Prima paginăReligie

Fonduri europene pentru restaurarea Bisericii Sf. Gheorghe. Parohia cere sprijinul romașcanilor pentru cofinanțarea proiectului

Fonduri europene pentru restaurarea Bisericii Sf. Gheorghe. Parohia cere sprijinul romașcanilor pentru cofinanțarea proiectului

Dimensiune text

 

Biserica Sfântul Gheorghe din Roman, lăcaș de cult inclus pe lista monumentelor istorice, are nevoie de lucrări de restaurare. În acest sens, parohia a întocmit un proiect pentru obținerea de fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, în valoare de aproximativ cinci milioane de lei. Pentru partea de cofinanțare a proiectului, biserica cere sprijinul romașcanilor.

Lăcaşul de cult din Roman cu hramul Sfântul Gheorghe a fost construit între anii 1842 – 1847, de vornicul Grigore Done şi soţia sa Elena. Ctitorii au ridicat în curtea bisericii şi un imobil pentru şcoală, respectând vechiul obicei al ţării, potrivit căruia boierii, atunci când ridicau o biserică, construiau lângă ea şi o şcoală, în vederea pregătirii de oameni vrednici slujirii religioase.

Biserica Sfântul Gheorghe are statutul de monument istoric, fiind inclus în patrimoniul cultural național. Reparații capitale asupra clădirii nu s-au mai făcut de mai bine de 60 de ani. Sunt necesare schimbarea acoperişului – grinzile şi scândurile fiind într-o stare avansată de degradare -, a tâmplăriei, veche de peste un secol, restaurarea picturii interioare, precum şi intervenţii asupra interiorului şi exteriorului bisericii sau scoaterea în evidenţă a ornamentelor. Reprezentanții parohiei și-au propus și refacerea gropniţelor cu oseminte, dar și restaurarea casei vechi din spatele bisericii, în care a funcţionat prima şcoală de cântăreţi din Roman.

„Am făcut eforturi deosebite pentru întocmirea unui proiect de restaurare cu titlul «Reabilitarea și integrarea turistică a monumentului istoric Biserica Sf. Gheorghe», iar documentația a fost depusă la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est pentru a solicita finanțare europeană prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Proiectul a fost declarat eligibil și finanțabil”, afirmă parohul bisericii, preotul Ioan Gherasimescu.

Suma investiției este de aproximativ cinci milioane de lei, cu o contribuție la cheltuielile eligibile de 98% din fonduri europene de 4,5 milioane de lei. Restul de 2%, la care se adaugă cheltuielile neeligibile de aproximativ 500.000 de lei, revine în sarcina parohiei, care, însă, nu poate acoperi această sumă decât cu sprijinul enoriașilor. Aceștia au primit, în ultimele săptămâni, în cutiile poștale, mesajele parohiei pentru susținerea proiectului.

„Când reușim să reparăm ceva vechi, să salvăm ceva ce poate părea nepotrivit cu vremea noastră, nu economisim bani, ci suflet. Am certitudinea că peste veacuri acest «templu sfânt» va hrăni sufletele celor doritori de sens. De aceea, vă adresăm rugămintea de a sprijini efortul nostru și de a contribui la strângerea fondurilor ce reprezintă contribuție proprie necesare implementării acestui proiect de reabilitare a sfântului locaș de închinare”, mai spune preotul Ioan Gherasimescu.

Cei care pot sprijini proiectul pot face donații în contul parohiei: RO78CECENT0236RON0047206 .

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 5
  • ha,ha,ha ,ce gluma buna ,una e sa ceri bani unionali si alta sa ceri romascanilor GHERASIMESCULE ,multi nu au uitat prestatia ta cand erai consilier la arhiepiscopie ,cate ajutoare ai dat de cand tu si ficiortu”,sunteti la aceasta parohie ,mai mult scandaluri cu cheile de la biserica ,mai mult napastuiti decat oblojiti cum ar trebui sa va fie menirea ,daca erau alti popi in locul vostru poate as fi donat si eu ceva dar asa praful de pe toba ,intinde mana la alte mese ca nu am maruntis ,sunteti un grup in ROMAN de popi smecherasi ,curvari si betivi ,si ,,preasfintitul ”,SE FACE CA NU VEDE DECAT PLICUL NU SI METEHNELE SI POFTELE VOASTRE ,DE PROTOPOP NICI NUMAI AMINTESC CA NU IA MASURI DECAT CAND I SE CERE ,SUNTETI VARZA LA IMAGINE ,DACA UMBLATI NUMAI CU MANA INTINSA ……….!!!!!

  • propunere sunt dispus sa-mi vand masina odata cu a lui gherasimescu si a lui fii-su ,banii rezultati sa intre in contul restaurarii bisericii cine se mai inscrie !!!????

  • Credincios2 3 ani

    Din cate stim ,biserica e una din cele mai instarite din zona Moldovei…nu „inteleg” aceasta ” milogire”..Nu mai amintim cum „au ajuns unii sa slujeasca” in aceasta parohie…(D-zeu sa-l odihneasca pe parintele Todirici)

  • Din Apusenii motilor lui Avram Iancu, parintele Nicolae Toderici a venit candva la noi, sa ne dea o lectie de modestie, simplitate, cinste, devotament, caldura, intelegere si solidaritate umana, intr-un cuvant, de adevarat spirit crestin. Nu am inteles absolut nimic din ea si tocmai de aceea l-am tratat in asa fel incat sa-l facem sa nu mai poata suporta umilinta si sa-si ia lumea in cap si sa plece intr-o noapte, din mijlocul celor pe care ii slujise timp de patru decenii, ca nimeni altul.Iar noi am ramas aici, in aceasta cea mai saraca si mai oropsita de soarta parte a pamantului romanesc, impreuna cu toata splendoarea darurilor cu care am fost inzestrati si cu toate neputintele noastre.

    • adevarat si frumos spus ,dar caci intotdeauna exista un dar ,si cu ajutorul celor ce se stiu vinovati de umilinta suportata de parintele TODERICI ,un preot adevarat cum rar a avut ROMANUL ,din mijlocul enoriasilor si cu marele concurs venit din partea superiorilor ,popa PELIN cine il mai tine minte un simpatizant al securitatii de atunci ,l-au facut pe bietul OM sa se scarbeasca de ,,omenia”,si fatarnicia colegilor ,care din pacate s-a multiplicat in sanul popimii ,e o mancarime dar ce zic mancarime ,urticarie intre popi si o invidie ,de tie greata sa te uiti la ei cand pun mana pe cele sfinte si slujesc in altarul DOMNULUI ,dar asta e cloaca spirituala o parte nu toata din sanul bisericii romascane ,ce sprijin sa le mai acorzi chiar daca sunt cauze nobile pana la urma dar oamenii pusi sa gestioneze murdaresc pur si simplu ,si nu numai la aceasta parohie ,si la sf.DUMITRU DIN CARTIER MUNCITORESC E UN PERSONAJ FUGARIT DE PE LA ONICENI DE OAMENI ,batut de propria soacra paremi-se pe cand se afla acolo ,surprins cu o alta femeie ,deci acest personaj , a gasit o oaza pentru el formata din bunatatea oamenilor din acel cartier ,stie arhiepiscopia cate altercatii a avut datorita acestei metehne la femei ,chiolhanuri ,cantari pe la petreceri private si cardasii peste cardasii cu multi ,o parte se stie dar este tolerat deoarece are si el un talent cunoaste foarte bine pozitia ghiocelului si stie sa se faca util in fata superiorilor ,da si la zdrobitor struguri cand e nevoie numai sa mearga treaba lui cu parohia ,sunt zeci de case unde nu este primit decat vicarul deoarece oameni din acele case l-au citit pe nemernic ,e din ce in ce mai greu sa-ti tii credinta si omenia cu asemenea lepre !!!