Prima paginăSanatate

Fonduri europene pentru inimile din mediul rural

Dimensiune text

Pacienții din mediul rural sunt consultați de cardiologi din Iași.

 

 

Pacienții din mediul rural beneficiază de un program performant de monitorizare a afecțiunilor cardiace, program dezvoltat de Institutul inimii din Iași. În acest program sunt incluse 25 de cabinete medicale din mediul rural, iar medicii de familie implicați spun că programul s-a dovedit de un real ajutor pentru bolnavii cardiaci de la țară. Aceste cabinete au fost dotate cu electrocardiografe performante și o linie de comunicare directă cu Institutul Inimii din Iași. Pacienții care se prezintă la medicii de familie au posibilitatea să facă o electrocardiogramă care este trimisă, ulterior, la Iași, unde este analizată și interpretată de către cardiologii Institutului. În funcție de rezultate, medicii de familie pot corecta tratamentul bolnavilor cardiaci sau îi pot trimite la alte spitale pentru investigații suplimentare, dacă situația o impune.

„În regiunea Nord Est, în acest proiect sunt incluse 250 de cabinete medicale, din care 25 din județul Neamț. Programul, finanțat cu fonduri europene se adresează numai cabinetelor medicale din mediul rural. Până acum, el a funcționat excelent și s-a dovedit de mare ajutor pentru pacienți. Colaborăm foarte bine cu medicii de la Iași, care ne trimit rezultatele electrocardiogramelor într-un timp foarte scurt și avem posibilitatea să ne consultăm cu ei. Prin contract, lunar, noi trebuie să trimitem la Institutul Inimii zece electrocradiograme, însă, în realitate, se trimit mult mai multe. În general este vorba de pacienți care vin în mod obișnuit la cabinet, cunoscuți cu afecțiuni cardiace, iar electrocardiograma ne ajută să vedem evoluția lor. În unele situații mai grave, îi trimitem la Iași pentru investigații suplimentare. În alte situații, după ce ne consultăm cu specialiștii cardiologi, modificăm tratamentul”, a explicat medicul de familie Angela Bica.

Potrivit acesteia, sistemul funcționează foarte bine, mai ales că, o dată la șase luni, o echipă de experți face revizia gratuită tuturor electrocardiografelor din cabinetele incluse în program.

COMENTARII

WORDPRESS: 0