[FOTO] S-a dat startul bâlciului, ediţia 2016

[FOTO] S-a dat startul bâlciului, ediţia 2016

Heliport la Detașamentul de Pompieri Roman
Parcarea de la spital a fost inaugurată
A fost inaugurat drumul spre staţia de transfer a deşeurilor de la Taşca

 

balci 2Joi, 28 iulie, a avut loc inaugurarea oficială a ediţiei din acest an a bâlciului tradiţional de la Roman, la care au luat parte reprezentanţii principalelor instituţii ale statului care răspund de buna organizare a evenimentului, precum şi consilierii locali, de la ambele partide – PSD şi PNL. Bâlciul se va ţine în acest an în incinta bazarului şi în curtea societăţii din imediata apropiere, iar autorităţile se aşteaptă la încasări care să depăşească 100.000 de lei. Primarul Laurenţiu Leoreanu şi-a amintit de vremurile când „răsucea” fetele în iujuri, dar pe partea serioasă a acestui eveniment a anunţat şi o monitorizare atentă a zonei, pentru a evita pericolele.

Comerţ numai în spaţii special amenajate

Joi dimineaţă, utilajele din parcurile de distracţie şi terasele de alimentaţie publică erau deja funcţionale. Ca-n fiecare an, oficialităţile au făcut un tur al bâlciului, dar, faţă de anii anteriori, nimeni nu a mai îndrăznit să testeze vreun utilaj de distracţie. Noutăţile nu vin doar din comportamentul oficialilor, ci şi din faptul că activităţile de comerţ au fost restricţionate pe străzile ce duc spre bazar pentru a nu împiedica accesul maşinilor de salvare. Oricum, toată lumea va avea loc unde să-şi desfăşoare activităţile.

„De sâmbătă se vor instala comercianţii care nu au mai primit locuri pe strada Renaşterii şi se vor aşeza pe partea de sud şi de est a bazarului. De asemenea, în incinta Hidroterm avem închiriată o suprafaţă pe care se instalează deja comercianţii cu haine de piele, căciuli şi blănuri. În acest fel, avem mult mai aerisită locaţia, dar avem şi o bună asigurare a accesului la toate părţile acestui eveniment, astfel încât maşinile de intervenţie să poată avea acces facil. În acest an, am luat decizia, în Consiliul Local, ca strada Renaşterii şi strada Viitorului să rămână libere. Vor fi probabil doar acei care vor fi primiţi în curţile proprietarilor, dar fără a avea permisiunea să iasă cu amenajarea pe domeniul public, adică pe trotuar sau pe stradă, astfel încât lucrurile să fie, din punct de vedere al siguranţei şi securităţii cetăţenilor, mult mai bine puse la punct şi, în acelaşi timp, oamenii să se poată bucura de acest moment. Este ştiut că acest eveniment este recunoscut în întreaga Moldovă, foarte mulţi vizitatori sunt din Roman, dar foarte mulţi sunt şi din alte părţi, din comunele din zona Roman Metropolitan, dar şi din alte zone ale Moldovei, din judeţele învecinate”, a declarat primarul Laurenţiu Leoreanu.

Forţe de ordine, pentru a elimina incidentele

balci 6Incinta bazarului este monitorizată de camere video, legate la dispeceratul Poliţiei Locale, dar autorităţile au luat măsuri suplimentare de supraveghere, cu ajutorul poliţiştilor locali, Jandarmeriei şi a unei firme de pază private, agenţii urmând să patruleze în uniforme, dar şi în civil, pentru a descuraja orice incidente.

„În relaţia instituţională, am căutat să asigurăm un număr important de forţe de ordine, care vor fi atât în uniformă, cât şi în civil, astfel încât să avem o bună monitorizare şi supraveghere a zonei. Funcţie de orice moment al zilei, funcţie de orice eveniment care se poate crea, avem atât forţe operative în teren, avem şi forţe în aşteptare sau înlocuitori la comandă, care pot interveni şi majora în orice moment numărul de forţe necesare”, a mai precizat edilul Romanului.

Profit de măcar 100.000 de lei, reinvestit în Hala Centrală

Cheltuiala autorităţilor locale pentru organizarea bâlciului a fost minimă, cel mai mare cost fiind cel pentru închirierea curţii societăţii Hidroterm, acolo unde vor fi amplasate corturile comercianţilor hainelor din piele şi blană. Pentru utilizarea acestui spaţiu, administraţia locală va achita firmei suma de 15.000 de lei, cu tot cu TVA, în condiţiile în care, până acum, din licitarea spaţiilor, s-au obţinut deja circa 115.000 de lei.

Reprezentanţii Direcţiei Pieţelor, cei care pun la punct toate detaliile legate de acest eveniment, au anunţat că utilajele din parcul de distracţie au fost modernizate, toate fiind omologate şi securizate de instituţiile de verificare şi control. Pentru distracţia celor mari, există şi terase de alimentaţie publică. „Sunt 11 terase de alimentaţie publică, cinci agenţi economici care au închiriat spaţii, patru din Roman şi unul din Vaslui. În ceea ce îi priveşte pe comercianţii de haine din piele, blănuri etc, avem producători din Suceava, Bistriţa Năsăud sau Alba. Pe partea de comerţ sunt mărfuri diverse, de la ceramică, artizanat, până la îmbrăcăminte şi încălţăminte”, a declarat Doiniţa Maftei, directorul Direcţiei Pieţelor.

Din încasările ce se vor obţine din această activitate tradiţională, se vor face investiţii în pieţele şi Hala Centrală, mai spun autorităţile. În anii anteriori, banii s-au dus pentru realizarea parcării etajate, obiectiv finalizat în acest an şi funcţional. În perioada următoare se va stabili clar şi pe ce se vor cheltui banii din bâlciul 2016. „Din punctul meu de vedere, trebuie intervenit la acoperişul şi la utilajele de la Hala Centrală. Va trebui o investiţie majoră, pentru că mă gândesc că ar trebui regândită şi înlocuită compartimentarea. În fiecare an, am urmărit îngrijirea zonei, dar a început să dea urme de uzură, dincolo de cea morală, şi cea fizică”, a precizat primarul Laurenţiu Leoreanu.

Alte surprize se anunţă pentru luna august

Momentul inaugural a fost un bun prilej pentru edilul Romanului de a-şi aminti de vremurile tinereţii – pe 5 august, Laurenţiu Leoreanu va împlini 51 de ani. Acesta a recunoscut că era un mare amator al iujului, când a trecut la adolescenţă: „Atunci, când se venea în bâlci, trebuia mâncată acea gogoaşă tradiţională. Îmi plăcea foarte mult să mă dau în iujuri, care, din păcate, acum nu mai sunt prezente. Ele nici nu se mai încadrează în normele şi standardele de risc, dar îmi plăceau foarte mult. Momentul frumos, care s-a dezvoltat odată cu vârsta, era atunci când te dădeai în iuj şi învârteai fetele şi apoi le dădeai drumul şi se răsuceau lanţurile”, a povestit edilul.

Trecând peste istorie, autorităţile au anunţat şi planurile pentru viitor, pentru luna august, atunci când vor să organizeze „Zilele Diasporei”, în perioada 19-21 august, când la Roman va veni Târgul de Gustar, moment în care la Roman sunt aşteptaţi să se întoarcă şi cei care lucrează peste hotare. Pe lângă zilele de distracţie, cu terase şi spectacole ce vor fi amplasate în centrul oraşului în această perioadă, autorităţile se ţin de promisiuni şi, tot pentru stranieri, vor organiza şi o dezbatere pe 16 august.

Bâlciul se va închide, ca de fiecare dată, pe 6 august.

balci 2

balci 6

balci 5

balci 7

balci 1

balci 3

balci 4

balci 8

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • In anul 1857, romascanul George Radu Melidon scria despre infiintarea, cu vreo patru ani mai inainte, a unui iarmaroc la Roman, care „e inca prea tanar pentru a produce rezultate simtitoare” si care fusese infiintat pentru a atrage „o parte din traficul marfurilor iarmarocului celui mare din Falticeni”. Iarmarocul de la Falticeni fusese infiintat la sfarsitul secolului al XVIII-lea, la scurt timp dupa anexarea, in 1775, a Bucovinei de catre Imperiul Habsburgic, in conditiile in care orasul respectiv ajunsese cel mai apropiat de noua frontiera centru urban situat pe Drumul Mare al Moldovei. Cuvantul are la origine compusul german Jahrmarkt „targ anual”, ajuns in Moldova prin Polonia si Galitia. Cuvantul balci, care a insemnat initial „sarbatoare religioasa (procesiune) romano-catolica”, apoi si „targ anual, iarmaroc”, are la randul sau la origine maghiarul bulcsu, al carui sens de baza este de asemenea cel religios.

  • error: Content is protected !!