Prima paginăActualitateRural

Fostul primar de la Dulceşti va munci în folosul comunității

Dimensiune text

Constantin Foltea, fost primar al comunei Dulceşti, actual consilier local, a fost condamnat, pentru abuz în serviciu în formă continuată, la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare. El va face 100 de zile de muncă în folosul comunităţii. Fostul primar este inculpat într-un alt dosar în care este acuzat de înşelăciune, împreună cu un cumătru şi cu fostul viceprimar. 

Constantin Foltea, fost primar al comunei Dulceşti şi actual consilier local, a fost condamnat, pentru abuz în serviciu în formă continuată, la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare. Opt ani a ţinut frâiele administraţiei locale din comuna Dulceşti, dar va presta muncă în folosul comunităţii la aceeaşi instituţie în care a fost şef.

Constantin Foltea a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, ca urmare a unor fapte pe care le-a săvârşit în perioada august 2006 – noiembrie 2007. Primarul Foltea a eliberat un titlu de proprietate pentru o suprafaţă de 708 metri pătraţi de teren unui moştenitor, chiar dacă acel teren era parte a unei moşteniri ce trebuia împărţită la trei moştenitori. Ulterior, moştenitorul care a primit titlul de proprietate a solicitat Primăriei Dulceşti un schimb de terenuri şi a intrat în posesia unui teren într-o nouă locaţie, iar parcela ce făcea obiectul moştenirii – şi care se afla lângă fostul CAP al comunei – a intrat în patrimoniul comunei Dulceşti. Cel care a aprobat acest schimb de terenuri a fost Constantin Foltea, în calitate de primar şi şef al Comisiei locale de fond funciar.

După schimbul de terenuri, prin hotărâre de Consiliu Local, cei 708 metri pătraţi de lângă fostul CAP au fost vânduţi către SC Foltea SRL, societate comercială care era administrată de soţia primarului, Valentina Foltea. Menţionăm că expunerea de motive a proiectului de hotărâre a fost semnată de primarul Foltea, care argumenta de ce legislativul local de la Dulceşti trebuie să aprobe tranzacţia către firma soţiei lui.

Cazul a ajuns pe mână anchetatorilor după ce doi moştenitori au vrut să facă dezbaterea moştenirii şi au constatat că o parte a acesteia fusese deja înstrăinată.

Cazul a fost judecat de magistraţii romaşcani, care au stabilit pedeapsa pentru faptele de corupţie ale primarului, iar Curtea de Apel Bacău a confirmat sentinţa dată de prima instanţă.

Actualul primar al comunei a primit hotărârea judecătorească şi trebuie să o pună în aplicare. „Am primit documentul de la Curtea de Apel. Nu ştiu cum să procedez, fiindcă nu m-am mai întâlnit cu aşa ceva. Voi contacta Serviciul de Probaţiune Neamţ, să vedem  ce activităţi poate face domnul Foltea în cadrul Primăriei”, a spus primarul Mihai Michiu. Edilul s-a gândit că fostul primar ar putea curăţa şanturile, sau alte terenuri ale comunei, cu utilajele pe care le deţine. Nu exclude să se sfătuiască cu Foltea, înainte de a-l pune la treabă, „ca să nu-şi bată joc de om, chiar dacă a fost condamnat”.

Condamnarea lui Constantin Foltea ridică o altă problemă pentru administraţia locală: rămâne sau nu în funcţia de consilier local? Reprezentanţii Primăriei nu au, deocamdată, răspuns la această întrebare şi au cerut sfaturi de la Prefectura Neamţ.

Reprezentanţii Prefecturii i-au recomandat primarului Michiu să iniţieze un proiect de hotărâre privind încetarea de drept a mandatului de consilier al lui Constantin Foltea, iar consilierii locali să decidă. Lipsa unui răspuns tranşant îşi are cauza în legislaţia ambiguă, care lasă loc de interpretări.

Co-preşedintele PNL Neamţ şi fost preşedinte interimar al PDL Neamţ, Alexandru Drăgan, va pune în discuţie situaţia lui Constantin Foltea. „El susţinea sus şi tare că este corect, dar instanţa a hotărât altceva. În cazul în care nu-şi depune demisia, va fi exclus. Situaţia domnului Foltea va fi hotărâtă în cadrul Comisiei de Etică şi se va lua o hotărâre în cadrul birourilor reunite ale PDL şi PNL. Cel mai probabil va fi exclus din partid, fiindcă aceasta este politica noastră: să respectăm hotărârile judecătoreşti”, a afirmat Alexandru Drăgan, co-preşedinte al PNL Neamţ.

Presiuni asupra angajaţilor din Primărie pentru a falsifica documente

Problemele cu legea ale lui Constantin Foltea nu s-au încheiat, însă, odată cu această condamnare. El este judecat, împreună cu fostul viceprimar al comunei Dulceşti şi cu un alt inculpat, pentru un alt abuz în serviciu. Cazul a ajuns în instanţă, prima dată, în 2013. Judecătoria Roman i-a condamnat pe cei trei la închisoare cu suspendare, dar Curtea de Apel a desfiinţat sentinţa şi a trimis dosarul spre rejudecare.

Acest dosar, care se judecă la Judecătoria Roman, a pornit de la o plângere penală făcută de un bărbat din Dulceşti, în noiembrie 2011. Plângerea a fost făcută, iniţial, împotriva lui Mihai Ghimici, cumătrul primarului Foltea. Bărbatul era acuzat că, în 2002, în calitate de administrator al Azolvin Dulceşti SRL, a vândut două construcţii către societatea 1 Decembrie Roşiori SA. Ulterior, cele două construcţii au intrat în patrimoniul unei persoane fizice, cumpărătorul aducându-le ca aport social la înfiinţarea Norocea Prod Com SRL. În septembrie 2011, la un birou notarial din Roman, s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care Mihai Ghimici, în calitatea de administrator al Azolvin Dulceşti, vindea aceleaşi două construcţii către Tecno Wood SRL.

„Pentru a vinde a doua oară cele două clădiri, învinuitul Ghimici Mihai s-a înţeles cu primarul comunei Dulceşti, învinuitul Foltea Constantin, să modifice registrele agricole şi evidenţele fiscale ale societăţilor Azolvin Dulceşti şi Norocea Prod Com SRL şi să înscrie prima societate ca fiind proprietara imobilelor începând din anul 2008”, susţin procurorii.

Primarul Foltea ar fi fost de acord cu ideea cumătrului său, Mihai Ghimici, şi ar fi chemat două angajate din Primărie să facă modificările cerute. Femeile au refuzat să dea curs solicitării, pentru că lipseau documente justificative. După doi ani de la acest episod, în februarie 2011, Mihai Ghimici face o nouă solicitare către Primăria Dulceşti şi aduce o factură ştorno parţială, nesemnată de reprezentantul Norocea Prod Com SRL, ca o dovadă că Azolvin SA nu a vândut niciodată cele două imobile. Aceleaşi angajate au refuzat din nou să modifice registrele primăriei. Din această cauză, Constantin Foltea l-a rugat pe viceprimarul Vasile Roman să efectueze modificările dorite. Mai exact, să deschidă o poziţie de rol într-un registru agricol deja închis. „Raportat la noua situaţie juridică creată prin menţiunile efectuate de viceprimar, dar şi la insistenţele şi ameninţările primarului, cele două angajate s-au simţit constrânse moral şi, fiindu-le frică să nu fie concediate abuziv, au modificat registrele agricole şi evidenţele fiscale astfel încât să nu existe mai mulţi proprietari înregistraţi pentru aceleaşi imobile”, susţin anchetatorii. După ce documentele din Primăria Dulceşti au fost modificate, Ghimici a vândut clădirile către Tecno Wood SRL contra sumei de 5.000 de lei. Pentru perfectarea contractului de vânzare-cumpărare, Mihai Ghimici a prezentat notarului certificate fiscale şi adeverinţe, semnate de primarul Foltea, din care reieşea că Azolvin este proprietarul construcţiilor

Angajaţii din Primăria Dulceşti se feresc să vorbească despre acest subiect, dar actualul primar cunoaşte situaţia. „Pentru persoanele implicate a fost o experienţă traumatizantă şi, în acelaşi timp, o lecţie pe care nu o vor uita. Eu le-am hotărât tuturor, încă de la începutul mandatului, să mă atenţioneze dacă greşesc cu ceva şi să nu dea curs solicitărilor care nu sunt în concordanţă cu prevederile legale. Eu cred că angajaţii nu au nicio vină pentru ceea ce s-a întâmplat. Dacă îi spui unui subaltern să facă ceva, el face, fiindcă se teme să nu-şi piardă locul de muncă. Chiar dacă salariile sunt mici, oamenii se gândesc că e mai rău să nu aibă unde munci. Eu sunt convins că nu se va mai întâmpla aşa ceva la Primăria Dulceşti”, este de părere primarul Mihai Michiu.

Cei trei inculpaţi nu au putut fi contactaţi pentru a oferi un punct de vedere. Fostul viceprimar, Vasile Roman, a spus anchetatorilor că a făcut înscrierea în registrele agricole la insistenţele primarului Foltea, care i-ar fi spus că agentul agricol nu este la serviciu şi nu are cine să-l înlocuiască. Mihai Ghimici, administratorul Azolvin, s-a apărat zicând că primul cumpărător nu a plătit decât o parte din preţul convenit şi că a crezut că un cumpărărtor devine proprietar doar atunci când achită în totalitate contravaloarea bunului achiziţionat. Iar fostul primar Foltea a spus că nu ştia că Azolvin nu este proprietare al celor două construcţii.

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Sa nu mai avem politicieni corupti, premier plagiator, primari hoti, traseisti politici cu interese personale, guverne obeze , neputinta, saracie , copii „orfani ” cu parinti capsunari, abandon scolar, incultura, bolnavi fara medicamente, promisiuni electorale in lupta pt ciolan.
    sa plece toti, vrem alegeri curate domnule primar Michiu ,iar saracul Foltea a facut si el ceva in Dulcesti scoala ,primaria iar daca ramanea primar termina si gradinita 🙂 🙂 pam pam !

  • Sa nu mai avem politicieni corupti, premier plagiator, primari hoti, traseisti politici cu interese personale, guverne obeze , neputinta, saracie , copii „orfani ” cu parinti capsunari, abandon scolar, incultura, bolnavi fara medicamente, promisiuni electorale in lupta pt ciolan.
    sa plece toti, vrem alegeri curate!!!!!!!!!!!!