Fost slujitor al catedralei arhiepiscopale din Roman, caterisit și exclus din monahism

Fost slujitor al catedralei arhiepiscopale din Roman, caterisit și exclus din monahism

 

 

Un fost slujitor al catedralei arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Roman a fost sancționat de Consistoriul Eparhial Monahal al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului prin caterisire, excluderea din monahism și interdicția de a purta haina monahală, a anunțat luni, 12 martie, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Conform comunicatului postat pe site-ul Arhiepiscopiei, Consistoriul Eparhial Monahal al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului i-a aplicat aceste sancțiuni, la data de 13 februarie 2018, protosinghelului Elefterie (Jănică) Tărcuță, fost slujitor la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuvioasa Parascheva” din Roman. Deciziile au fost luate „în conformitate cu prevederile Sfintelor Canoane ale Bisericii Ortodoxe, ale Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, ale Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române și ale Regulamentului pentru organizarea vieții monahale și funcționarea administrativă și disciplinară a mănăstirilor, precum și ale hotărârilor organismelor deliberative și executive centrale și eparhiale.

Caterisirea – pierderea preoției pentru totdeauna și a posibilității ocupării unui post neclerical în activitățile bisericești – este prevăzută de art. 5, par. (B), alin. (1), lit. e), din Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române.

Excluderea din monahism și interdicția de a purta haina monahală sunt prevăzute de art. 5, par. (A), alin. (2), lit. c), din Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, precizează reprezentanții Arhiepiscopiei.

Comunicatul nu menționează în clar faptele de care s-ar face vinovat protosinghelul Elefterie Tărcuță, menționând doar că „aceste sancțiuni au fost pronunțate de instanța de fond, menționată mai sus, în temeiul art. 11 alin. (1), art. 34 alin. (1) lit. b), art. 39 și art. 40 alin. (1) din Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, art. 128 lit. b), lit c) și lit. g) din Regulamentul pentru organizarea vieţii monahale şi funcţionarea administrativă şi disciplinară a mănăstirilor, can. 11, can. 28 și can. 31 Ap., can. 13, can.14 și can.15 I-II, can. 6 II ec., can. 3 III ec. ; can. 18 IV ec ; can. 5 Antioh.; can. 10, can. 11și can. 62 Cartag”.

Protosinghelul Tărcuță poate contesta decizia Consistoriul Eparhial Monahal. „Prezenta decizie a fost transmisă prin poștă, însă, dat fiind faptul că destinatarul nu a fost găsit la domiciliu, precizăm că dreptul de contestare a sentinței a fost stabilit în termen de 15 zile lucrătoare de la data publicării prezentei (12 martie 2018)”, mai precizează comunicatul Arhiepiscopiei.

Protosinghelului Elefterie Tărcuță i-au fost atribuite mai multe declarații postate pe internet în care se precizează că acesta ar fi luat decizia de a nu mai pomeni la slujbe numele IPS Ioachim Băcăuanul, bazându-se pe faptul că ierarhul a semnat documentele Sinodului Panortodox din Creta din 2016, ale căror prevederi ar fi fost considerate „eretice” de protosinghelul Elefterie Tărcuță.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 9
 • ortodox 9 luni

  Parintele Elefterie este preotul iubit de Dumnezeu! Preot adevarat! Vrednic este!

 • panteistul 9 luni

  vax ,albina il doare undeva pe calugarul elefterie de caterisirea lor ,omul are biserica proprie si se poate da pe ,,vechi”,ca sa scape de cuibul de hoti si sarlatani care l-au caterisit ,religie e demult o afacere banoasa ,nu prea mai are multe in comun cu spiritul credintei !!!

  • ortodox 9 luni

   Caterisirea este nula, conform canoanelor. Parintele nu are biserica proprie, nu trece pe stil vechi, ci ramane in cea Una, Sfanta si Apostoleasca Biserica a lui Hristos!

 • ortodox 9 luni

  Vrednic este parintele Elefterie! Preoti care ar trebui caterisiti conform canoanelor Bisericii stau bine merci in parohii, iar cel mai vrednic preot este caterisit. Dreptatea e in mainile lui Dumnezeu!

 • Ciprian 9 luni

  Pr. Elefterie a urmat pe Hristos (calea adevarului si viata) nu a urmat banul , relatiile interviurile la tv sau ziar , a fost ca un ghimpe ptr. ei ia mustrat numai cu prezenta duhovniceasca le strica socotelile si cartile . La chilia parintelui veneau tot felul de oameni de la cei sarmani pana la cei coplesiti de probleme de boli si fiecare primea o alinare o imbarbatare un ajutor , nimeni nu pleca fara o mangaiere , acum seara se vede lumina de la tv. si maretul aer conditionat se vede limpede ce duh este acum la Arhiepiscopie. Cei care l-au caterisit ei insesi trebuiau demult caterisiti impreuna cu tartorul lor. Astfel de oameni au rastihnit pe Hristos, dar .sa vedem ce va spune si Hristos ca lucrurile cu siguranta nu vor ramane asa . Dumnezeu sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca.

 • panteistul 9 luni

  RUSINE IOACHIME SA FACI UZ DE FUNCTIA TA DE INALT PRELAT PENTRU A TE RAZBUNA PE UNUL POTRIVNIC IN GANDIRE SI FAPTE TIE ,VOI NU MAI SUNTETI PREOTII NOSTRI ADEVARATI VOI SUNTETI NISTE SIMPLI ANGAJATI AI S.R.L. PATRIARHIA ROMANA !!!!RUSINE RUSINE ,RUSINE ANATEMA PE VOI CEI TICALOSITI DE BAN !!!!

 • culai 9 luni

  Nu sunt foarte la curent cu pozitia preotului-calugar- ELERFTERIE- DAR DE UN LUCRU SUNT Foarte sigur/; a fost si este si in prezent , pentru cei care l-a u cunoscut , unul din cei mai APRECIATI ,IUBIT SI CAUTAT PREOT MONAH.O marturisire la Sfintia sa iera o adevarata revelatie, o descatusare, o indreptare spre viata crestina , un bun si bland sfatuitor dar si moralist, cand ere cazul, dar cu duhul blandetii. In mod cert Biserica a pierdut un slujitor de mare valoare , asa cim il vedem noi din afara bisericii.MARE PACAT!
  Cer ,din toata inima si increderea iertarea sa pentru revenirea cel putin in randul monahilor.

 • Bogdan Macovei 9 luni

  Episcopia e proprietatea lui bacaoanu? Din cate stiu, este a noastra, a tuturor. Pentru ca daca e a lor, nu mai dau niciun ban acolo.
  Eu, precum multi altii, nu doresc sa-l vad acolo pe bacaoanu & co, ci vreau sa merg acolo la parintele Elefterie, care este cu adevarat preot, si nu om de afaceri, precum ceilalti de acolo.

 • Iosif 9 luni

  Doamne ajuta,

  Sfânta Evanghelie dupa Ioan,

  Capitolul 10, Versetele 10-15
  10. Furul nu vine decât ca să fure şi să junghie şi să piardă. Eu am venit ca viaţă să aibă şi
  din belşug să aibă.
  11. Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun îşi pune sufletul pentru oile sale.
  12. Iar cel plătit şi cel care nu este păstor, şi ale cărui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind
  şi lasă oile şi fuge; şi lupul le răpeşte şi le risipeşte.
  13. Dar cel plătit fuge, pentru că este plătit şi nu are grijă de oi.
  14. Eu sunt păstorul cel bun şi cunosc pe ale Mele şi ale Mele Mă cunosc pe Mine.
  15. Precum Mă cunoaşte Tatăl şi Eu cunosc pe Tatăl. Şi sufletul Îmi pun pentru oi.

  Mare tulburare si furtună duhovniceasca a început în Sfânta Biserica noastra Ortodoxă!!!

  Cu mare durere in inima scriu aceste cuvinte, nu cu scopul de a mustra sau a rani pe cineva, ci de a atrage atentia că slujitorii Sfintei noastre Biserici care au datoria sa ne cârnuiască sufletele catre limanul cel mult dorit, care este Mântuirea și Împărația Cerurilor, nu pot să ne mai mărturisească Adevărul si Calea cea Bună pentru că sunt prigoniți, ,, caterisiți”, amenințati, izgoniți, șantajați , etc.

  Dar noi, care cu adevărat vrem să ne mântuim și căutăm să vedem de ce păcate suntem dominați, ca de niște stăpânitori tirani, și vrem cu adevărat să ne vindecăm de ele și să ne curățăm haina sufletului pentru a putea sta la Masă cu Împăratul Hristos și pentru a fi primiti în Împărăția Sa Veșnică, totuși vedem că ceva e în neregulă, ceva care nu este de ignorat. Atunci trebuie sa începem cercetarea amănunțită cu pocăință a păcatelor noastre, cu zdrobire de inimă, cu rugăciune sinceră și curată, cu smerenie, cu dragoste, cu hotărârea de a găsi și izgoni tot ce e rău în sufletul nostru, cu tot ce Domnul ne-a sădit în conștiința noastră, cu tot ce am învățat de la Sfânta noastră Biserică Ortodoxă cu cercetarea Canoanelor Sfinților părinți pe care le găsim în PIDALION, care este și Cârma Bisericii Ortodoxe.

  Domnul, văzând nevoința, osteneala si sinceritatea noastră vine și ne ajuta să discernem Binele de rău, să vedem unde este greșeală și unde este nedreptate.

  Să nu credeți orice cuvânt ci cercetați-l cu rugăciune, post, dragoste, înțelepciune și nu dați drumul ușor la cuvânt și nici nu îl primiți până ce nu există argumente solide, duhovnicești, pentru că orice greșeală poate duce la pierzarea noastră.

  Domnul nostru Iisus Hristos spune în Evanghelia după Sf. Ap. Matei, în Cap. 7, versetele 15-20,

  15. Feriţi-vă de proorocii mincinoşi, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt
  lupi răpitori.
  16. După roadele lor îi veţi cunoaşte. Au doară culeg oamenii struguri din spini sau
  smochine din mărăcini?
  17. Aşa că orice pom bun face roade bune, iar pomul rău face roade rele.
  18. Nu poate pom bun să facă roade rele, nici pom rău să facă roade bune.
  19. Iar orice pom care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc.
  20. De aceea, după roadele lor îi veţi cunoaşte.

  Eu sunt ucenicul Protos. Eefterie Tărcuță de peste 10 ani, am mers des la sfinția sa și de fiecare dată am fost primit ca de un tată iubitor care mă asculta. A fost singura persoană la care am găsit ajutor la orice oră din zi și din noapte; lăsa masa și mă primea la mărturisit. Multe lacrimi a șters de pe fața ucenicilor sfinției sale și nu numai și din puținul pe care l-a avut a împărțit la cei nevoiași. Orice persoană care este serioasă și nu se joacă cu cele duhovnicești știe jertfa și dragostea părintelui Elefterie și neabaterea de la aplicarea Canoanelor Sfinților Părinți.
  Tocmai Canoanele care sunt menționate în argumentarea ,,caterisirii” Pr. Elefterie, cine va cerceta va vedea că nu sunt drept aplicate, respectiv Canonul 15 I-II din Constantinopol, care permite preotului să se îngrădească de erezia propovăduită pe față de catre episcop, înainte ca acesta să fie cercetat de către sinod.

  Vrednic este a fi preot si a fi slujotorului lui Dumnezeu!!! și pe nedrept a fost ,,caterisit si prin abuz i s-a interzis să poarte haina monahală de către cei care nădăjduim că se vor întoarce și se vor pocăi de păcatul pe care l-au făcut la ,,Sinodul din Creta”, de păcatele prigonirii preoților care mărturisesc Adevărul, și pentru lacrimile și suferințele poporului.

  Preafericite Daniel, Înaltpreasfințite Teofan, Înaltpreasfințite Ioachim Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Înalțipreasfințiți Părinți ai Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințiți părinți ai Bisericii Ortodoxe Române știu sau îmi imaginez că este greu scaunul pe care sunteți, dar cu lacrimi si cu durere vă rog să vă opriți din greșeală și să cereți Domnului să vă descopere Adevărul! Vi se vor cere sufletele celor care se pierd și veți răspunde în fața Mântuitorului pentru suferințele pe care le provocați pe nedrept. Sfânta Biserică Ortodoxă este a Lui Hristos Domnul, nu a Preafericiților, a Înaltpreasfințiților sau a Preasfințiților!

  Gândiți-vă la Sf. Ap. Petru care Apostol fiind, a căzut în păcatul lepădării și din mila Domnului a plâns cu amar si Domnul cel Iubitor de Oameni l-a primit și a uitat păcatul lui. Gândiți-vă la Iuda, care era Apostol și a căzut, dar nu s-a pocăit. Gândiți-vă la Sf. Proroc David , care proroc fiind a căzut în greșeala preacurviei și a trimis pe soțul ei în război, dar căindu-se și cerând iertare cu multe lacrimi (Psalmul 50), Domnul cel Iubitor de oamni l-a primit și nu a ținut minte păcatul lui. Însuși Mântuitorul a fost ispitit.

  Nu judec pe nimeni, vă rog să duceți Crucea cu demnitate și faceți roadele placute lui Hristos Domnul, pentru că suferă mult poporul care vi s-a încredințat și mulți preoți prigoniți pe nedrept. Poate nu vă dați seama de consecințele deciziilor Preafericirii voastre sau Înaltpreasfințiilor voastre.

  Cum ar putea cineva să judece, să urască, să râdă, să se bucure, când vede pe tatăl său sau pe fratele său pe front fiind, că a fost lovit de vreo dinamită sau glonț duhovnicesc și îl vede jos la pământ?
  Mare bucurie este dacă îl vede că încă trăiește și vrea să se vindece cu ajutorul Domnului. Însă niciun medic nu face vreo operație și nu prescrie medicamentație pentru însănătoșire dacă cel bolnav sau cel rănit nu se smerește, nu conștinetizează că este bolnav sau rănit și nu merge să ceară ajutor, cu atât mai puțin Hristos nu dă medicament dacă nu este chemat și nu este primit ca un Dumnezeu care poate sa vindece orice rană și orice boală.

  Așa am învațat de la Sfânta noastră Biserică Ortodoxă prin slujitorii ei că Domnul Hristos vine când este chemat cu pocăintă, smerenie, puritate, dragoste și celelalte care le știți mai bine. El nu sparge ușa niciodată, vine cu pace și lin ca un Tată Iubitor, fără să sperie sau să tulbure. Cel rau dimpotrivă, sparge uși, intră forțat, domină ca un stăpân tiran, aduce tulburare, frica, etc.

  Oricine citeste punctul 6 din documentul ,,Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine.”de la documentele oficiale care s-au semnat la ,,Sinodul din Creta” își dă seama ca este o erezie să accepti ,,denumirea istorică a altor biserici și confesiuni creștine eterodoxe’’. Dacă acceptă denumirea de ,,biserică” deja se înțelege ca au Sfinte Taine și aceasta înseamna că se mântuiesc. Cum pot cei care o hulesc pe Maica Domnului să se mântuiască? Adică nu mai sunt eretici si nu mai sunt în greseală. Unde este dragostea daca nu spunem adevărul pe față?
  Ce înseamnă ,,cu scopul de a netezi calea spre unitate” din ultimul rând al punctului 6? Unitatea nu se poate săvârși decât dacă cel ce este în greșeală se pocăiește, recunoaște greșeala, se întoarce de la calea sa cea rea și merge pe calea placută lui Dumnezeu. Ce să lase Biserica Ortodoxă de la Ea? Nu se poate accepta ca cel care propovăduiește erezia ca fiind în unitate cu cel care propovăduiește Adevărul!!! Cine nu este sincer cu sine în căutarea adevărului și înțelegerea dreaptă a credinței si se minte pe sine, acela este propriul său ucigaș de suflet și și-l condamnă singur la iad! Dumnezeu a sadit în conștiința fiecarui om Mântuirea, nu putem să ne mințim!
  Punctul 6
  ,,Potrivit naturii ontologice a Bisericii, unitatea sa nu poate fi tulburată. Biserica Ortodoxă acceptă denumirea istorică a altor biserici şi confesiuni creştine eterodoxe, fără a fi în comuniune cu ele, dar crede că relaţiile ei cu acestea trebuie să se sprijine pe clarificarea, cât mai repede şi cât mai obiectiv posibil, a întregii lor eclesiologii şi, în special, a învăţăturii lor generale despre Taine, har, preoţie şi succesiune apostolică. Astfel, ea are o abordare favorabilă, atât din motive teologice, cât şi pastorale, faţă de dialogul teologic la nivel bilateral şi multilateral cu ceilalţi creştini şi, de o manieră mai generală, faţă de participarea la Mişcarea Ecumenică contemporană, având convingerea că pe calea dialogului ea aduce o mărturie dinamică a plenitudinii adevărului în Hristos şi a comorilor sale duhovniceşti tuturor celor care se află în afara ei, cu scopul de a netezi calea spre unitate.”
  http://basilica.ro/sfantul-si-marele-sinod-relatiile-bisericii-ortodoxe-cu-ansamblul-lumii-crestine-document-oficial/
  Sper să nu fi supărat prin această scriere și nădăjduiesc ca Domnul va auzi glasul durerii noastre și va face minunea trezirii și întoarcerii!!
  Cu durere,
  Iosif