Prima paginăActualitate

[FOTO] Corpul B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă” şi-a redeschis porţile elevilor şi profesorilor

[FOTO] Corpul B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă” şi-a redeschis porţile elevilor şi profesorilor

Dimensiune text

 

corpb-romanvoda-redeschidere-03Clădirile-emblemă ale Romanului sunt readuse la viaţă. După alte bijuterii arhitecturale precum Vila Hogaş sau Casa Ioachim, cea care adăposteşte Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”, în această toamnă a venit rândul unui alt simbol al urbei să reintre în circuit. După ani de zile, la finalul săptămânii, clădirea corpului B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă” a fost redeschisă şi îi va primi pe elevi de luni, în noul an şcolar. Sâmbătă, 10 septembrie, ceremonia de inaugurare a reunit zeci de romaşcani, oficialităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai firmelor care s-au ocupat de consolidare şi restaurare, foşti şi actuali elevi şi profesori ai bătrânului liceul romaşcan.

Amfitrion al ceremoniei a fost chiar primarul Laurenţiu Leoreanu. După tăierea panglicii inaugurale, în holul principal al clădirii a avut loc obişnuita slujbă de sfinţire, oficiată de un grup de preoţi în frunte cu protopopul Dragoş Alexandru Munteanu. Primarul Leoreanu a prezentat date despre istoricul clădirii, construite în 1923, precum şi date legate de proiectul lucrărilor de consolidare şi reabilitare, a adresat mulţumiri tuturor celor implicaţi, după care i-a invitat să ia cuvântul pe reprezentanţii instituţiilor şi ai firmelor care au participat la lucrări. Apoi, cei prezenţi au fost invitaţi la un tur al noului obiectiv.

Clădire în pericol să fie demolată

Un lucru care abia cu acest prilej avea să fie cunoscut publicului a fost acela că, la un moment dat, clădirea corpului B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă” a fost în pericol să fie demolată.

„În spatele nostru, această clădire era fracturată. Era pericolul să se rupă în două, lucru care aproape începuse şi, atunci, unica soluţie ar fi fost demolarea ei. Au fost eforturi supraomeneşti. A fost o discuţie de acest gen pe care eu, la masa consultărilor, am respins-o din start. Am spus că vom salva această clădire, oricât ar costa. Este mai uşor să construieşti o clădire din nou decât să reabilitezi o clădire din anul 1923 şi care, timp de 40 de ani, a dăinuit aici fără nicio intervenţie de reparaţie capitală sau de consolidare. Ceea ce vedeţi dumneavoastră e doar partea frumoasă, lucrurile grele şi urâte de executat au fost sub această clădire, care s-au făcut mereu prin teste de laborator, teste în poligon experimental. Vă pot spune sincer, acum, că emoţiile au fost foarte mari, pentru că abia la al treilea test ne-a ieşit o soluţie de rezolvare. Primele două au fost negative. După primul test mai speram, dar după al doilea deja ni se cam sugrumase speranţa. A venit al treilea test, prin care s-a identificat o soluţie, neobişnuită, care nu există în reţeta de consolidare a unor clădiri, care s-a făcut pas cu pas, ceea ce a presupus şi întârzierea lucrărilor cu şase luni, dar care a adus, la sfârşit, un bun rezultat”, a afirmat primarul Laurenţiu Leoreanu.

„Vă mărturisesc că, în 2008, când am preluat lucrarea, partea din spate, unde era prăbuşit planşeul, a ridicat foarte multe probleme. Au fost voci care au dorit ca acest corp de clădire să fie demolat. Noi ne-am opus, la acel moment şi am reuşit să facem o intervenţie care, zic eu, a fost de bun augur. Lucrarea în sine a fost foarte delicată prin faptul că noi intervenisem deja pe o lucrare pe care cei care fuseseră înaintea noastră au avut o intervenţie extrem de agresivă. Imaginaţi-vă că acest corp de clădire a fost, pur şi simplu, tăiat în trei, de sus până jos, lucru care a presupus, în primul rând, măsuri de sprijinire. Vă asigur că, din punct de vedere al consolidării, nu vor fi probleme. Lucrarea este, zic eu, foarte bine executată şi, în acelaşi timp, foarte bine gândită”, a afirmat Eugen Borş, reprezentant al uneia dintre firmele executante, Conbas SRL Roman.

Lupta pentru salvarea clădirii

Directorul CNRV, profesor Mihaela Tanovici, a adresat mulţumiri tuturor celor care au colaborat pentru ducerea la bun sfârşit a lucrărilor, dând asigurări că elevii şi profesorii de la „Roman-Vodă” vor demonstra, prin rezultatele muncii lor, că merită tot efortul depus de „armata de oameni” pentru readucerea în circuit a corpului B al instituţiei.

„Acum câţiva ani reabilitam corpul A, iar astăzi suntem în această bijuterie arhitectonică, corpul B al CNRV. Toţi ne-am dorit să ajungem la acest moment în care lucrările se finalizează, dar puţini – şi recunosc că, de multe ori, şi eu am avut îndoieli – au fost cei care au crezut că vom ajunge aici. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi în acest proiect şi sper că noi, alături de ceea ce înseamnă această clădire foarte frumoasă, vom avea şi rezultate pe măsură, să demonstrăm în continuare că «Roman-Vodă» reprezintă un liceu etalon. Iar cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm că «Roman-Vodă» va fi ceea ce îşi doreşte tot romaşcanul, acel liceu de elită care face onoare învăţământului”, a afirmat directorul Mihaela Tanovici.

O nouă sală de sport pentru „Roman-Vodă”

În final, primarul Leoreanu a făcut o promisiune elevilor şi profesorilor de la „Roman-Vodă”, aceea a construirii unei noi săli de sport.

„Oriunde am merge în ţară, când vorbim despre Colegiul Naţional «Roman-Vodă», când vorbim de Roman, trebuie să vorbim cu demnitate, trebuie să vorbim cu mare respect, dar în spate având argumente puternice. Viaţa mea este în mare parte legată de acest liceu. Le urez succes colegilor mei, colectivului profesoral actual de la «Roman-Vodă», personalului didactic auxiliar şi nedidactic. Am făcut câteva promisiuni: corpul A reabilitat cu fonduri de la Banca Mondială, prin Ministerul Educaţiei – s-a realizat; Casa Hogaş, prin fonduri din bugetul local, reabilitată; corpul B, de asemenea reabilitat. Am să mai fac o promisiune pentru «Roman-Vodă»: o sală de sport, mă gândesc în perioada următoare să realizăm şi acest lucru. În aceste zile, gândesc o soluţie şi pentru acel program care a născut atâta vâlvă, şi pe bună dreptate, în ţară, în judeţ şi în Roman, cu programul «Școală după şcoală», vreau să îl ancorez foarte bine în legislaţie astfel încât soluţia pe care eu am să v-o dau să fiu convins că va fi legală, corectă, astfel încât s-o putem aplica. Dacă găsim soluţii şi la acest lucru, atunci, Doamne ajută!, cred că anul şcolar 2016-2017 va fi un an şcolar bun. Sănătate şi bucurie tuturor”, a mai afirmat primarul Leoreanu.

corpb-romanvoda-redeschidere-01

corpb-romanvoda-redeschidere-02

corpb-romanvoda-redeschidere-03

corpb-romanvoda-redeschidere-04

corpb-romanvoda-redeschidere-05

corpb-romanvoda-redeschidere-06

corpb-romanvoda-redeschidere-07

corpb-romanvoda-redeschidere-08

corpb-romanvoda-redeschidere-09

corpb-romanvoda-redeschidere-10

corpb-romanvoda-redeschidere-11

corpb-romanvoda-redeschidere-12

corpb-romanvoda-redeschidere-13

corpb-romanvoda-redeschidere-14

corpb-romanvoda-redeschidere-15

corpb-romanvoda-redeschidere-16

corpb-romanvoda-redeschidere-17

corpb-romanvoda-redeschidere-18

corpb-romanvoda-redeschidere-19

corpb-romanvoda-redeschidere-20

corpb-romanvoda-redeschidere-21

corpb-romanvoda-redeschidere-22

corpb-romanvoda-redeschidere-23

corpb-romanvoda-redeschidere-24

corpb-romanvoda-redeschidere-25

corpb-romanvoda-redeschidere-26

corpb-romanvoda-redeschidere-27

corpb-romanvoda-redeschidere-28

corpb-romanvoda-redeschidere-29

 

Scurt istoric al corpului B

Istoricul denumirii clădirii de la înfiinţare până în prezent: Şcoala Secundară „Maria Sturza şi Ecaterina Cantacuzino”, Liceul de Fete „Sturza-Cantacuzino”, Liceul „Sturza Cantacuzino”, Liceul Teoretic de Fete „Sturza Cantacuzino”, Liceul de Fete din Roman, Şcoala Medie de Fete nr. 2 Roman, Liceul Mixt Roman, Liceul nr. 2 Roman, Colegiul Naţional Roman Vodă -corp B.

Clădirea a fost construită între anii 1921 – 1923 de prinţesele Maria G. Sturza şi Ecaterina S. Cantacuzino (mamă şi fiică), pe fosta proprietate a fostului primar de Roman Alecu Morţun, pe strada Costache Morţun nr. 1, cu scopul de a înfiinţa un liceu de fete cu denumirea Fundaţia Maria Gh. Sturza şi Ecat. S. Cantacuzino. Tot atunci a fost definitivată şi clădirea situată în curtea instituţiei, locuinţă a directoarei, prima directoare fiind profesoara Camelia Mihail Balaban, pensionată în anul 1947. Dintr-un act datând din anul 1928, rezultă că imobilul a fost donat de Maria Sturza Ministerului Educaţiei Naţionale.

Dorinţa fondatoarelor era ca „această şcoală să contribuie la luminarea şi îndrumarea tinerelor generaţiuni de fete, formând bune românce şi mame de familie, cari pe lângă cunoştinţele didactice cerute de legile ţării, pentru asemenea şcoli, să înveţe şi industria casnică şi menajul indispensabil femeii”.

Pentru ca şcoala să nu-şi schimbe destinaţia, s-a decis înfiinţarea unei epitropii care să poarte numele de Epitropia Fondaţiunii Maria Gh. Sturza şi Ecaterina Cantacuzino şi care să fie compusă din cinci membri: un reprezentant din familia Sturza-Cantacuzino, episcopul de Roman, preşedintele Tribunalului de Roman şi doi cetăţeni din oraşul Roman.

La data de 22 octombrie 1923 s-au deschis cursurile acestei şcoli. Clasele erau dispuse, la parter, începând cu clasa I de liceu (astăzi echivalentă a clasei a V-a) în faţă lângă cancelarie, clasele mai mari fiind dispuse în partea din spate. La etaj erau dormitoarele internelor, iar bucătăria, cantina şi sala de mese erau probabil în clădirile ce au adăpostit ateliere, spre strada Mihai Eminescu. În timpul războiului, prin 1943-1944, în curtea laterală (fostul teren de sport, astăzi o biserică) şi în spatele clădirii (astăzi Clubul Sportiv) erau tranşee folosite de eleve şi profesori la exerciţiile de alarmare în caz de bombardament. În dreapta porţii de intrare se mai afla o clădire frumoasă ce adăpostea infirmeria până prin 1961, ulterior demolată, iar actuala clădire a Clubului Sportiv adăpostea, mult după război, noua cantină, la demisol, şi internatul cu sala de sport la etaj. Instituţia a funcţionat între 1923 şi 1947 sub titulatura Liceul de Fete Sturza Cantacuzino, cu o mică întrerupere în timpul refugiului din aprilie 1944 până în 15 ianuarie 1945.

CNRV roman voda coprB liceul de fete sturza arhiva

Liceul nr. 2 Roman se înfiinţează la 1 septembrie 1966 conform ordinului Ministerului Învăţământului nr. 600 din 2 iulie 1966, transmis de Sfatul Popular Regional Bacău. Liceul a început să funcţioneze cu 12 clase curs de zi şi 20 de clase curs seral. Clasele secţiei de zi îşi ţineau cursurile numai dimineaţa între 8 – 14, iar secţia serală dimineaţa între 8-12 şi seara între 17-21, după cum îşi aveau cursurile elevii muncitori în întreprinderi.

Primele lucrări de consolidare

În 1962, planşeele din lemn ale clădirii se înlocuiesc cu planşee din beton armat, de 12 centimetri grosime, cu grinzi din beton armat rezemate pe pereţii structurali. Calitatea lucrărilor executate atunci a lăsat de dorit, sprijinirea în unele locuri făcându-se pe doar câţiva centimetri.

În 1992, în urma degradărilor suferite de construcţie ca urmare a cutremurelor din 1986 şi 1990, se întocmeşte un prim proiect de consolidare de către SC Edilproiect SA Piatra Neamţ. Degradările semnalate cu această ocazie sunt fisuri în pereţii structurali, cu deschiderea de 3-4 milimetri şi în arcadele ferestrelor, cu deschideri de circa un centimetru. În acelaşi an s-au efectuat lucrări de consolidare a fundaţiilor şi elevaţiilor şi s-au cămăşuit cu plasă sudată o mică parte din pereţi (la exterior, la faţada secundară, spate).

În 1996, SC Casse SNC Piatra Neamţ realizează un nou proiect, prin care se prevede subzidirea fundaţiilor şi consolidări ale pereţilor în zonele cu fisuri prin cămăşuiri armate cu plase sudate, proiect care nu a fost aplicat.

În 1997, SC Tehnoproiect SRL Piatra Neamţ întocmeşte un nou proiect de consolidare a structurii. Proiectul a fost executat parţial, în perioada 1996 – 2000, aripa dreaptă fiind terminată şi dată în exploatare. S-a produs un accident tehnic şi lucrările au fost stopate în anul 2000. Ca urmare a unei expertize tehnice întocmite în 2004 de către doctor inginer Adrian Mihalache, s-a decis că lucrările de consolidare trebuie reproiectate astfel încât să refacă capacitatea portantă a acestor elemente afectate de intervenţiile anterioare.

În 2007, imobilul este reexpertizat în conformitate cu legislaţia şi reglementările tehnice apărute între timp. A fost elaborat un proiect tehnic şi lucrările au început în 2007. În perioada următoare au fost  finalizate următoarele lucrări de consolidare: tronsonul 1 a fost finalizat, în afara stâlpilor de rost cu tronsonul 2 şi a suprabetonărilor la planşeele de pe culoare; tronsonul 2 a fost finalizat, în afara stâlpilor de rost cu tronsoanele 1 şi 3 şi a suprabetonărilor la planşeele de pe culoare; la tronsonul 3 au fost executate doar lucrările de consolidare a fundaţiilor.

Proiectul final

În 2012, clădirea a fost reexpertizată şi s-a întocmit un nou proiect tehnic, cu unele modificări pe partea de consolidare şi completarea lui cu partea de arhitectură şi instalaţii.

Municipiul Roman a depus, în perioada 2013-2014 eforturi pentru a obţine finanţare pentru reabilitarea integrală a corpului B al CNRV. În 2014 s-a obţinut această finanţare şi, până în 2016, Primăria Roman a implementat proiectul: „Reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea Colegiului Naţional Roman – Vodă – Corp B, în vederea îmbunătăţirii calităţii  infrastructurii educaţionale”, derulat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 3 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.4 – „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”. Lucrările la acest proiect s-au demarat în noiembrie 2014, trebuind a se executa un volum mare de lucrări, unele dintre acestea fiind şi de o complexitate ridicată.

Astfel au trebuit consolidate sau finalizate consolidările pe laturile: nordică (învecinată cu LPS şi Spitalul Municipal) şi centrală ale clădirii, refacerea acoperişului (şarpantă şi învelitoare) pe toată clădirea, înlocuirea completă a tâmplăriei, atât exterioare, cât şi interioare, refacerea tuturor instalaţiilor, înlocuirea încălzirii cu sobe cu gaze naturale cu încălzire centralizată, precum şi tot ce ţine de refacerea arhitecturii (tencuieli, zugrăveli, pardoseli, etc).

Cât au costat lucrările

Costurile totale ale reabilitării, modernizării și dezvoltării Colegiului Național „Roman-Vodă” corp B se ridică la valoarea de 6.014.976,22 de lei.

Această sumă totală reprezintă două tipuri mari de cheltuieli. În perioada 2008 – 2014, pentru lucrări de consolidare (înainte de obținerea finanțării nerambursabile), s-au efectuat cheltuieli de 634.983,81 lei. În perioada 2014-2016 de implementare a proiectului s-au efectuat cheltuieli (după obținerea finanțării nerambursabile) de 5.379.992,41 lei, din care: cheltuieli eligibile 2.071.646,12 lei (plăți efectuate astfel: Finanțare Fonduri FEDR plus Bugetul de stat – 98% – 2.030.213,20 lei, co-finanțare Municipiul Roman – 2% –  41.432,92 lei), cheltuieli neeligibile, plătite din bugetul local – 3.308.346,29 lei.

Problemele apărute în perioada de implementare a proiectului

Din start, autorităţile locale romaşcane ştiau că va fi dificil să se poată îndeplini termenul de finalizare, 14 decembrie 2015, impus de contractul de finanţare. Lucrările au decurs într-un ritm corespunzător, ţinând cont şi de perioada de iarnă, până la finalul lunii martie 2015. Atunci, ca urmare a decopertării complete a tencuielilor şi a săpăturilor la fundaţii în zona accesului principal (mijlocul laturii centrale), s-au constatat fisuri mai profunde în structura de rezistenţă decât cele evidenţiate în expertiza tehnică care a stat la baza elaborării proiectului tehnic cât şi o umezire excesivă a terenului de fundare.

Studiul geotehnic de detaliu efectuat în aprilie 2015 a evidenţiat că în curtea interioară, în zona scărilor central, cât şi pe latura învecinată cu terenul de sport al LPS, terenul de fundare şi-a pierdut capacitatea portantă. La două dintre foraje, indicele de consistenţă a solului găsit era de 0,38 – 0,40 (practic, o mlaştină), faţă de un normal în zona lui de 0,95. Acest lucru s-a produs ca urmare a unor pierderi din reţeaua de apă situată în curtea interioară a liceului care nu au putut fi constatate pe de o parte datorită structurii macroporice a solului ce a absorbit apa până la completa lui saturare şi a faptului că întreaga curte era betonată mascând umezirea excesivă a terenului. Pe un teren cu indice sub 0,5 este interzisă fundarea directă şi au trebuit sistate lucrările de consolidare pentru a găsi soluţii de eliminare a umezelii excesive şi îmbunătăţirea capacităţii portante a solului.

corpB CNRV RomanVoda 2015

„Este de precizat că pentru astfel de situaţii nu există soluţii general valabile. Pentru stabilirea soluţiei de consolidare a terenului de fundare într-un poligon experimental, similar terenului care trebuie consolidat, se cercetează metoda şi dozajul materialelor ce urmează a fi folosite. Această stabilire a tehnologiei de lucru consumă foarte mult timp, iar ulterior lucrările propriu-zise sunt şi ele destul de greoaie şi costisitoare. Municipiul Roman s-a confruntat cu o situaţie similară la consolidarea blocului 17 din bulevardul Roman Muşat, cercetările în poligonul experimental fiind coordonate de un colectiv de la Universitatea de Construcţii Bucureşti, durând atunci aproape doi ani”, a afirmat primarul Leoreanu.

După două încercări nereuşite, în septembrie 2015, un colectiv condus de profesor universitar doctor inginer Vasile Grecu a dat soluţia tehnologică pentru consolidarea terenului de fundare de la corpul B prin metoda electrosilicatizării, stabilindu-se dozajul şi timpii de injectare. Din cauza situaţiei apărute la fundaţiile adiacente curţii interioare, lucrările au fost practic întârziate cu şase luni, fără a se ţine cont şi de lucrările de consolidare suplimentare apărute din cauza pierderii capacităţii portante a terenului de fundare. În aceste condiţii, durata de implementare a fost prelungită, la solicitarea Primăriei Roman, cu 17 zile, până la 31 decembrie 2015, maximul prevăzut în acel moment de clauzele juridice ale POR.

Această prelungire nu a fost suficientă pentru a finaliza lucrările. Umiditatea excesivă, scăderea capacităţii portante în zona tronsoanelor 2 şi 3, fracturile suplimentare ale zidăriei portante la aceste tronsoane, degradările aticului (mai numeroase decât cele constatate la data elaborării expertizei tehnice), necesitatea refacerii studiului geotehnic în zonele afectate, întocmirea unei expertize tehnice, precum şi a unui proiect pentru consolidarea terenului de fundare au condus la un volum mare de lucrări pe care le-a presupus înlăturarea neconformităţilor la terenul de fundare, precum şi la remedierile suplimentare ale structurii clădirii şi a aticului, volum suplimentar de lucrări care depăşeşte ceea ce se putea realiza în cele 17 zile de prelungire a duratei de implementare.

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a permis decalarea termenului de implementare a proiectului până pe 30 iunie 2016. Chiar şi-aşa, timpul acordat s-a dovedit imposibil de a fi respectat, stabilitatea clădirii fiind grav afectată de pierderea capacităţii portante a terenului de fundare. În zona casei scărilor (axul central al clădirii), soluţia iniţială de consolidare a fost complet schimbată. Totodată, ca măsură suplimentară de punere în siguranţă a clădirii, s-a dispus de către expertul tehnic şi de către proiectant realizarea în dreptul fiecărui stâlp vertical a câte unui bloc de fundare la cota inferioară a fundaţiilor existente. Aceste subturnări din beton simplu cu dimensiunea de 1,0×1,0x1,8 metri au întârziat şi ele continuarea lucrărilor asumate prin contractul iniţial de către executanţi.

De-abia în luna aprilie 2016 lucrările de arhitectură şi instalaţii s-au putut desfăşura pe întregul front al clădirii. Cu toate eforturile depuse nu s-au putut recupera întârzierile cauzate de lucrările de consolidare şi eliminare a umezelii din terenul de fundare, precum şi de extinderea lucrărilor de consolidare a structurii clădirii şi a aticului. Și vremea excesiv de umedă din lunile mai – iunie a fost un impediment major. Lucrările de arhitectură din proiect au presupus un mare număr de operaţiuni umede: turnări de şape, tencuieli etc. Trecerea la faza următoare presupune uscarea acestora, lucru ce s-a petrecut foarte greu în condiţiile ploilor neobişnuit de abundente care s-au înregistrat în acea perioadă.

În luna iunie, în urma analizelor făcute de aparatul tehnic al Primăriei Roman şi de principalii constructori, s-a constatat că finalizarea completă a execuţiei poate fi făcută până la 1 septembrie 2016. În luna iunie 2016, Municipiul Roman a făcut o solicitare de prelungire a duratei de finalizare a proiectului (pentru perioada 01 iulie – 30 septembrie), justificând necesitatea acesteia pentru finalizarea lucrărilor. În urma acestei solicitări, la 30 iunie 2016 s-a semnat Actul adiţional de prelungire nr.3 MDRAP – AMPOR stabilind că data de finalizare a Proiectului să fie 30.06.2016.

În perioada iulie – august 2016 s-au depus eforturi deosebite de executare a lucrărilor, astfel încât constructorii au înştiinţat beneficiarul, Municipiul Roman, că la data de 22 august au finalizat Contractele de execuţie şi în luna septembrie se desfăşoară Recepţia la terminarea lucrărilor pentru întreg obiectivul, Colegiul Naţional „Roman-Vodă” – Corp B.

Termenul de finalizare de 30 septembrie înseamnă de fapt încheierea tuturor formalităţilor de Finalizare a proiectului (efectuarea publicităţii finale – anunţuri, plăci, efectuarea unui audit extern al proiectului, Raportul Final al Beneficiarului, Municipiul Roman către Finanţator AMPOR, vizite ale ADR-NE de constatare).

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0