[FOTO] Cele mai gustoase mâncăruri tradiţionale, premiate la festivalul Picnic cu Scofeturi Moldoveneşti

[FOTO] Cele mai gustoase mâncăruri tradiţionale, premiate la festivalul Picnic cu Scofeturi Moldoveneşti

 

picnic cu scofeturi moldovenesti 08Nemţenii s-au bucurat în acest sfârşit de săptămână, 27 – 28 august, în Parcul Tineretului şi Curtea Domnească din Piatra Neamţ, de festivalul Picnic cu Scofeturi Moldoveneşti, dedicat identificării, promovării şi cunoaşterii tradiţiilor culinare specifice Regiunii Nord-Est, dar şi promovării producătorilor locali, atât în domeniul bucatelor, cât şi în cel al artizanatului. Acest eveniment este o iniţiativă a Centrului Europe Direct Nord-Est şi a fost organizat cu sprijinul  Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR Nord-Est), împreună cu Consiliul Judeţean Neamţ, Primăria Municipiului Piatra Neamţ, Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, Asociaţia Valea Ozanei, Forumul Montan Neamţ şi ANTREC România.

Spectacolele din prima zi au debutat în Parcul Tineretului, cu ansamblul folcloric Floricică de la Munte, din cadrul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, menit să dea tonul şi să încălzească atmosfera în introducerea concursul gastronomic „Heritage Flavours Day”. Întrecerea într-ale gătitului a fost jurizată de Ramon Chicireanu, concurent la Master Chef, promotor în campania de marketing Lidl, precum şi de chef Liviu Morărescu, Manager Complex Hotelier Mariko Inn. Concursul s-a derulat timp de trei ore, în piaţeta de la Curtea Domnească. În competiţie s-au înscris douăzeci de concurenţi, la cele două categorii, respectiv preparate şi produse, atât bucătari profesionişti, cât şi amatori. Premiile puse în joc au fost adjudecate de către şapte participanţi, cei care s-au prezentat cu cele mai gustoase şi aspectuoase preparate, după reţete tradiţionale moldoveneşti, dar şi reinterpretări ale acestora.

Marele Premiu de 2.600 lei a fost câştigat de pensiunea Bia Papadia, reprezentată în concurs de Nathalie Alistar, cu o reţetă tradiţională reinterpretată, de hribi cu smântână.

Sărbătoarea din centrul Piatra Neamţului a durat o zi întreagă în Parcul Tineretului şi la Curtea Domnească. Încă de dimineaţă, în Parcul Tineretului au fost prezenţi producători şi artizani din regiune – Neamţ, Iaşi, Botoşani şi zona Bucovinei. Târgul s-a desfăşurat sâmbătă şi duminică, cuprinzând exponate de artizanat şi bucate din cele mai diverse (produse din carne, brânzeturi, dulceţuri, conserve, miere, dulciuri hand made),  oferind de asemenea organizaţiilor non-profit şi de tineret ocazia de a se promova.

Concertele de muzică folk au început de după-amiaza în Parcul Tineretului, cu recitalul tânărului Flaviu Ciubotaru, în parteneriat cu evenimentul Filmul de Piatra. Prima seară de festival a prilejuit prezenţa la Piatra Neamţ a două mari nume ale folkului românesc, Nicu Alifantis şi Ducu Bertzi, care au strâns la un loc peste 2.000 de fani la Curtea Domnească, veniţi pregătiţi, cu versurile învăţate, astfel că Piatra Neamţul a cântat într-un glas până la căderea nopţii.  Cunoscutul folkist Walter Ghicolescu, artistul matematician, a oferit un spectacol de excepţie în deschiderea programului de pe scena Curţii Domneşti, cu un recital presărat cu jocuri de cuvinte poetice.

Festivalul a continuat cu o zi de duminică dedicată folclorului din zona Moldovei. Portul popular a fost sărbătorit printr-o paradă a iilor, în Parcul Tineretului. Elevii de la Școala Populară de Arte, din cadrul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, au deschis programul de dansuri şi muzică moldovenească, urmaţi de ansamblurile folclorice Dor Vânătorean, al Comunei Vânători-Neamţ, şi Izvoarele Borcutului, din Borca, Neamţ.

„Interesul deosebit de crescut, manifestat de producătorii şi pensiunile din Regiunea Nord-Est de a participa la acest gen de evenimente, îi determină pe organizatori, ca la ediţia următoare să identifice o locaţie nouă, care să ofere o suprafaţă de expunere mult mai mare standurilor, condiţii mai bune pentru gătit în aer liber şi demonstraţii de cooking live. Conceptul de eveniment va cuprinde în continuare concursul gastronomic, prin care dorim să îi determinăm pe cei mai buni bucătari amatori sau profesionişti să aducă la lumină şi să facă cunoscute reţete deosebite din zona Moldovei. Prima ediţie a festivalului-concurs Picnic cu Scofeturi Moldoveneşti a fost o sărbătoare a tradiţiilor locale, a portului popular şi a bucatelor de la ospăţurile şi din cămările moldoveneşti; a oferit oportunitatea gospodinelor şi bucătarilor noştri să îşi etaleze măiestria într-ale gătitului şi, desigur, a adus un omagiu folkului românesc prin prezenţa la Piatra Neamţ a unor reprezentanţi de seamă ai acestui gen muzical, întotdeauna drag publicului, peste generaţii”, precizează un comunicat al ADR Nord-Est.

picnic cu scofeturi moldovenesti 01

picnic cu scofeturi moldovenesti 02

picnic cu scofeturi moldovenesti 03

picnic cu scofeturi moldovenesti 04

picnic cu scofeturi moldovenesti 05

picnic cu scofeturi moldovenesti 06

picnic cu scofeturi moldovenesti 07

picnic cu scofeturi moldovenesti 08

picnic cu scofeturi moldovenesti 09

picnic cu scofeturi moldovenesti 10

picnic cu scofeturi moldovenesti 11

picnic cu scofeturi moldovenesti 12

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0