Fost slujitor al catedralei arhiepiscopale din Roman, caterisit și exclus din monahism

Fost slujitor al catedralei arhiepiscopale din Roman, caterisit și exclus din monahism

Elevi romașcani premiați de Patriarhul României
Înaltele fețe bisericești din Moldova sunt interesate de revizuirea Constituției
Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României

 

 

Un fost slujitor al catedralei arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Roman a fost sancționat de Consistoriul Eparhial Monahal al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului prin caterisire, excluderea din monahism și interdicția de a purta haina monahală, a anunțat luni, 12 martie, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Conform comunicatului postat pe site-ul Arhiepiscopiei, Consistoriul Eparhial Monahal al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului i-a aplicat aceste sancțiuni, la data de 13 februarie 2018, protosinghelului Elefterie (Jănică) Tărcuță, fost slujitor la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuvioasa Parascheva” din Roman. Deciziile au fost luate „în conformitate cu prevederile Sfintelor Canoane ale Bisericii Ortodoxe, ale Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, ale Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române și ale Regulamentului pentru organizarea vieții monahale și funcționarea administrativă și disciplinară a mănăstirilor, precum și ale hotărârilor organismelor deliberative și executive centrale și eparhiale.

Caterisirea – pierderea preoției pentru totdeauna și a posibilității ocupării unui post neclerical în activitățile bisericești – este prevăzută de art. 5, par. (B), alin. (1), lit. e), din Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române.

Excluderea din monahism și interdicția de a purta haina monahală sunt prevăzute de art. 5, par. (A), alin. (2), lit. c), din Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, precizează reprezentanții Arhiepiscopiei.

Comunicatul nu menționează în clar faptele de care s-ar face vinovat protosinghelul Elefterie Tărcuță, menționând doar că „aceste sancțiuni au fost pronunțate de instanța de fond, menționată mai sus, în temeiul art. 11 alin. (1), art. 34 alin. (1) lit. b), art. 39 și art. 40 alin. (1) din Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, art. 128 lit. b), lit c) și lit. g) din Regulamentul pentru organizarea vieţii monahale şi funcţionarea administrativă şi disciplinară a mănăstirilor, can. 11, can. 28 și can. 31 Ap., can. 13, can.14 și can.15 I-II, can. 6 II ec., can. 3 III ec. ; can. 18 IV ec ; can. 5 Antioh.; can. 10, can. 11și can. 62 Cartag”.

Protosinghelul Tărcuță poate contesta decizia Consistoriul Eparhial Monahal. „Prezenta decizie a fost transmisă prin poștă, însă, dat fiind faptul că destinatarul nu a fost găsit la domiciliu, precizăm că dreptul de contestare a sentinței a fost stabilit în termen de 15 zile lucrătoare de la data publicării prezentei (12 martie 2018)”, mai precizează comunicatul Arhiepiscopiei.

Protosinghelului Elefterie Tărcuță i-au fost atribuite mai multe declarații postate pe internet în care se precizează că acesta ar fi luat decizia de a nu mai pomeni la slujbe numele IPS Ioachim Băcăuanul, bazându-se pe faptul că ierarhul a semnat documentele Sinodului Panortodox din Creta din 2016, ale căror prevederi ar fi fost considerate „eretice” de protosinghelul Elefterie Tărcuță.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 7
 • ortodox 5 zile

  Parintele Elefterie este preotul iubit de Dumnezeu! Preot adevarat! Vrednic este!

 • panteistul 4 zile

  vax ,albina il doare undeva pe calugarul elefterie de caterisirea lor ,omul are biserica proprie si se poate da pe ,,vechi”,ca sa scape de cuibul de hoti si sarlatani care l-au caterisit ,religie e demult o afacere banoasa ,nu prea mai are multe in comun cu spiritul credintei !!!

  • ortodox 4 zile

   Caterisirea este nula, conform canoanelor. Parintele nu are biserica proprie, nu trece pe stil vechi, ci ramane in cea Una, Sfanta si Apostoleasca Biserica a lui Hristos!

 • ortodox 4 zile

  Vrednic este parintele Elefterie! Preoti care ar trebui caterisiti conform canoanelor Bisericii stau bine merci in parohii, iar cel mai vrednic preot este caterisit. Dreptatea e in mainile lui Dumnezeu!

 • Ciprian 4 zile

  Pr. Elefterie a urmat pe Hristos (calea adevarului si viata) nu a urmat banul , relatiile interviurile la tv sau ziar , a fost ca un ghimpe ptr. ei ia mustrat numai cu prezenta duhovniceasca le strica socotelile si cartile . La chilia parintelui veneau tot felul de oameni de la cei sarmani pana la cei coplesiti de probleme de boli si fiecare primea o alinare o imbarbatare un ajutor , nimeni nu pleca fara o mangaiere , acum seara se vede lumina de la tv. si maretul aer conditionat se vede limpede ce duh este acum la Arhiepiscopie. Cei care l-au caterisit ei insesi trebuiau demult caterisiti impreuna cu tartorul lor. Astfel de oameni au rastihnit pe Hristos, dar .sa vedem ce va spune si Hristos ca lucrurile cu siguranta nu vor ramane asa . Dumnezeu sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca.

 • panteistul 4 zile

  RUSINE IOACHIME SA FACI UZ DE FUNCTIA TA DE INALT PRELAT PENTRU A TE RAZBUNA PE UNUL POTRIVNIC IN GANDIRE SI FAPTE TIE ,VOI NU MAI SUNTETI PREOTII NOSTRI ADEVARATI VOI SUNTETI NISTE SIMPLI ANGAJATI AI S.R.L. PATRIARHIA ROMANA !!!!RUSINE RUSINE ,RUSINE ANATEMA PE VOI CEI TICALOSITI DE BAN !!!!

 • culai 3 zile

  Nu sunt foarte la curent cu pozitia preotului-calugar- ELERFTERIE- DAR DE UN LUCRU SUNT Foarte sigur/; a fost si este si in prezent , pentru cei care l-a u cunoscut , unul din cei mai APRECIATI ,IUBIT SI CAUTAT PREOT MONAH.O marturisire la Sfintia sa iera o adevarata revelatie, o descatusare, o indreptare spre viata crestina , un bun si bland sfatuitor dar si moralist, cand ere cazul, dar cu duhul blandetii. In mod cert Biserica a pierdut un slujitor de mare valoare , asa cim il vedem noi din afara bisericii.MARE PACAT!
  Cer ,din toata inima si increderea iertarea sa pentru revenirea cel putin in randul monahilor.

 • error: Content is protected !!