Foştii angajați ai Fontax s-au întâlnit pentru a 30-a oară

Dimensiune text

Foştii salariaţi care au lucrat la Fontax s-au întâlnit pentru a comemora colegii care au trecut la cele veşnice.

fontax 02Luni, 20 iulie, Cimitirul Eternitatea din Roman a fost locul de întâlnire pentru foştii angajaţi ai Fontax, care şi-au făcut un obicei din a comemora, de sărbătoarea Sfântului Ilie, colegii care au trecut la cele veşnice. Anul acesta, întâlnirea a ajuns la a 30-a ediţie. Ioan Pagu, fost maistru şi lider de sindicat la societatea romaşcană, care anul viitor va împlini respectabila vârstă de 80 de ani, a organizat, anul acesta, pentru ultima oară, această revedere, şi i-a predat ştafeta unui fost coleg, mai tânăr, în vârstă de 55 de ani- Costică Capu.

„Obişnuim ca pe 20 iulie să ne întâlnim, colectivul care am lucrat la Fontax, cei care mai suntem în viaţă, să comemorăm colegii care au trecut la cele veşnice. Cu această ocazie, ne adunăm la morminte şi aprindem câte o lumânare. Sperăm ca, atât cât mă va ţine Dumnezeu pe pământ, să pot duce mai departe tradiţia organizării acestei revederi. Tot astăzi l-am premiat cel mai în vârstă fost muncitor de la Fontax care mai trăieşte, pe Gheorghe Joimir, în vârstă de 81 de ani”, a afirmat Costică Capu.

În jur de 55 de foşti muncitori au participat la revederea din Cimitirul Eternitatea, începând cu ora 8.30. Mai întâi, preotul Valentin Băltoi, parohul bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, a făcut o scurtă slujbă de pomenire, la mormântul unui fost salariat. „Le mulţumesc colegilor că, timp 30 de ani, cât m-am ocupat de revedere, au fost alături de mine şi au fost prezenţi la întâlniri. I-am rugat să procedeze la fel, şi de acum înainte, cât îi va mai ţine Dumnezeu. Am predat ştafeta domnului Costică, fiindcă el este mult mai tânăr şi se poate ocupa mai bine, în continuare, de a organiza acest eveniment, împreună cu domnul inginer Lică Zaharia. Le-am spus tuturor că nu am avut sarcină de partid, cum era atunci, ca să organizez întâlnirile acestea, ci am făcut-o din proprie iniţiativă. Dumnezeu mi-a dat în gând să mă ocup de acest lucru, dorinţa de a ne reîntâlni cu cei care ne-au învăţat meserie şi cu cei pe care i-am învăţat noi. Am fost la locul unde a funcţionat turnătoria, alături de câţiva colegi, şi ne-am întristat că nu am mai găsit nimic din fabrica la care am muncit atâţia ani. Generaţia mea a luat parte inclusiv la momentul în care s-a cumpărat şi s-a făcut această fabrică. Acum, nu mai sunt nici stâlpii de susţinere. Nici nu se mai cunoaşte că a fost ceva acolo”, mărturiseşte, cu nostalgie în glas, Ioan Pagu.

După întâlnirea din cimitir, foştii angajaţi ai Fontax s-au retras în Parcul Municipal, acolo unde au rememorat amintiri din fabrica romaşcană. La întâlnirea din parc a participat şi primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, care i-a felicitat pe cei prezenţi pentru munca depusă la Fontax.

La trista comemorare s-a vorbit și despre faptul că aproape 250 de foşti angajaţi ai Fontax au trecut la cele veşnice, în ultimii ani.


COMENTARII

WORDPRESS: 0