[FOTO] Premiile ediției din acest an a Galei Excelenței Romașcane

[FOTO] Premiile ediției din acest an a Galei Excelenței Romașcane

 

Joi, 18 mai, Romanul a fost gazda ediției 2017 a Galei Excelenței Romașcane, organizată de administrația locală, ca în fiecare an, în cadrul Zilelor Municipiului Roma. 30 de personalități romașcane din zece domenii, precum cultură, sănătate, acțiuni filantropice, mass-media, economie locală sau sport, au fost premiate joi de primarul Lucian Micu în cadrul acestei gale.

„Ce poate fi mai frumos pentru o comunitate decât momente de sărbătoare ca acesta, în care recompensăm performerii? Cei mai buni dintre cei buni din domeniile sport, educaţie, administraţie publică, mediu de afaceri, culte – ONG, mass-media, sănătate, cultură. Oamenii dedicați, care au ales să se implice și care merită toate aplauzele dumneavoastră. Ați pus umărul la construcția unui oraș, pe care astăzi încercăm, zi de zi, să-l dezvoltăm. Pe lângă șosele și clădiri din sticlă și aluminiu, încercăm să sădim în inimile oamenilor, mândria că aparțin acestui loc, un loc care nu se uită niciodată. Mă bucur că suntem o comunitate unită, bazată pe dialog și implicare. Vă mulțumesc, tuturor premianților de astăzi, pentru implicarea dumneavoastră în comunitate. Cu cât suntem mai mulți, cu atât Romanul va deveni mai prietenos, mai atractiv, va deveni o opțiune. Iar când spun o opțiune, nu vreau să tai aripile celor care vor să zboare departe de casă, ci spun doar că cei care se gândesc să plece să ia în calcul și opțiunea de a rămâne, aici în Roman. Acasă! În numele romașcanilor, vă mulțumesc”, a afirmat, la începutul manifestării, primarul Lucian Micu.

Detalii despre toţi cei care au primit joi un omagiu pentru activitatea la care şi-au adus aportul în slujba Romanului și a romașcanilor găsiţi în continuare.

Seniorii excelenţei

Profesor Natalia Rusu – Născută la Tighina, în Republica Moldova, în 1931. În anii războiului s-a refugiat împreună cu familia, dincoace de Prut. A terminat liceul la Romanşi a urmat cursurile Facultăţii de Filologie la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi. Timp de 37 de ani a predat Limba rusă şi Limba şi literatura română la Colegiul Național „Roman-Vodă”, la Şcoala nr. 7 (actuala Școală de Artă Sergiu Celibidache) şi la Colegiul Tehnic „Miron Costin” (Liceul nr.5) din Roman. A publicat, până acum, 11 volume.

Profesor Cecilia Bănică-Pal – S-a născut în anul 1931, la Făurei, în judeţul Brăila. A absolvit cursurile Școlii Normale din Buzău, a urmat cursurile Facultăţii de Filologie din Bucureşti, iar după absolvire a venit la Roman şi s-a numărat printre profesorii care au pus bazele Școlii de Muzică. Și-a desfăşurat activitatea didactică, începând din anul 1960, la Liceul „Roman-Vodă”. Este o prezenţă activă în viaţa culturală a oraşului, susţinând conferinţe cu prilejul unor manifestări culturale desfăşurate la Biblioteca municipală, Muzeul de artă sau Muzeul de istorie. A publicat patru volume de versuri şi numeroase articole şi recenzii de carte.

 Profesor Mihai Andone – Născut în 1937, dascăl cu o prodigioasă activitate pedagogică şi didactică, cu peste patru decenii de apostolat, dublu licenţiat, cu elevi participanţi la fazele naţionale ale Olimpiadelor de istorie, realizator a două valoroase muzee istorico-etnografice şcolare, profesor Mihai Andone s-a remarcat şi printr-o implicare constantă şi apreciată în peisajul citadin romaşcan, în plan cultural, politic şi social: eforturile susţinute pentru reînfiinţarea judeţului Roman; consilier local în perioada 1990 – 2004; director de studii la filialele din Roman a două Universităţi ieşene şi director al unei şcoli postliceale sanitare; a publicat 15 volume de carte şi peste 600 de articole în presa centrală şi locală.

Culte

Preot Ionel Doru – A urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, iar în 1988 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. A primit demnitatea preoţească în anul 1987, activând mai întâi în Avereşti. Din 1991 este paroh la Biserica Armenească din Roman. Între 1990-1999 a fost profesor la Seminarul ortodox Sf. Gheorghe din Roman, iar timp de un an a fost și director al instituției. A publicat numeroase studii istorice şi teologice în reviste de specialitate. A organizat manifestările cultural-religioase prilejuite de împlinirea a 400 de ani de la zidirea Bisericii Armene din Roman, eveniment care a făcut din oraşul nostru o mică oază de spiritualitate, prin dimensiunea ecumenică dată de prezenţa de excepţie a armenilor şi a tuturor minorităţilor etnice din Roman, alături de credincioşii ortodocşi romaşcani şi de autorităţile locale şi judeţene.

Preot Iosif Bisoc – Brăilean de origine și romașcan prin adopție, părintele Iosif Bisoc s-a născut în 1968. După finalizarea studiilor liceale în orașul natal și-a continuat pregătirea spirituală și universitară, din 1991, la Institutul Teologic Franciscan din Roman, iar din anul 2005 la Facultatea Pontificală Sfântul Bonaventura din Roma (Italia). În anul 1991 a intrat în Ordinul Fraților Minori Conventuali, Provincia Sfântul Iosif din România, iar în anul 1997 a fost hirotonit preot. În anul 2003 a obținut titlul de doctor în teologie, iar în anul 2007 cel de profesor universitar. În perioada 1999-2009 a fost decanul Facultății de Teologie din cadrul Institutului Teologic Franciscan din Roman, iar în intervalul 2009-2011 a fost rectorul instituției. Între anii 2005-2016 a fost Inspectorul Școlar Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Tot în această perioadă părintele Iosif Bisoc și-a concentrat atenția asupra studiului academic, iar cărțile şi articolele sale sunt citate în studii de specialitate din ţară, dar şi din străinătate. A publicat şi coordonat 13 cărţi şi 58 studii şi articole în domeniu Sfintei scripturi şi cel ecumenic. A participat și a conferențiat la numeroase simpozioane, mese rotunde, congrese naționale și internaționale.

Pastor Daniel Lela – S-a născut în 1976. După studiile liceale, și-a continuat pregătirea universitară la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, secția Teologie didactică. În anul 2001 a fost hirotonit pastor pe seama Bisericii Penticostale Peniel din Roman. În toată această perioadă, pastorul Daniel Lela și-a concentrat atenția asupra consilierii membrilor Bisericii Penticostale, desfășurând o serie de proiecte în sprijinul familiilor defavorizate – de la construcția de locuințe pentru nevoiași până la sprijin material pentru studii, alimente sau îmbrăcăminte. De asemenea, desfășoară slujbe de mentorat pentru categoriile de tineri din cadrul Bisericii: departament muzical, leadership. Totodată, pastorul Daniel Lela este responsabil zonal pentru Bisericile Penticostale situate în zona limitrofă Romanului.

Cultură

Alexandru Panatta Codreanu – S-a născut la Iași, în anul 1963. În 1985 a terminat Școala Populară de Arte din București, apoi s-a dedicat artei. Succesul a venit în anul 1993, când a fost angajat să picteze un salon auto Toyota din Hamburg. În 2003, are prima expoziție personală în România, la Galeria de artă „Jean Louis Calderon” din București. Stilul său acoperă domenii vaste, de la grafică la pictura monumentală de patrimoniu. A lucrat în echipa de restaurare la Mănăstirea Hurezi din Vâlcea și Mănăstirea Neamț. Alexandru Panatta Codreanu a participat cu lucrări de pictură la peste zece expoziții internaționale (Austria şi Spania). Cea mai recentă apariţie pe simeze a fost în luna aprilie a acestui an, cu o expoziţie de icoane la Galeria Wall of Art. Are lucrări în colecții private din SUA, Germania, Anglia, Franța, Italia, Japonia, India, Austria, Elveția, Spania, Grecia.

Galeria RomanArt – De mai bine de patru ani, într-un spaţiu generos situat la poarta Spitalului Vechi, familia inginerilor Rodica şi Cezar Păduraru a pus bazele unei Galerii de artă. An de an, în calitatea sa de vicepreşedinte al Academiei „Petru Tocănel”, Rodica Păduraru a organizat, în perioada prepascală, expoziţii tematice. Misiunea Galeriei este de a oferi o platforma de promovare a artei plastice de calitate, prin organizarea de evenimente expoziționale. Totodată se dorește ca RomanArt să fie gazda unor evenimente culturale de excepție: lansări de carte, prelegeri, conferințe, concerte. În viitorul imediat sunt anunţate o serie de expoziţii personale şi colective ce cuprind nume de marcă ale Uniunii Artiștilor Plastici din Neamţ, Iaşi, Bacău și Bucureşti. De asemenea, s-au anunțat deja şi două lansări de carte în lunile mai şi august.

Galeria Wall of Art – În luna februarie a acestui an s-a deschis la Roman încă o galerie de artă, Wall of Art, un vis devenit realitate al arhitectului Iulian Negru, el însuşi artist plastic cu expoziţii personale şi peste 21de expoziţii colective. Scopul declarat încă de la inaugurarea Galeriei este acela de a-i ajuta pe tinerii să descifreze tainele artei, ale proiectării şi arhitecturii. De altfel, Galeria Wall of art se vrea a fi o galerie – atelier, lucru care va face diferența faţă de celelalte spații expoziționale. Aici se vor desfăşura cursuri pentru cei interesaţi să învețe să picteze, să deseneze, să învețe să facă o machetă. În Galerie au fost vernisate deja două expoziţii: „De la lumină la culoare – pictură, grafică şi fotografie”; „Mai aproape de Dumnezeu – icoană bizantină”.

Învăţământ

Cornelia Jora – Absolventă a Colegiului Naţional „Roman-Vodă” și a Institutului de Biblioteconomie din București, după terminarea studiilor a revenit la Roman, unde vreme de peste patru decenii a fost în slujba cărților. Nouă generaţii de elevi au fost îndrumați spre lectură de doamna Cornelia Jora. Totodată, din luna mai 2011, doamna Jora este ctitor şi custode al „Casei Hogaș”, vila în care a locuit Calistrat Hogaş, muzeu al conservării memoriei celor mai importante personalități romașcane, pentru realizarea căruia doamna Jora a depus o muncă tenace, cu spirit ascuțit de selecție și capacitate de organizare. Spaţiul conţine trei muzee, cel al Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, Muzeul Ecumenic al Spiritualităţii Româneşti şi Muzeul Etnografic Roman Metropolitan. Cornelia Jora reprezintă veriga de legătură dintre generațiile trecute și cele de astăzi, dintre foști și actuali profesori, dintre foști și actuali elevi roman-vodiști, fiind de altfel și o gazdă excelentă pentru întâlnirile de promoție ale absolvenților Colegiului Naţional „Roman-Vodă”.

Profesor inginer Marelena Ungureanu – A absolvit Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi, Facultatea de electrotehnică, promoţia 1988. În 2008 a obţinut şi o licenţă Psihologie. Are un master şi două cursuri de studii postuniversitare. Este profesor titular la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, unde predă discipline tehnice din domeniul electrotehnicii. Este coordonator de programe şi proiecte educative, membru în comisia de proiecte europene şi în echipa de promovare a ofertei educaţionale. În calitate de membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei pentru Tineret „Inimă de copil”, coordonează echipele de lucru formate din elevi şi cadre didactice pentru implementarea diferitelor proiecte, campanii caritabile şi de educaţie. În anul 2008 a obţinut titlul de ambasador al campaniei sociale pentru tineret „Alcoolul nu te face mare”. Face parte din echipa care a iniţiat Festivalul Naţional Şcolar „Antreprenor pentru viitor”.

Profesor Gabriel Constantin – S-a născut în 1976 și este absolvent al Liceului „Roman-Vodă”. A urmat cursurile Facultăţii de Matematică la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, promoția 1999. După absolvirea facultăţii, s-a întors la Colegiul Național „Roman-Vodă” de cealaltă parte a catedrei. Activitatea la catedră i-a fost recompensată de elevi, prin premiile obținute la concursurile interjudețene şi naționale: Concursul Viitori Olimpici și Gazeta Matematică, Concursul Cristian Calude, Galați, Concursul Matematica în Bucovina, Câmpulung Moldovenesc, Concursul Speranțe, Comănești. La Olimpiada de Matematică, pe lângă premiile județene, elevul său, Rareș Polenciuc, a obținut la faza națională mențiune și medalie de argint în anul 2016 și Premiul al II-lea și medalie de aur în anul 2017.

Sănătate

Doctor Măndiţa Cobzaru – Absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, secţia Pediatrie. În 1994 susţine examenul de medic specialist, iar în 1999 – examenul de primariat. Din 2015 este şeful Secţiei Pediatrie, la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, iar în anul 2016 obţine o şi competenţă în Alergologie. De peste 30 de ani, cu pricepere şi dăruire, doctor Măndița Cobzaru are grijă de copiii şi nepoţii romașcanilor, și nu numai, şi veghează ca ei să crească mari şi sănătoşi.

Doctor Constantin Danciu – Absolvent al Liceului „Roman-Vodă”, promoţia 1987. Din 1994 este dublu licenţiat, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi şi la Facultatea de Drept a Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi. După absolvire este repartizat judecător stagiar la Judecătoria Roman. Nu renunţă nici la Medicină și urmează un rezidenţiat în Anatomie Patologică, la Spitalul Universitar „Sf. Spiridon” Iaşi. În anul 1999, se angajează la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, unde lucrează şi în prezent. Din 2000 este şef Serviciu Anatomie Patologică şi Prosectură. Are un Master la Universitatea Bucureşti în Managementul Serviciilor Sociale şi de Sănătate şi un Master la Universitatea Heidelberg, Germania – Managementul Serviciilor Sanitare în ţările în curs de dezvoltare. Este preşedinte al Consiliului de Etică în cadrul Spitalului Roman și este implicat în activităţile culturale şi sociale ale comunităţii, susţinând diferite prelegeri la simpozioane şi conferinţe.

Doctor Dragoş Barcă – S-a născut în 1984, la Iaşi. Este absolvent al Colegiului Naţional „Roman-Vodă”. A urmat cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, promoţia 2009. Pasiunea pentru Medicină i-a fost transmisă de părinţi, mama – medic de familie, tatăl – medic stomatolog. După rezidenţiat, medicul specialist în Medicină de urgenţă Dragoş Barcă a ales să lucreze la Spitalul Roman, la Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU). Între 2015 – 2016 a profesat la Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava al judeţului Neamţ. Din ianuarie 2016, este medicul echipei de handbal CSM Roman, iar de la începutul acestui an colaborează cu Unitatea de Primiri Urgenţe şi SMURD Bacău.

Administrație publică

Elena Rotaru – Absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice Iaşi – secţia Finanţe-Contabilitate, promoția 1984. După absolvire, timp de trei ani a lucrat ca economist la Fabrica de traductoare şi regulatoare Paşcani. În perioada 1987 – 1990 a fost contabil șef la Secţia de Mică Industrie din cadrul Primăriei Roman, iar între 1990 – 1999 a fost șef serviciu Administraţia Financiară Roman. Din 1994 este expert contabil în cadrul Corpului de Experţi Contabili Neamţ. Între 2000 și 2004 a fost director adjunct administrarea veniturilor la Administraţia Finanţelor Publice Roman. În anul 2006 obține un Masterat în cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi – Şcoala Academică Postuniversitară de Administraţie Publică, specializarea Guvernare modernă şi dezvoltare locală. Din 2007 conduce Serviciul Fiscal Municipal Roman din subordinea Administraţiei Finanţelor Publice a Judeţului Neamţ.

Gheorghe Paisa – Absolvent al Institutului Politehnic Iaşi – Facultatea de Mecanică. A urmat cursurile Universității Pedagogice din Chişinău, cu masterat în Management Educaţional. A fost profesor la Şcoala generală nr. 10 Săvinești, director la Căminul Cultural Săvineşti, secretar al Prefecturii Județului Neamț, iar din 2005 este director executiv la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Neamţ. Este Maestru Emerit al sportului, ramura radioamatorism, antrenor emerit ramura radioamatorism, antrenor al lotului naţional de telegrafie viteză în cadrul Federaţiei Române de Radioamatorism, membru în grupul de lucru permanent la Federaţia Internaţională de Radioamatorism, laureat al sportului românesc în anul 2008, declarat cel mai bun director de Direcţie pentru Sport judeţeană, distincţie preşedinţiala Meritul Sportiv clasa I. Din 2005 este organizatorul Galelor Sportului Nemţean, unde sunt premiaţi cei mai buni sportivi ai judeţului Neamţ. Din 2016 organizează, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Programul ARC – program de tabere pentru etnicii români din afara graniţelor, în Centrul de Agrement Oglinzi.

Adrian Ciobanu – S-a născut în 1978, la Roman. Studiile liceale le-a făcut în orașul natal. A urmat cursurile Facultății de Drept la Universitatea „Danubius” Galați, promoția 2009. A fost consilier local în Consiliul Local al comunei Cordun, iar între anii 2010-2016 a fost viceprimar al comunei Cordun. Din anul 2016 este primarul comunei Cordun. În această calitate, are în derulare proiecte de dezvoltare a infrastructurii, reţele de canalizare, iluminat public, asfaltare, dar și proiecte care vizează alte domenii: educație, cultură, sport, divertisment, fiind, de altfel, inițiatorul manifestării Ziua comunei Cordun.

Social

Fundaţia Episcop Melchisedec – Fundaţia continuă cu onoare şi responsabilitate testamentul marelui ierarh Episcopul Melchisedec Ştefănescu. Cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Ioachim și cu sprijinul Centrului Eparhial Roman, s-au derulat două proiecte europene care au făcut din Fundaţia Episcop Melchisedec un reper pentru municipiul Roman. Încă de la reînfiinţare, în 2002, Fundaţia a urmărit împlinirea unor obiective:  dezvoltarea intelectuală, morală şi religioasă; ajutorarea celor necăjiţi. În 2009, prin renovarea și dotarea clădirilor monumente istorice din Parcul Melchisedec s-au înființat patru servicii sociale (Centru de zi pentru copii proveniți din familii aflate în dificultate, Cantina socială, Adăpost temporar și Centru de socializare), trei cabinete medicale (Cabinet de medicină generală, Centru de permanenţă, Cabinet stomatologic) și o unitate de învățământ preșcolar – Grădina de copii. În ultimii ani Fundaţia a organizat o serie de conferinţe, simpozioane, concursuri de șah, întreceri sportive,  campanii de voluntariat, menite să-i apropie pe romașcani de adevăratele valori creștine. Directorul Fundaţiei Episcop Melchisedec este Aurelian Alexa.

Comunitatea Iosefinii lui Murialdo – Fundația Leonardo Murialdo, filiala Roman – Fundaţia a luat fiinţă în România în 1999, scopul acesteia fiind educarea şi formarea copiilor şi tinerilor, mai ales a celor defavorizaţi, expuşi riscului şi marginalizării sociale. Filiala din Roman este o structură modernă, dotată corespunzător, dispune de o bază de recreere şi socializare la cele mai înalte standarde, iar prezenţa personalului specializat şi angajat în diferitele activităţi, este garanţia calităţii şi performanţei serviciilor oferite. Activitățile desfășurate de Comunitatea Iosefinii lui Murialdo la Roman sunt diverse: Centrul de zi – after school (copii din clasele I – VII); promovarea voluntariatului; Oratoriu festiv și estiv; Curs de formare pentru animatori; Vara împreună; campusuri; ajutorarea persoanelor și familiilor sărace; discernământ vocațional; masă rotundă; cina săracului. Deviza Fundației Murialdo este: „Fă binele și fă-l bine!”.

Asociaţia Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare „Don Orione” – Centrul Rezidenţial de Recuperare în Alcoolism Emanuel Roman – Asociaţia Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare „Don Orione” este o organizaţie neguvernamentală care funcţionează în scopuri sociale, caritabile şi cultural-educative şi care oferă servicii de recuperare psiho-socială persoanelor dependente de alcool, sub patronajul ştiinţific al Şcolii Europene de Alcoologie şi Psihiatrie Ecologică din Italia. Primul Club (grup de suport) s-a înfiinţat la Roman în septembrie 2011. În noiembrie 2015 a avut loc demararea activităţii propriu-zise în cadrul Centrului Rezidenţial de Recuperare Emanuel. Serviciile de recuperare psiho-socială oferite în Centrul rezidenţial sunt: consiliere şi evaluare psihologică; comunităţi multifamiliale; educaţie pentru sănătate; terapie ocupaţională. În colaborare sau  în parteneriat cu diferite instituţii, ACAR Don Orione oferă şi programe de prevenire a propagării efectelor alcoolismului printr-o informare corectă adresată tuturor categoriilor de vârstă: copii, adolescenţi, tineri, adulţi, vârstnici şi o formare eficientă a persoanelor din comunitate care doresc să susţină direct (ca operator Club) sau indirect (prin referire de cazuri) acest program.

Mediul de afaceri

 Dedeman – Dedeman este afacerea de succes a doi antreprenori români care, începând cu 1992, au dezvoltat lanţul de retail cu materiale de construcţii şi pentru amenajări interioare, de tip Do-It-Yourself, destinat celor ce doresc să îşi construiască şi să-şi amenajeze căminul.

Este cea mai dinamica companie din domeniu. La opt ani de la deschiderea primului magazin a devenit lider naţional în retailul materialelor de construcţii şi al amenajărilor interioare, cu capital 100% românesc. Dacă în anul 1994, Dedeman avea 11 angajaţi, astăzi, la Dedeman, peste 9000 de angajaţi stau la dispoziţia clienţilor.     Pe lângă consiliere şi consultanţă, serviciile de logistică şi asistenţă transformă vizita la Dedeman într-o invitaţie de a reveni oricând într-un mediu prietenos, atent şi flexibil, dedicat planurilor celor întreprinzători.

Mega Fashion – Debutul firmei Mega Fashion a fost în anul 1999, dorindu-se a fi, la acel moment, o afacere de familie, cu scopul de a produce confecţii de damă pentru distribuţia în magazinul propriu – Magazinul Chic. Având suportul unei experienţe profesionale în domeniu, cu destul entuziasm şi cu multă seriozitate societatea avea să devină ulterior una din cele mai renumite în judeţ dar şi în ţară. Printr-o reţea de distribuţie bine structurată, firma Mega Fashion livrează produsele sale în majoritatea zonelor geografice ale ţării. Începând cu 2001, activitatea Companiei Mega Fashion s-a diversificat, o nouă activitate fiind producţia de mobilier din PAL, la comandă, mobilier disponibil în magazinul de prezentare – Mobconfort al firmei Mega Fashion. Totodată, Magazinul Casa Design oferă servicii complete de amenajări interioare și design pentru case, dar și pentru hoteluri, pensiuni și restaurante. Administratorii Companiei Mega Fashion sunt soţii Maria şi Toader Popa.

ROLL GRUP INVEST SRL – ROLL GRUP INVEST este o societate înfiinţată în anul 2007, care oferă soluţii complete şi concrete pentru acoperişuri. Societatea are ca profil de activitate comercializarea şi montarea de țiglă metalică pentru acoperișuri şi a sistemului pluvial aferent. ROLL GRUP INVEST este distribuitor acreditat al celor mai renumite branduri în domeniu: RUUKKI, Gerard, Decra, Creaton, Bramac, Novatik, Rufster. Din anul 2016 în portofoliul firmei se găsesc și produsele marca Velux. Anul acesta firma Roll Grup sărbătoreşte zece ani de activitate, ani în care, cu profesionalism, seriozitate şi garanţia unor lucrări durabile, a fost partener de încredere pentru mii de clienți. Managerul firmei ROLL GRUP INVEST este Răzvan Leonatu.

Mass-media

Teodora Rusu Baciu – Este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și Administrative în cadrul Universității Petre Andrei din Iași. A alocat o atenție sporită dezvoltării profesionale, participând la mai multe programe de pregătire în domenii de interes, precum cele de achiziții publice sau anticorupție, programe organizate de instituții recunoscute pe plan național și internațional: Freedom House, Institutul pentru Politici Publice, Centrul Român pentru Politici Europene, Funcky Citizens, etc. În mai 2015, a fost unul dintre cei zece jurnaliști care au câștigat o vizită de cinci zile la instituțiile europene de la Bruxelles, ca urmare a prestației din cadrul competiției Bursele europene: jurnaliști în dialog, program organizat de Freedom House România și Reprezentanța Comisiei Europene din România. Tot din anul 2015 a devenit coautor al portalului național justitiecurata.ro, proiect ce reunește jurnaliști de presă locală din mai multe județe ale țării. Un alt proiect de suflet început în acel an este emisiunea Acces Europa, care se difuzează în fiecare vineri la Televiziunea TopAll. Începutul anului 2016 a reprezentat și debutul ca antreprenor: a construit site-ul înRoman.ro și a creat o firmă care a trecut cu brio testul primului an de existență. În 2016 a primit cel mai mare premiu al programului Bursele europene: jurnaliști în dialog – o bursă de trei săptămâni la Bruxelles, cu acreditări la toate instituțiile europene. A trăit Brexit-ul în inima Uniunii Europene, a participat la primul Consiliu European de după Brexit. În decembrie 2016 a primit o mențiune la categoria Reportaj, anchetă, interviu în cadrul concursului Reporter și Blogger European, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene din România.

Televiziunea Roman24online – Televiziunea Roman24online este televiziunea care acţionează în mediul virtual, de peste doi ani şi jumătate. Acoperă live toate evenimentele importante din municipiu. Roman24online a realizat, în acest timp, peste 130 de transmisiuni în direct, de la cele sportive, cum sunt meciurile CSM Roman, până la evenimentele culturale din municipiu, concursurile desfăşurate pe scena Casei de Cultura din Roman sau conferinţele de presă susţinute la Primăria Roman, precum şi şedinţele de Consiliu Local, ajutând astfel romaşcanii aflaţi în ţară, dar şi în străinătate, să fie la curent cu principalele evenimente din municipiu.

Alexandru Mihai Nistor – Absolvent al Colegiului Național „Roman-Vodă”, a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, apoi a ales calea presei scrise, la Monitorul de Roman și Ziarul de Roman. După mai bine de zece ani în lumea presei scrise, a revenit în domeniul mass-media la fostul post de televiziune Rom TV. În prezent administrează postul de televiziune Roman TV și unicul post local de radio din zonă, Radio Roman FM. Crede că rolul presei nu trebuie să fie acela de a constata, ci de a provoca schimbări, de a prezenta exemple și de a lupta pentru corectarea problemelor din sistem. Îşi doreşte ca și peste zeci de ani să facă parte tot din presa locală, să locuiască tot în Roman și să fie mândru de oraș și de toți romașcanii.

Sport

Raluca Iuliana Agrigoroaei – S-a născut în 1983, în Bacău. În 1996 s-a înscris la Clubul Sportiv Bacău, secţia Handbal. În 2000 a plecat la Silcotub Zalău, unde a jucat timp de șapte ani, obţinând rezultate remarcabile: campioană naţională de junioare, triplă campioană naţională, vicecampioană naţională. Cel mai important rezultat din cariera sa de până acum este titlul de vicecampioană mondială din anul 2005, la Sankt Petersburg. În anul 2007 s-a transferat la Oltchim Râmnicu Vâlcea, unde a fost doi ani consecutiv campioană naţională şi a obţinut Cupa României. În anul 2011 s-a transferat la HCM Roman, unde a jucat de două ori finala Cupei României cu echipe de top: HCM Baia Mare şi CSM Bucureşti. Este componentă a lotului naţional, atât la junioare, cât şi la senioare.

Inginer Sorin Chiriac – Pe lângă aptitudinile manageriale dovedite la conducerea firmei Smirodava, Sorin Chiriac sprijină și alte proiecte în comunitatea romașcană: culturale (Pianul călător, alături de firma Sense), filantropice sau sportive. Din anul 2015, în curtea firmei Smirodava au fost construite trei terenuri de tenis acoperite cu prelată pe schelet metalic. Investiţia a fost de peste 1,4 milioane de lei, parţial fonduri europene, iar suprafaţa de joc este zgura. Până în prezent au fost organizate mai multe turnee din circuitul Federaţiei Române de Tenis de veterani şi juniori, participanţii apreciind calitatea şi facilităţile bazei sportive, precum şi buna organizare a turneelor asigurată de antrenorul Ioan Isciuc. Este cea mai modernă bază de tenis acoperită din Moldova, datorită acestui fapt, multe meciuri din turneele organizate în zona Moldovei şi care au avut de suferit din cauza condiţiilor meteo nefavorabile au fost mutate la Roman (inclusiv din turneul ITF –  International Tennis Federation – de 25.000 de dolari, de la Bacău). Astfel, la Roman au venit mulţi dintre jucătorii de top ai momentului: Marius Copil, (locul 1 în clasamentul FRT), Dragos Dima (locul 2), Alex Luncanu (locul 4). Anul acesta se vor amenaja încă două terenuri în aer liber şi un spaţiu nou pentru vestiare. După această nouă investiţie se va putea organiza la Roman orice fel de turneu ITF.

Bogdan Sava – S-a născut la Roman, în 1980. Este absolvent al Liceului Teoretic „Roman-Vodă”, promoţia 1999. A obţinut o licenţă în Ştiințe politice la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași şi un master în Politici publice la aceeaşi universitate. Are o mare pasiune, şahul. Este candidat de maestru în șah, legitimat la CSM Pașcani. Are un palmares impresionant, a obţinut importante premii la competiții județene, naționale şi internaționale: Festivalul Internațional de Șah Mihail Sadoveanu: 2002, 2003, 2004, 2007, Cupa Brașovului, 2008, Finala Campionatului Național de Seniori, Sărata Monteoru 2011, Cupa 1 Decembrie Vaslui 2011, 2015,  Cupa Unirii Piatra Neamț, 2011, Cupa de Toamnă Bacău, 2012 (șah fulger),  Turneul internaţional de şah XVI Bancpost, 2013, Cupa Sergentul Vaslui 2011, 2013, 2015, Finala Campionatelor Naționale de Seniori, Târgu Mureș, 2014, Cupa Orașului Piatra Neamț 2014, 2016, Cupa Pionul Adjud, 2015, 2016, Pionii Prieteniei, Vaslui, 2016, Trofeul Deliciosul de Vaslui,  2017, locul 1. Pe lângă pasiunea pentru sportul minţii, Bogdan Sava este preocupat de istorie, astronomie şi logică.

 

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • -Am făcut cunoscut orașul în revistele literare din țară și din S.U.A.-Lumea românească,N.Y.Magazin,Miorița,Pagini românești în N.Zeelandă,Așii Români-Germania, sub genericul„Poezii de la Roman”
    -Volumul de poezii „Arhiva visurilor”a primit „Premiul special al juriului” la Festivalul „Vrancea literară”.
    Mulțumesc, Roman!

  • DE FESTIVISME NU DUCEM LIPSA – AFARA-I VOSPIT GARDU INAUNTRU-I LEOPARDU

  • error: Content is protected !!