acum în funcții cheie, Paul Bordaș, absolvent al Școlii Chilii și al Liceului Economic din Piatra Neamț, doctor în geografie și directorul Casei Studenților din București.

Au participat, de asemenea, reprezentanți ai vieții politice, deputații Marius Neculai, Ioan Munteanu și Mihaela Stoica, ai autorităților județene și locale, prefectul Mihai Archip, președintele Consiliului Județean, Vasile Pruteanu, primarul de Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, primarul Romanului, Laurențiu Leoreanu, alături de primari din localitățile importante ale județului, președintele Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățămînt și Cercetare Neamț, Gabriel Ploscă, directori de școli și licee, olimpici, profesori pensionari.

 

 

Creația artistică, culturală sau fapta istorică devin un act esențial care se cere perpetuat și, de aceea, este necesară selecția celor care îl vor continua. Performanța și excelența îndreptățesc această aspirație a sufletului entuziast al tinerilor olimpici ai școlilor din județul Neamț, precum și a profesorilor lor. Îndrăgostiți de cunoașterea tradițiilor culturale identitare sau ale lumii, într-o abordare polemică, admirativă sau chiar contestatară, acești elevi obișnuiți, care nu au nimic deosebit decît dorința de a înțelege prin ei înșiși lumea, merită admirația noastră sinceră. (…) Dorim ca această Gală să fie percepută ca o agora a celor responsabili, a celor hotărîți să impună un nou sens învățămîntului, într-o comunitate a diversității și valorii. De aceea, îngăduiți-mi să prezint omagiul instituției pe care o reprezint și să vă mulțumesc pentru puterea de a apăra, cu reală competență și simț al datoriei, învățămîntul românesc„, a spus, în deschiderea Galei, inspectorul școlar general Luminița Vîrlan.

 

Din zona Romanului au fost premiați Mara Ieșanu și profesoara Crenguța Radu, de la Colegiul Național „Roman-Vodă”, Antonela Maria Fechetă, Andreea Ghiuzan și profesoara Raisa Marchievici, de la Grupul Școlar „Vasile Sav”, corul Seminarului Teologic „Sfîntul Gheorghe” și profesorul dirijor Gheorghe Gozar, Andreea Robu și profesoara Genoveva Antoci, de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, din Săbăoani, Andrei Turcu și profesorul Florin Hriban, de la Seminarul Teologic „Sfîntul Gheorghe”, Mihaela Țărnă și profesoara Mihaela Mîrze, de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani, Cătălin Andrei Zalatu și profesoara Irina Pătrăuceanu, de la Liceul cu Program Sportiv, Otilia Ciobanu și profesoarele Anișoara Scîrlat și Angela Vacaru, de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, din Săbăoani, echipa de oină-gimnaziu din Gherăești și profesorul Mihai Blaj, Ervin Maftei, Raluca Rusoiu și profesoara Ana Irimia, de la Colegiul Național „Roman-Vodă”, Bianca Ursu, de la Școala „Alexandru Ioan Cuza”, Amira Voinovici de la Colegiul Național „Roman-Vodă”, Vlad Victor Ungureanu și profesorul Florin Moldovanu, de la Colegiul Național „Roman-Vodă”, Victor Robu și profesoara Mihaela Mîrze, de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani, Ciprian Știrbu și profesoara Vergila Solomon, de la Școala „Vasile Alecsandri”, profesorul Petrică Sandu, director al Liceului cu Program Sportiv din Roman, și învățătorul Nelu Dumbravă de la Școala Horia, profesorii pensionari Constantin Gheorghe, fost director al Școlii Trifești, Neculai Iftimie, fost director al Colegiului Tehnic „Petru Poni”, Cornelia Gulinschi, de la Școala nr. 8, și Vasile Leoreanu, Școala nr. 1, Asociația de Inițiativă Locală „Roman 2002”. Un premiu a primit și „Ziarul de Roman”, pentru implicarea în sprijinirea proiectelor educaționale ale Inspectoratului Școlar Județean Neamț.


COMENTARII

WORDPRESS: 0