Folosirea telefonului la volan sau pe bicicletă va fi pedepsită mai aspru

Folosirea telefonului la volan sau pe bicicletă va fi pedepsită mai aspru

Dimensiune text

 

 

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat vineri, 11 ianuarie, că supune dezbaterii publice un proiect de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Prin proiectul de act normativ se propune interzicerea, în timpul mersului, a ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete).

Totodată, pentru nerespectarea acestei norme de conduită se propune introducerea unei noi sancțiuni de 9-20 puncte-amendă (clasa a IV a) şi 6 puncte de penalizare. În plus, sancțiunea cu amendă ar urma să fie aplicată și conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere (ex. bicicliști).

„Având în vedere gradul de pericol al faptei de a utiliza telefonul mobil, sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, a fost introdus un mecanism mai aspru de sancționare pentru situația în care concomitent cu această faptă este încălcată o altă regulă privind circulația vehiculelor. Astfel, pe lângă amendă se va aplica sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule”, precizează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Proiectul prevede că noile modificări legislative vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Pe perioada celor 60 de zile, poliția rutieră din cadrul Poliției Române va desfășura activități de informare a participanților la trafic cu privire la aceste modificări.

Textul proiectului este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a instituţiei, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională. Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt aşteptate pe adresa de e-mail: dgj_transparenta@mai.gov.ro în următoarele 20 de zile calendaristice.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0