Fostul şef al RAR Neamţ, condamnat definitiv

Dimensiune text

 Curtea de Apel Bacău de decis condamnarea lui Sorin Gherghel, şeful Reprezentanţei Registrului Auto Român (RAR) Neamţ, la pedeapsa de doi ani închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de patru ani, pentru săvîrşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

 

Alături de el, Ciprian-Ionuţ Manea, asociat şi administrator la SC Rul Com SRL, a fost condamnat la doi ani închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de patru ani, pentru săvîrşirea următoarelor infracţiuni: evaziune fiscală, în legătură directă cu infracţiunile de corupţie şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

În acelaşi dosar, judecat la sfîrştul lunii mai, Constantin-Valentin Ghilea, director la Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Neamţ (DJAOV), a fost condamnat la pedeapsa de doi ani închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de patru ani, pentru săvîrşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial. De asemenea, Gheorghe Surdu, şef compartiment echipe mobile, Mitică Preutu, controlor vamal, şi Vasile Casămîndră, inspector vamal, au fost condamnaţi la pedepse de cîte un an închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de trei ani, pentru săvîrşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în cursul anului 2008, Ciprian Ionuţ Manea, în calitate de persoană fizică, dar şi de asociat şi administrator la SC Rulcom SRL, a achiziţionat ilegal, de la diverşi furnizori persoane fizice, cantitatea totală de zece tone motorină şi alte tipuri de produse petroliere, pe care a depozitat-o în interiorul imobilului său, în recipiente improprii depozitării unor astfel de substanţe periculoase. În acest mod, autorităţile fiscale (DJAOV Neamţ) au fost în imposibilitatea de a lua la cunostinţă despre existenţa produselor respective, acestea fiind mărfuri impozabile (purtătoare de accize şi TVA). Ulterior, inculpatul a vîndut produsele petroliere la preţuri superioare celor de achiziţie. Potrivit procurorilor, pentru a evita un control al autorităţilor fiscale, ce ar fi avut drept consecinţă aplicarea unor sancţiuni contravenţionale şi confiscarea produselor, Manea i-a solicitat lui Sorin Gherghel să îl determine pe Constantin Valentin Ghilea, directorul executiv al DJAOV Neamţ, să stopeze orice demers legal în vederea controlării activităţii sale ilicite în domeniul traficului cu produse petroliere. La data de 6 noiembrie 2008, Ghilea le-a ordonat subordonaţilor săi, lucrătorii vamali Surdu, Preutu şi Casămîndră, să se retragă fără a efectua controlul la imobilul în care locuia Manea, nu a luat măsuri faţă de această situaţie şi a aprobat raportul de misiune al lucrătorilor vamali în care nu se face nici un fel de menţiune cu privire la traficul cu produse petroliere. În plus, nu a întreprins nici un demers pentru urmărirea cazului.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • gherghel 8 ani

    gherghel mai e sef la RAR?A primit aceeasi condamnare ca si parsivul de taica_su.poate vor sta la „mititica „impreuna,mai ales ca „PAPA”a pierdut si alegerile,ba mai mult a fost alungat si huiduit de cetateni si au aruncat in el cu pietre si doze goale de bere(fara nicio exagerare,am fost de fata) . Nu a avut curajul sa ramana nici consilier a trimis raspuns ca renunta la aceasta pozitie.LASUL.Mergeti in Fuarei si Budesti si stati de vorba cu oamenii sa auziti ce n-ati mai auzit. Puscariasii nu au ce cauta printre oameni.