Prima paginăCultural

Fondatorul cardiologiei românești, academician Constantin C. Iliescu, omagiat la Roman, orașul său natal

Fondatorul cardiologiei românești, academician Constantin C. Iliescu, omagiat la Roman, orașul său natal

Dimensiune text

 

Zestrea spirituală a municipiului Roman este mai bogată de joi, 14 septembrie. Reputați medici din capitală și din Roman, academicieni, oameni de cultură și reprezentanți ai autorităților locale au fost prezenți, joi la prânz, la sediul Grădiniței nr. 2 de pe strada Dobrogeanu Gherea, în cadrul unei manifestări prilejuită de dezvelirea unei plăci comemorative în onoarea celui care a fost reputatul academician Constantin C. Iliescu, profesor doctor, creatorul şcolii de cardiologie din România, de la a cărui naștere se împlinesc, pe 15 septembrie, 125 de ani. Academician Constantin C. Iliescu s-a născut și a copilărit la Roman, în imobilul care adăpostește astăzi grădinița de pe strada Dobrogeanu Gherea.

În mijlocul celor câteva zeci de romașcani prezenți în parcul din fața grădiniței s-au aflat, între alții, academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, profesor doctor Eduard Apetrei, profesor universitar de cardiologie, medic primar cardiolog la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu” din Bucureşti, profesor universitar doctor Carmen Ginghină, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu“ București, colonel doctor Georgeta – Florentina Ursu, medic primar cardiolog, doctor în ştiinţe medicale, membru al Academiei de Științe Medicale, Cristina Parotă, nepoata academicianului C. C. Iliescu, alături de conducerea administrației locale, primarul Lucian Micu și viceprimarul Roxana Iorga, și directorul Bibliotecii Municipale „George Radu Melidon”, Cristina Panaite, amfitrionul manifestării.

„Fiecare generație este marcată de acele personalități care reușesc să dea o notă constructivă, pozitivă, societății. Profesorul Constantin C. Iliescu este una dintre aceste personalități”, a afirmat, în deschiderea manifestării, Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. Apoi, timp de câteva zeci de minute, invitații au evocat memoria celui care a fost academician Constantin C. Iliescu, mulțumind autorităților locale pentru modul în care pun în valoare personalitățile municipiului Roman.

„Cred că, alături de festivalul dedicat lui Max Blecher, organizat anul acesta în premieră de câțiva tineri remarcabili, placa dedicată lui Mihail Jora și placa ce astăzi și-a găsit locul pe casa în care a locuit marele academician C.C. Iliescu, fondatorul cardiologiei moderne din România, putem face, de la un an la altul, ca memoria celor care s-au implicat de-a lungul vieții în comunitate să rămână vie. Cu emoție, am reușit împreună să așezăm, din nou, Romanul pe harta orașelor care care știu să prețuiască istoria pentru a putea clădi un viitor pe care mi-l doresc cât mai bun pentru noi toți”, a afirmat primarul Lucian Micu, acesta promițând celor prezenți modernizarea clădirii în care s-a născut reputatul academician romașcan C.C. Iliescu, precum și acordarea acestuia a titlului de cetățean de onoare al municipiului Roman.

 

Repere biografice

Personalitate marcantă a cardiologiei românești, profesor doctor Constantin C. Iliescu este considerat creatorul acestei specializări medicale, dar si al școlii de cardiologie de România. De numele său se leagă și dezvoltarea unei rețele de cardiologie și a numeroase instituții de profil.

 • 1892, 15 septembrie, Roman: se naşte într-o familie de vechi boieri intelectuali (tatăl, generalul C. Iliescu, mama – Olimpia Makarovitsch, rudă cu Haşdeu şi episcopul Melchisedec)

 • după studii liceale la Iaşi şi absolvirea Facultăţii de medicină din Bucureşti (1919), se specializează la Londra, timp de 4 ani, în cardiologie (University College şi Clinica şi Laboratorul Profesorului Th. Lewis), unde este numit asistent, paralel cu activitatea clinică, orientându-se spre cercetare (rezultatul, 12 lucrări originale)

 • 1923: se întoarce în ţară

 • 1924: căsătoria cu Zizica Brăileanu, nepoata scriitorului G. Ibrăileanu

 • 1923 – 1929: şef de lucrări

 • 1929 – 1932: conferenţiar

 • 1932: profesor agregat pentru semiologia şi clinica aparatului cardiovascular

 • 1941-1943: publică, în premieră naţională, un volum despre electrocardiografie, cartea „De vorbă cu studenţii”, o monografie privind „infarctul miocardic prin tromboza coronariană” (care a primit premiul „Oroveanu” al Academiei Române), de-a lungul vieţii sale profesionale apărându-i, în ţară şi străinătate, peste 200 de lucrări

 • 1945: profesor de medicină internă şi cardiologie la Spitalul Caritas;

 • la 13 decembrie 1945, dr. C.C. Iliescu, primul profesor de cardiologie din România, a înfiinţat primul centru de asistenţă curativă şi profilactică a cardiacilor la dispensarul „Bucur”, socotit totodată şi primul centru de învăţământ de specialitate. După 1 martie 1948, a devenit policlinică şi a funcţionat pe strada Xenopol nr.19. De la 1 iunie 1957, centrul, denumit ASCAR, a devenit spital şi policlinică având o structură organizatorică modernă şi o reţea extinsă în întreaga ţară. Dr. P.D. White spunea la vremea aceea: „ASCAR-ul este unic în Europa şi poate servi ca model oricărei ţări în asistenţa cardiacilor”.

 • din 1959: profesor de cardiologie la ASCAR

 • între 1959 – 1975: expert OMS pentru România pe probleme cardiovasculare

 • 1959 – 1973: preşedintele Societăţii naţionale de cardiologie

 • din 1965: membru al Academiei Române; de asemenea, a fost membru de onoare al unor numeroase şi de prestigiu societăţi străine de cardiologie, fiind distins cu diverse ordine naţionale

 • 1967: organizează şi prezidează primul congres de cardiologie din ţară

 • 1968 – 1974: prezidează secţii de comunicări la congresul european de cardiologie (Atena, 1968) şi mondial (Londra, 1970) şi este propus vicepreşedinte al Congresului mondial de la Buenos Aires(1974)

 • 30 mai 1978: încetează din viaţă, la București

(Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” București)

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • ACADEMICIENI OAMENI DE CULTURA SI ALTE PANARAME LOCALE MAI MICI SAU MAI MARI…