Fost candidat la Primărie, condamnat pentru viol

Dimensiune text

Ion Păun, candidat la alegerile locale din 2012, a primit cea mai grea pedeapsă, într-un dosar cu patru condamnaţi. Faptele pentru care patru tineri vor ispăşi ani grei de închisoare s-au petrecut în urmă cu un an şi o lună. Curtea de Apel a mărit pedepsele a trei dintre cei patru inculpaţi. 

Ion Păun,Decizie finală în cazul de viol care a trimis în faţa justiţiei patru tineri cunoscuţi în Roman. Curtea de Apel Bacău a hotărât, miercuri, 1 aprilie, că trei dintre cei patru inculpaţi merită pedepse mai mari decât a hotărât, în luna noiembrie 2014, Judecătoria Roman.

Astfel, Ion Păun, Dragoş Lozincă şi Marius Broască au primit pedepse mai mari, în timp ce Gheorghe Alecu a rămas cu aceeaşi pedeapsă, Curtea de Apel Bacău respingând în totalitate apelul lui Alecu. Gheorghe Alecu, recidivist, a fost condamnat pentru infracţiunile de viol şi complicitate la infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal. Pedeapsa rezultantă principală este de cinci ani şi şase luni de închisoare şi pedeapsa complementară rezultantă de patru ani, timp în care nu are voie să ia legătura cu victima sau să se apropie de aceasta.

Ion Păun, un administrator de baruri, de profesie jurist, a vrut, la alegerile din 2012, să fie primarul Romanului, din partea Partidului Verde. Candidatura la alegerile locale i-a adus lui Păun 132 de voturi. Acum, acesta a primit o pedeapsă şapte ani, şase luni şi zece zile de închisoare. La acuzaţiile de viol în formă continuată şi lipsire de libertate în mod ilegal s-au adăugat cea de tentativă de proxenetism, iar la pedeapsa dată de instanţa de fond s-au adăugat şase luni şi zece zile de închisoare. În toţi aceşti ani, dar şi la patru ani după executarea pedepsei principale, Păun nu are voie să se apropie la mai puţin de 100 de metri de victimă sau de locuinţa acesteia şi nu are voie să ia legătura cu ea în vreun fel.

Și Dragoş Lozincă a fost condamnat pentru tentativă de proxenetism, iar pedeapsa principală rezultată este de şase ani, patru luni şi zece zile de închisoare. La Judecătoria Roman, Lozincă a primit cinci ani şi zece luni de închisoare şi patru ani pedeapsă complementară pentru viol şi pentru de lipsire de libertate în mod ilegal în formă continuată. Acesta are de respectat aceleaşi restricţii în legătură cu apropierea faţă de victimă, atât pe perioada executării pedepsei principale, cât şi pentru patru ani după aceea.

Marius Broască a fost condamnat de instanţa de fond, pentru complicitate la infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, la un an şi şase luni de închisoare şi pedeapsa complementară de doi ani. Curtea de Apel Bacău a hotărât că Broască este vinovat şi de tentativă de proxenetism, dar şi de viol şi va trebui să execute, în final, pedeapsa rezultantă principală de patru ani, două luni şi zece zile de închisoare. Nici el nu are voie să se apropie de victimă în cei patru ani şi încă doi ani după executarea pedepsei principale.

Din pedepsele dispuse de Curtea de Apel Bacău vor fi scăzute zilele petrecute de inculpaţi în arest preventiv.

Fapta pentru care au fost condamnaţi cei patru s-a petrecut în luna martie 2014. O tânără de 19 ani a furat 200 de lei dintr-un bar din cartierul Favorit; a fugit din bar, dar a fost prinsă de barmaniţă şi, apoi, adusă, cu ajutorul administratorului barului şi al unui prieten, înapoi în local. Ulterior, cei doi tineri au mai chemat doi prieteni şi tânăra a fost violată de mai multe ori, dar şi bătută. Totul a început într-o seară şi, spre dimineaţă, ea a fost abandonată pe un câmp. Poliţiştii au demarat cercetările pornind de la o informaţie pe surse, pentru că tânăra nu a mers la Poliţie să depună plângere. După ce a fost găsită, aceasta a povestit anchetatorilor la câte a fost supusă în timpul nopţii şi, apoi, au fost adunate probele care au stat la baza deciziei magistraţilor.

Hotărârea Curţii de Apel Bacău este definitivă.COMENTARII

WORDPRESS: 0